Dünyanın en büyük ekonomilerini oluşturan 19 ülke ile Avrupa Birliği’nden oluşan G20 grubunun liderleri, Hindistan’ın Yeni Delhi kentinde yapılan iki günlük zirvede bir araya geldi. Zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping katılmadı. Peki zirvede neler konuşuldu, hangi kararlar alındı?
Dünyanın 20 büyük ekonomisinin liderleri Rusya’nın Ukrayna’yı işgali hakkında görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak, uzlaşı belgesi hazırladı. Öte yandan liderler, Dünya Bankası (WB) gibi kurumların da düzenlenmesi gibi konularla ilerleme kaydettiler. Zirvenin şüphesiz en önemli gelişmesi, Afrika Birliği’nin (AfB) G20’ye resmen üye olması oldu.
İşte zirveden öne çıkan önemli gündem maddeleri:
- Rusya’nın adı geçmedi: Ukrayna memnun kaldı mı?
G20 üyeleri, devletlerin birbirlerinden zorla toprak alamayacağı konusunda mutabık. Ukrayna halkının çektiği acıların da yer bulduğu bildiride Rusya’nın adı verilmedi, doğrudan eleştirilmedi. Geçtiğimiz yıl Rusya’nın adı anılmış ve işgal nedeniyle kınanmıştı. Bu sene uzmanlar, G20 liderlerinin Rusya’yı anmaması ile acaba G20 ülkelerinin tavrında bir yumuşama mı var sorusunu gündeme getirdi.
Yetkililer, ev sahibi Hindistan’ın; Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika ile birlikte Ukrayna’daki savaş nedeniyle G20’nin bölünmesini önlemede kilit bir rol oynadığını ve bunun da Küresel Güney’in gelişmekte olan ülkelerinin grup içindeki artan gücünü yansıttığını söyledi.
- Hoşgeldin Afrika Birliği
55 üyeli Afrika Birliği, resmî olarak G20’nin daimi üyesi yapıldı. Şimdiye kadar sadece Güney Afrika G20 üyesiydi. Afrika Birliği’nin katılımı, G7 ülkelerinin uzun süredir baskın bir rol oynadığı G20 içinde Küresel Güney’e daha fazla söz hakkı sağlayacak.
AfB’nin resmî olarak üye olması, Çin ve Rusya’nın başını çektiği BRICS’in genişlemesinin ardından gelen bir hamle oldu.
- Çin’in Kuşak ve Yol Projesi’ne alternatif mi geliyor?
ABD, Hindistan ve Suudi Arabistan liderleri, Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklıkları ve Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru etkinliğinde bölge ülkelerini birbirine bağlayan çok uluslu bir demiryolu ve liman anlaşması imzaladılar. Anlaşma, Çin’in Kuşak ve Yol projesine alternatif olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin küresel dengelerde hala söz sahibi olduğunu vurgulama girişimi olarak değerlendirildi.
Ortadoğu’da demiryolu hatlarının döşenmesini ve daha sonra bunların liman yoluyla Hindistan’a bağlanmasını içeren projenin finansmanı ya da zaman çerçevesi hakkında herhangi bir ayrıntı verilmedi.
- İklim krizi ile mücadelede durum ne?
G20 liderleri 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin küresel olarak üç katına çıkarılması konusunda mutabık kaldı. Liderler, kömürden elde edilen enerjinin aşamalı olarak azaltılması gerektiğini kabul etti fakat büyük iklim hedefleri belirlemekten kaçındı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Grup, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması hedefine ulaşmak için mevcut politika ve hedeflerin değiştirilmesine yönelik herhangi bir plan açıklamadı. Ayrıca yeşil enerjiye geçiş için yılda 4 trilyon dolara ihtiyaç duyulacağı belirtildi ancak bunun için herhangi bir yol gösterilmedi.
G20’deki iklim konusu, yıl sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenecek COP28 BM İklim Değişikliği Zirvesi öncesinde yakından takip ediliyordu.
- Modi kendi konumunu güçlendirdi
Hindistan Başbakanı Narendra Modi için G20 liderliği, ülkesinin etkili siyasi ve ekonomik güç olarak sergilemek ve dünyanın en kalabalık ülkesine yatırım ve ticaret akışını sağlamak için bir yıl süren bir fırsattı.
Öte yandan G20 Zirvesi, Hindistan’da birkaç ay sonra yapılacak seçimlerde üçüncü kez göreve gelmeyi hedefleyen Modi’ye kendi ülkesindeki konumunu güçlendirmek için de bir platform sağladı.
Kaynak: Reuters