Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kosova’nın kuzeyinde çatışma: Biri polis, dört kişi öldü

Kosova ve Sırbistan arasında bir gerginlik daha… Dün (24 Eylül) Kosova’nın kuzeyinde polislere pusu kuran ve bir Sırp Ortodoks manastırını istila eden en az 30 silahlı kişi ile polis arasında yaşanan çatışmalarda dört kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin birinin polis olduğu belirtilen saldırı sonrası taraflar birbirlerini suçluyor.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırbistan’ı silahlı kişileri desteklemekle suçlarken; Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise çatışmada öldürülenlerin nihai sorumluluğunun Kosovalı yetkililere ait olduğunu söyledi. Öldürülen üç silahlı kişinin Kosovalı Sırp olduğu açıklandı.

Dün yaşanan çatışma iki taraf arasında aylardır tırmanan gerginliğin ardından geldi. Çatışma yerel saatle 03:00 sularında Banjska köyünde bir polis memurunun öldürülmesi ile başladı. Ardından 30’dan fazla silahlı kişi, yakınlardaki bir manastıra “sığındı”. Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Svecla, “temizleme operasyonu” adını verdiği operasyonda gözaltına alınanlar olduğunu ve çok sayıda silah ele geçirdiklerini açıkladı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti saldırıdan Sırbistan’ı sorumlu tuttu, saldırganların Belgrad tarafından finanse edilen “asker ve polis kökenli profesyoneller” olduğunu öne sürdü. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise Kurti’yi aylardır süren “provokasyonlardan” sorumlu tutarak karşılık verdi. Kosovalı polis memurunun ölümünü “kesinlikle kınanması gereken bir olay” olarak nitelendiren Vucic, yaşananların tüm sorumlusunun Kurti olduğunu belirterek, “O’nun tek istediği bizi NATO ile bir savaşa sürüklemek” diye konuştu.

Kosova’nın kuzeyinde neler oluyor?

Kosova 2008 yılında bağımsızlığını ilan etti ancak Belgrad ile Belgrad’ın müttefikleri Çin ve Rusya, Kosova’yı tanımıyor. Pek çok Sırp burayı uluslarının doğduğu yer olarak görüyor. Ancak Kosova’da yaşayan 1,8 milyon insanın yüzde 92’si Arnavut ve sadece yüzde 6’sı etnik Sırp.

Kosova’da mayıs ayında yapılan ve tartışmalı geçen yerel seçimlerin ardından durum oldukça gergindi. Arnavut belediye başkanları Sırpların çoğunlukta yaşadığı yerlere atanmaya başlayınca Sırplar seçimleri boykot etti. Bölgedeki istikrarın sağlanması için Avrupa Birliği (AB) aracılığıyla görüşmeler yapıldı ancak sonuç alınamadı.

NATO da seçimlerin ardından kuzeydeki Zvecan kasabasına 700 asker daha gönderdi. Çıkan çatışmalarda 30 NATO Barış Gücü askeri ve en az 50 Sırp protestocu yaralandı.

Kosova’da şu anda yaklaşık 4,500 barış gücü askeri bulunuyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.