Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’yı kızdıran adım: Ermenistan ile ABD ortak tatbikat yapacak

Ermenistan önümüzdeki hafta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile ortak askeri tatbikat yapacak. Söz konusu tatbikat, komşu Azerbaycan ile gerginliğin arttığı ve Rusya ile ilişkilerde açık bir sürtüşme yaşandığı dönemde düzenlenecek.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, ABD ile 11-20 Eylül tarihleri arasında “Kartal Partner (Eagle Partner) 2023” tatbikatının yapılacağını duyurdu. Bakanlığa göre söz konusu tatbikatın amacı, Ermenistan askeri kuvvetlerini, uluslararası barışı koruma misyonlarında yer almaya hazırlamak.

Amerikan askeri sözcüsü tatbikata 85 Amerikan ve 175 Ermeni askerin katılacağını söyledi.

Rusya’ya mesaj mı?

Bu tatbikat haberi, Ermenistan’ın yakın müttefiki Rusya ile ilişkilerinin zayıf olduğu bir döneme denk geldi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan daha önce yaptığı açıklamalarda Rusya’nın Ukrayna’da devam eden “özel askeri operasyonu” nedeniyle dikkatinin dağıldığını ve komşu Azerbaycan’ın da devam eden saldırganlığına karşı kendilerini koruyamamakla suçlamıştı. Crisis Group’un kıdemli Güney Kafkasya analisti Olesya Vartanyan Reuters’a verdiği demeçte, Ermenistan’ın Moskova’ya bu tatbikat ile bir sinyal gönderdiği kanaatinde.

Rusya ile Ermenistan arasındaki “hayal kırıklığı” karşılıklı ve Moskova da bu hafta Paşinyan’ı “kaba söylemler” ile suçladı.

Laçin Koridoru

Rusya ne tepki verdi?

Küçük çaplı olmasına rağmen bu tatbikat Rusya’nın radarında. Tatbikat açıklamasının ardından konuşan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Bu tür haberler, özellikle de mevcut durumda endişe yaratıyor. Bu nedenle, bu haberi derinlemesine analiz edeceğiz ve durumu izleyeceğiz” dedi. Ermenistan’da bir askeri üssü bulunan Rusya, 1991’e kadar Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Güney Kafkasya bölgesinde kendisini önde gelen güç olarak görüyor.

Rusya, Sovyetlerin çöküşünden bu yana ikinci kez savaşan Ermenistan ve Azerbaycan arasında 2020 yılında savaşı sona erdiren bir anlaşmayı korumak için bölgede bir barış gücü bulunduruyor.

Dağlık Karabağ’da neler oluyor?

Uluslararası toplumda Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanınan ancak yaklaşık çoğunlukla Ermeniler’in yaşadığı bir yerleşim bölgesi olan Dağlık Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan Laçin Koridoru, aralık ayından beri kapalı. Söz konusu koridorun dokuz aydır Azerbaycan tarafından “abluka altında tutulması” nedeniyle iki ülke arasındaki gerilim tırmanıyor.

Halk gıda, ilaç, yakıt gibi temel ihtiyaçlara ulaşamadığını söylüyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.