Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prigojin öldü: Ukrayna’dan Afrika’ya faaliyet gösteren Wagner şimdi ne yapacak?

Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin ve paralı asker grubunun diğer komutanları uçak kazasında hayatlarını kaybetti. Peki silahlı grubu neler bekliyor olabilir?

Wagner, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından cephedeki en önemli kozlarından biriydi. Bu durum, 23 Haziran’daki ayaklanma ile sona erdi. Wagner’in faaliyetleri büyük ölçüde kısıldı.

Prigojin ve askerlerinin Ukrayna’da faaliyetleri kısıtlansa da, en çok “Para kazandıkları” cephelerden biri olan Batı Afrika’da hala aktiflerdi. Prigojin de ölmeden birkaç gün evvel, Batı Afrika’da bir ülkede çekildiği tahmin edilen bir video paylaşmıştı. Bu videoda “IŞİD, El Kaide ve diğer haydutlarla savaşmaya devam ediyoruz.” demişti.

Nijer’de gerçekleşen darbenin de, Rusya çıkarlarını olumlu anlamda etkileyebileceği tahmin ediliyordu. Wagner güçleri daha önce Batı Afrika ülkesi Mali’de de aktifti.

Okuyun: Putin’e başkaldıran Wagner lideri Yevgeni Prigojin öldü

Nijer’deki darbe, Rusya bayraklarıyla kutlandı.

Prigojin bu videoda Afrika’daki operasyonlar için eleman aradığında ısrar ediyor ve aynı zamanda Rusya’dan yatırımcıları, Afrika ülkesinin başkentindeki bir kültür merkezi olan Russian House aracılığıyla Orta Afrika Cumhuriyeti’ne para yatırmaya davet ediyordu.

Okuyun: Rusya’da ayaklanmaya giden yol: Ukrayna, Suriye ve Afrika’daki çatışmaların gizli aktörü Wagner ve liderleri “Putin’in aşçısı” Prigozhin

Prigojin’in birkaç gün evvel çekilen videosu.

Kazada sadece Yevgeni Prigojin hayatını kaybetmiş olsaydı, Wagner için ciddi bir liderlik tartışması yaşanmayabilirdi ama uçakta tüm üst düzey komutanlar yer alıyordu.

Bunlardan en önemlisi de, Wagner’in kurucularından ve isim babası olan Dimitri Utkin. Eski bir Spetsnaz olan Utkin, kendi çağrı işareti olan ve Hitler hayranlığıyla bağlantılı olan Wagner ismini, paralı asker örgütüne de vermişti.

Wagner’i Wagner yapan herkesin” o uçakta olduğu tahmin ediliyor.

Okuyun: Wagner’in “isim babası” da o uçaktaydı: Dimitri Utkin kimdir?

Dimiri Utkin

Son raporlara göre; Belarus’taki üslere sürgün edilen yüzlerce Wagner askeri, maaşlardan memnun olmadığı için Belarus’u terk etmeye başladı.

Batı Afrika’daki güçlerin sayısı da 5 bin civarında olsa da son dönemde dörtte birlik bir düşüş yaşandı.

Wagner askerleri.

Wagner’in Ukrayna’dan çekilmesiyle birlikte artık en büyük soru işareti, Batı ve Rusya’nın güç savaşı verdiği Batı Afrika ülkelerinde herhangi bir şekilde devam edip etmeyecekleri.

Prigojin’in yerine Kremlin’le arası iyi olan birinin Wagner’in başına geçebileceği de spekülasyonlar arasında.

Wagner’in dezenformasyon operasyonları, karanlık ticari çıkarlar ve paralı askerlik işlerini bir araya getiren Afrika faaliyetlerinin büyük kısmı, Prigojin ve yakın arkadaşlarının yıllar içinde kurduğu bağlantılara dayanıyordu. Wagner’in Mali’deki askeri cuntanın yardımına koştuğuna dair iddialar vardı ki bu hareket Fransa’nın neredeyse on yıldır süren askeri operasyonu sona erdirme kararına katkıda bulunmuştu.

Kremlin son zamanlarda Sahel’deki ülkelerin askeri liderlerine direkt yaklaşımlar yaparken, Prigojin savaş lordları, askeri darbe liderleri ve yolsuzluğa bulaşmış siyasetçi ve iş insanlarıyla özenle kişisel ilişkiler geliştirdi.

Komutanlarının ölümünün, Wagner askerleri arasında “Öfkeye” neden olduğu iddiaları var. Bir videoda Wagner paralı askerlerinin, “Şimdi ne yapacağımız tartışılıyor. Diyeceğimiz tek bir şey var. Başlıyoruz! Bizi bekleyin!” dediği görülüyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.