Dünyanın en uzun ve en derin demiryolu tüneli olan İsviçre’deki Gotthard tüneli, bir yük treninin raydan çıkması sebebiyle yaşanan kazanın ardından aylarca kapalı kalacak.
On altı yük vagonu raydan çıkarak sekiz kilometrelik tren yolunu parçaladı. 2016 yılında açılan “mühendislik harikası” tünel kullanılamaz hale geldi.
İsviçre Federal Demiryolları (SBB) dün yaptığı açıklamada, geçen hafta perşembe meydana gelen kazada raylardan çıkan on altı vagonun, Güney Ticino bölgesinde yer alan 57 kilometre uzunluğundaki Gotthard Zemin Tüneli’nde sıkıştığını bildirdi.
SBB yetkilileri, ülkenin kuzeyi ve güneyini birbirine bağlayan tüneli kullanan yolcuların Alp Dağları’nın arasından geçen daha uzun bir rota kullanmak zorunda kalacağını söyledi.
Kazada can kaybı ve yaralanma olmadı ancak tünel ciddi hasar gördü.
Gotthard Tüneli, özellikle Almanya ve İtalya arasındaki mal ve kargo taşımacılığında önemli bir geçiş noktası. İsviçre hükümetinin verilerine göre 2022 yılında Alpler üzerinden geçen demiryolu yük trafiğinin üçte ikisinden fazlası Gotthard Tüneli’nden yapıldı.
SBB, tünelin kazadan etkilenmeyen geçitinin önümüzdeki çarşamba gününden itibaren kargo trenleri için kullanılabilir olmasını bekliyor. Ancak yolcu treni trafiğinin yeniden başlaması aylarca sürebileceği belirtildi: “Hasarın boyutunun tahmin edilenden çok daha büyük olduğu anlaşılıyor. Toplamda yaklaşık sekiz kilometrelik rayın ve 20 bin beton demiryolu bağının değiştirilmesi gerekecek. Restorasyon çalışmaları 2023 yılının sonuna kadar devam edecektir.”
Açıklamada, “Yolcu trenleri bir sonraki duyuruya kadar panoramik rotada çalışacak” denildi. Alpler manzaralı bu alternatif güzergah, yurt içi seyahat eden yolcular için bir saat, uluslararası seyahat edenler için ise iki saat daha fazla süre alıyor.
Gotthard Tüneli 2016 yılında büyük bir tören ve çok sayıda sanatçının yer aldığı gösterişli bir teatral koreografiyle açılmıştı. Fransa, İtalya ve Almanya liderleri, Alp Dağları’nın derinliklerinde, yapımı 17 yıl süren ve 12.2 milyar İsviçre frangı maliyet sahip olan tünelin açılış töreninde bir araya gelmişti.
Tünel, seyahat sürelerini kısaltmak, karayolu trafiğini rahatlatmak ve hava kirliliğini azaltmaya katkı sağlamak amacıyla yapıldı.
İsviçre, Avrupa Birliği’nin 27 üyesinden biri olmamasına rağmen, Alplerden geçen bu kestirme yol sayesinde AB demiryolu ağında büyük bir öneme sahip. Tünel, Hollanda’nın liman kenti Rotterdam’dan İtalya’nın Cenova kentine uzanan daha geniş bir demiryolu ağına dahil oluyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: Guardian
Derleyen: Ahmet Emir Sevindik