Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu’na Sungurlu Barajı için yetki verildi 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün yapımını üstlendiği ve belediyeyle birlikte yürüttüğü Sungurlu Barajı Projesi için Ekrem İmamoğlu’na protokol yetkisi verildi. 

İBB Meclisi eylül ayı olağan toplantısının dördüncü birleşimi bugün (14 Eylül) Saraçhane’deki başkanlık binasında düzenlendi. İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak amacıyla DSİ tarafından inşa edilecek olan Sungurlu Barajı’nın protokolünü imzalama yetkisi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verildi. Proje İBB, İSKİ ve DSİ ile beraber yürütülecek. 

Meclis Komisyon Raporu’nda, 2012 yılında temeli atılan Melen Barajı’nın planlanan tarihte bitmemesi nedeniyle, İstanbul için içme suyu arzı sağlayacak diğer kaynakların öneminin arttığı belirtildi. Sungurlu Barajı da kentin su ihtiyacını karşılayacak kaynaklar arasında yer alıyor.

Ağva ve Kandıra arasında inşa edilecek olan barajın su kaynağı dahil tüm tesis için yapılan harcamaları DSİ’nin bütçesinden karşılanacak, toplam bedel DSİ yöntemlerine göre giderilecek.

Geri ödemeler ise İBB ve İSKİ tarafından 30 yıl içerisinde yapılacak.

İBB Meclisi’nde tartışma: “Doğruya tahammülünüz yok”

Eylül ayının son birleşimi soru önergeleri ile başladı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Meclis Üyesi Halit Cebeci, AKP döneminde ulaşım konusunda İstanbul’un öne geçtiğini ancak gelinen noktada İstanbullular’ın aksayan toplu taşıma seferleri nedeniyle uzun kuyruklarda kaldığını söyledi.

Cebeci, üç yıldır yapılan bakım ihalelerinde, toplam 2 milyar 144 milyon liralık 15 ihalenin CHP’li milletvekilinin mali danışmanı olduğu firmaya verildiğini söyledi. Cebeci, Meclis’e şu soruları yöneltti:

“16 milyon İstanbullu’nun kullanması gereken İETT’ye ait kaç adet akıllı durak vardır, kaç adedi bakımsızlıktan çürümeye terk edilmiştir, çalışır durumda kaç adet akıllı durak mevcuttur?

Yönetimi devraldığınız günden bu yana geçen 4,5 yıllık süre boyunca mevcut akıllı durakların bakım, onarım ve altyapı hizmetlerini gerçekleştirdiniz mi? Varsa bakım ve onarım yaptığınız kaç adet akıllı durak vardır, yoksa neden yapmadınız?

İstanbullu hemşehrilerimizin seyahat sürelerini azaltmak ve konforlarını arttırmak amacıyla geliştirilen bu durakların bakım sorumluları kimlerdir?

Çalışmayan, çalıştırılamayan metro, tramvay, metrobüs, otobüs ve mobil aplikasyonlarla ilgili tedbirler var mıdır?

İstanbul’da İETT’ya ait kaç otobüs vardır, kaç adet otobüs bakımsızlıktan yanmış, kaç adet otobüs farklı arızadan dolayı devre dışı kalmıştır? Garajlarda hurdaya ayırdığınız kaç adet otobüsümüz bulunmaktadır?”

AKP ve MHP grubuna tepki: “Bilmeden konuşuyorsunuz”

CHP Meclis Üyesi Gencay Özcan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanı olduğu dönemde 860 metre raylı sistemi İstanbul’a kazandırdığını söyledi. Ekrem İmamoğlu döneminde yıllık ortalamanın 15 km’yle tamamlanacağını belirten Özcan, AKP ve MHP grubuna, “Arkadaşlar lütfen araştırın, bilmiyorsunuz. Bilmeden konuşuyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. 

Gencay Özcan, karşılıklı konuşmalar olduğu sırada yanan araç ve arızalı araçlarda azalma olduğunu söylediğinde ise AKP – MHP grubundan gülme sesleri ve alkışlar geldi. Bunun üzerine Özcan, “Doğruya tahammülünüz olsun” dedi. AKP döneminde 10 tane metro hattının durduruluğunu söyleyen Özcan, “Metroyu biz yapıyoruz, siz proje yapıyoruz” diye konuştu.

İBB Meclisi 9 Ekim’de devam edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.