Prof. Tanju Tosun: “Kurultay sonrası süreç yönetilemezse yerel seçimlere katılım düşebilir”

Program editörü: Aliye Altınışık

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), genel başkanını belirlemek için 4-5 Kasım’da kurultaya gidiyor. Şu ana kadar Özgür Özel, İlhan Cihaner ve Örsan Öymen, CHP Genel Başkanlığı’na adaylığını açıkladı. Kemal Kılıçdaroğlu adaylığını açıklamadı ancak CHP Genel Merkezi’nin Kılıçdaroğlu’nu aday göstereceği konuşuluyor. 

Siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun’a hem il kongrelerini hem de kurultay sürecini sorduk.

CHP kurultaya gidiyor ancak taban bu süreci ilgiyle takip etmiyor. Prof. Tanju Özcan’a göre bunun sebebi, 14 Mayıs seçimlerinin ardından yaşanan yenilgi ve parti içindeki tartışmalar:

“Toplumun bu kurultayla ilgilenmemesi, kurultayın sonucunun muhtemelen ilgilerini çekmeyecek olmasının temel nedenlerinden biri de özellikle yerel seçim sonrası CHP’de yaşanan tartışmalar. Ama hangi koşulda olursa olsun ana muhalefet partisinin geleceğine dair önemli olan kurultaya ilgi duyulmaması CHP açısından çok sayıda soru işaretini bünyesinde barındırıyor.”

Bir yandan da il kongreleri devam ediyor. Son olarak CHP 38. Olağan Ankara İl Kongresi yapıldı ve Ümit Erkol başkan seçildi. Fakat kongreye katılım oranı çok düşük kaldı. Şimdi gözler 8 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek il kongresinde.

Tanju Tosun’a il kongrelerinin kurultay sürecini nasıl etkileyeceğini sorduk. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir kongrelerinin önemli olduğunu söyleyen Tosun, “Kurultaya gönderilecek delege sayısı üç kentte oransal olarak yüzde 27. İstanbul 196, Ankara 72, İzmir 56 kurultay delegesi gönderiyor. Her dört kurultay delegesinden biri bu üç büyük kentten çıkıyor. Dolayısıyla kongrelerin düşük kalması ister istemez kurultay heyecanının da düşük kalma ihtimalini artırıyor” dedi.

Peki, CHP yerel seçimlerde seçmeni yeniden sandığa götürebilecek mi? Tanju Tosun şöyle cevapladı:

“Bugünkü tabloyu veri aldığımızda kolay görünmüyor. Fakat kurultaydan sonra özellikle yerel seçime yönelik parti yönetiminin nasıl bir kampanya organize edecekleri, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde nasıl bir belediyecilik projesiyle seçmenin karşısına çıkacakları önemli. Kurultay sonrası süreç iyi şekilde yönetilemezse maalesef katılımın düşme olasılığı çok yüksek. Özellikle 2002 genel seçimleri, 2004 yerel seçimlerinde baktığımızda, 2001’de yaşanan ekonomik krizin ardından 2002 genel seçimlerde 8-9 puan; yerel seçimlerde de 9-10 puan katılım düştü. Bunu dikkate alırsak, böyle bir riskin önümüzdeki seçimlere katılım anlamında gerçekleşme olasılığı yüksek. Dolayısıyla kurultaydan nasıl bir sonuç çıkarsa çıksın CHP yönetiminin seçmeni geri çağırma konusunda, en azından partiyle sadakat ilişkisinin güçlendirilmesi ve ardından yerel seçime katılım konusunda oldukça çaba harcamaları gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.