Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ayhan Bora Kaplan soruşturması | Cengiz Erdinç: “Olaylar bürokrasiye yansıdığı için Ankara’da panik arttı”

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın olduğu iddia edilen Ayhan Bora Kaplan’ın tutuklanmasının ardından T24 yazarı Tolga Şardan yeni iddialar gündeme getirdi. Şardan yazısında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT) özel rapor istediğini iddia etti. Kaplan ve ekibinin gözaltına alınmasının hemen ardından Medyascope yayınında konuşan gazeteci Cengiz Erdinç, operasyonun genişleyeceğini söylemişti. Şardan’ın iddiaları operasyonun genişleyeceğinin habercisi mi? Erdinç detayları Gökçe Çiçek Kösedağı’na değerlendirdi. 

Editör: Aliye Altınışık 

Ayhan Bora Kaplan operasyonunun yankıları sürüyor. T24 yazarı Tolga Şardan yeni iddialar gündeme getirdi. Şardan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MİT’ten özel rapor istediğini yazdı. Ayrıca Ayhan Bora Kaplan’ın rüşvet verdiği iddia edilen Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman’ın da Erdoğan’dan randevu istediğini ancak reddedildiğini iddia etti. 

Gazeteci Cengiz Erdinç, Kaplan’ın tutuklanmasının ardından Medyascope yayınında yaptığı değerlendirmede, operasyonların siyaseti ve yargıyı da içine alacak düzeyde genişleyeceğini söylemişti. Erdinç, Şardan’ın iddialarının ardından devlet, siyaset, mafya üçgenindeki son durumu değerlendirdi.

Erdinç operasyonların yargı, polis teşkilatı ve siyaseti kapsayacak şekilde genişletileceği yönündeki görüşünde ısrarcı. Erdinç bu konuyla ilgili iki önemli konuya dikkat çekiyor: Birincisi Ayhan Bora Kaplan’ın “mülakat” adı verilen gayri resmî ifadesinde Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman’a rüşvet verdiğini söylemesi, ancak bunun resmî ifadede yer almaması veya polisin sormaması. İkincisi ise ifadesinde bir polis müdürüne rüşvet verdiğini söylemesi. Cengiz Erdinç konuyla ilgili, “Burada iki kritik bilgi var. Mülakatta Yüksel Kocaman’a rüşvet verdiğini anlatıyor. Mülakatta olan bilgi neden ifadesinde sorulmadı? Soru buydu. Bu bilgi başka bir yere ayrıldı. Ben bunun yargıyla ilgili bir operasyon olduğunu düşünüyorum. Hâlâ da öyle düşünüyorum. İkinci boyutu ise ifadede net bir polis müdürü rüşvet almakla suçlandı. Bu yanıyla da operasyon genişleyecek diye düşünüyorum” dedi.

Erdinç Ayhan Bora Kaplan’ın siyasetle olan ilişkisini ise şöyle anlattı: 

“Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimindeki Ankara Yenimahalle Belediyesi Ayhan Bora Kaplan’ın şirketlerine ihale vermiş. İYİ Parti’de birtakım isimler var. Ankara il başkan yardımcısının Ayhan Bora Kaplan’la yakın ilişkisinden söz ediliyor. Zaten bu mafya düğünlerinden birinde boy gösteriyor. Yine Koray Aydın’a yakın isimlerin danışmanının Ayhan Bora Kaplan’la geçmişten beri ilişkisi olduğuna dair birtakım fotoğraflar ve iddialar var. Hatta bu konuda Akşener tarafından uyarıldığı da söyleniyor. İddia bunların hepsi ama bu olayın Ankara’da, siyasette nüfuzunu anlatmak açısından söylüyorum. Elbette bunlar konuşulacaktır. Yargıya yansıyacaktır. Fakat bundan daha büyük bir şey olduğu konusunda da ısrarlıyım. Yani bu operasyonlara dönüşür, dönüşmez, bu yanını bilmiyorum. Ayhan Bora Kaplan’ın gözaltına alındığı bu dosya, olay olarak zayıf, yani ilişkilerin çapı vs. düşünüldüğünde. Ama Tolga Şardan’ın altını çizdiği, Ankara’yı bu kadar harekete geçiren şey, bürokrasiyi içeren arka planı. Yargı ile ilişkiler, fuhuş ve şantaj meseleleriyle ilişkili konular, yeraltı dünyasıyla siyasetçiler ve kimi kolluk güçleri arasındaki bağlar. Paniği arttıran bu.”

Erdinç, Barış Boyun çetesine mensup altı kişinin Yunanistan’da öldürülmesiyle ilgili perşembe günü yeni gelişmelerin olacağını söyledi. Gözaltındaki Süleyman D. isimli kişinin perşembe günü hakim önüne çıkacağını belirten Erdinç, orada söyleyeceklerinin önemini vurguladı. Erdinç, önümüzdeki günlerde Türkiye’de faaliyet gösteren başka mafya grupları arasında yeni hesaplaşmalar yaşanacağının ve bu sürecin uzayacağının altını çizdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.