Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu’ndan AYM’ye çağrı: “Can Atalay’ın bir an önce çıkması lazım”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Osman Kavala, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ı ziyaret etti. Ziyaretinin ardından açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) çağrıda bulunarak, “Can Atalay’ın da bir an önce çıkması lazım” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay ve şehir plancısı Tayfun Kahraman’ı bugün (6 Ekim) İstanbul-Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’nun 11:30’da başlayan görüşmeleri 13:30’da bitti. Görüşünün ardından cezaevi önünde açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, “Adaletsizliklere karşı mücadele edeceğim” dedi.

AYM’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili bir an önce karar vermesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, daha önce benzer kararlar olduğunu hatırlattı. Hukuken değil siyaseten Can Atalay’ın tutuklu olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, saraydan talimat alındığını söyledi:

“Şimdi diyorlar ki ‘Sen hapisten çıkamazsın.’ Niçin? Bir yanlışlık varsa en başta bu kararı verenlerde yanlışlık var. Danıştay hakimleri, Yargıtay hakimleri, Yüksek Seçim Kurulu’nda diyorlar ki ‘Hayır, sen milletvekili seçimlerine girebilirsin, milletvekili seçilebilirsin.’ Şimdi saraydan talimat var, ‘Bunu hapishaneden dışarı çıkarmayacaksınız’ diye. Yargıtay da bu karara uydu, hukuku, kanunları çiğnedi. Yargıtay’ın tarihinde böyle bir olay olmamalıydı, ama bu da oldu. Şimdi AYM’nin gerçekten oturup bir karar vermesi lazım. Daha önce benzer kararlar var. Can Atalay’ın da bir an önce çıkması lazım”

Düşünceleri nedeniyle hiç kimsenin cezaevinde bulunmaması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, bu ziyaretinin temel nedenini açıkladı:

“Açık ve net söylüyorum: Bu ülkede adalet yok. Halkın seçtiği bir milletvekili anayasaya aykırı olarak, hukuka aykırı olarak, demokrasi aykırı olarak hapiste tutuluyorsa burada bir sorun var demektir. Benim görevim de bu adaletsizliği görünür hale getirmek.”

Adaletsizliğe karşı her zaman mücadele edeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Gezi tutuklularının kime oy verdiğinin önemi olmadığını, haksızlığa karşı sessiz kalanların insanlığa hizmet etmediğini ekledi:

“Bu arkadaşlardan hiçbirisi CHP’ye oy vermemiş olabilir ama bir kişi haksızlığa uğrar ve siz sessizliğinizi korursanız o zaman topluma da insanlığa hizmet etmiyorsunuz demektir. Ben insana da topluma herkese de hizmet etmek isterim. Adaletsizlik varsa ben adaletsizliği gidermek için mücadele ederim.”

Yargıtay Gezi Parkı davasında kararını verdi

Yargıtay 3. Ceza Dairesi Gezi Parkı davasında, Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ile Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater’e verilen 18’er yıl hapis cezalarını onadı. Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekci ve Mücella Yapıcı hakkında verilen 18’er yıl hapis cezaları ise bozuldu. Altınay ile Yapıcı 28 Eylül’de bulundukları cezaevinden tahliye edildi.

14 Mayıs seçimlerinde TİP’ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın başvurusu da AYM 2. Bölüm’de görüşüldü. Mahkeme, Atalay’ın “yasama dokunulmazlığı” başvurusunu Genel Kurul’a sevk etti. AYM Genel Kurulu da başvuruyu 12 Ekim’de karara bağlayacak.

CHP’nin genel başkan adayı Özgür Özel de Gezi Parkı tutuklularını ve gazetecileri 20 Eylül’de cezaevinde ziyaret etmişti

Kongre öncesi İstanbul ziyareti

Kılıçdaroğlu’nun İstanbul ziyareti kritik. Çünkü partinin İstanbul Kongresi önümüzdeki pazar (8 Ekim) Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Kongrede yarışan ve genel merkezin desteklediği adaylardan Cemal Canpolat dün akşam (5 Ekim) İstanbul’a gelen Kılıçdaroğlu’nu karşıladı.

Değişimcilerin desteklediği Özgür Çelik ise bugün İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla birlikte İstanbul’un İşgalden Kurtuluşu’nu anmak üzere Taksim Cumhuriyet Anıtı’na gitti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.