Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore’nin ikinci casus uydu fırlatması da başarısız oldu

Kuzey Kore ilk fırlatmanın denize düşmesinden üç ay sonra yine hedefine ulaşamadı.

Kuzey Kore devlet medyası, perşembe sabahı yapılan denemenin uçuşun üçüncü aşamasında başarısız olduğunu söyledi. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un için bir casus uydu, gelen saldırıları izlemeye ve kendi saldırılarını daha doğru bir şekilde planlamaya olanak sağlayacağı için önemli bir askeri istihbarat donanımı olarak görülüyor. 

Pyongyang’ın uzay ajansı ekim ayında yeni bir fırlatış deneyeceğini söyledi.

Güney Kore, roketin fırlatılışını yerel saatle 03.50 civarında tespit ettiğini ve Çin ile Kore yarımadası arasındaki Sarı Deniz üzerinde uluslararası hava sahasından uçtuğunu söyledi.

Roketin fırlatılmasından dakikalar sonra Japonya’nın en güneyindeki Okinawa’da bir acil durum uyarısı yapıldı ve bölge sakinleri kapalı alanlara girmeye çağrıldı. Uyarı yaklaşık 20 dakika sonra kaldırıldı.

Kuzey Kore’nin uydu fırlatma denemesini kınayan Japonya Başbakanı Fumio Kishida şunları söyledi: “Bu tür davranışlar BM kararlarına aykırıdır ve biz şimdiden kesin bir şekilde protesto ediyoruz.”

Denize düşen ilk casus uydu.

ABD, Kuzey Kore’yi “daha fazla tehdit edici faaliyetten” kaçınmaya çağırdı ve Pyongyang’ı ciddi bir diplomasi yürütmeye davet etti.

Ancak Perşembe günkü başarısızlık Pyongyang için hayal kırıklığı yaratmış olsa da, ilerleme kaydettikleri görülüyor.

Kuzey Kore devlet medyasının haberine göre başarısız denemenin “uçuşun üçüncü aşaması sırasında acil durum patlatma sistemindeki bir hatadan” kaynaklandığı ve sorunun “büyük bir mesele olmadığı” belirtildi. Uyduyu taşıyan roketin bir önceki denemeden daha uzağa uçtuğu görülüyor. Pyongyang’daki yetkililer mayıs ayındaki başarısız denemeyi “en büyük başarısızlıkları” olarak tanımlarken, tekrar deneme sözü vermişlerdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un fırlatma başarılı olana kadar denemelere devam edeceği düşünülüyor.

Kim Jong Un

KaynakBBC

Derleyen: Ahmet Emir Sevindik

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.