Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kürt Çalışmaları Merkezi’nin araştırması: “Kürtler, devlet nezdinde Türkler ile eşit olmadıklarını belirtiyor ama kendini Türkiyeli görüyor”

Kürt Çalışmaları Merkezi’nin “Kürt Barometresi” projesinde yer alan bulgulara göre Kürtler, devlet nezdinde kendini Türkler ile eşit görmüyor. Fakat Kürtlerin yarısından fazlası kendini Türkiyeli olarak görüyor. Toplantıda konuşan Kürt Çalışmaları Merkezi’nin direktörü Dr. Reha Ruhavioğlu, “Türkiye’nin geleceği ile ilgili umutsuzlar. Kürtlerin büyük kısmı eşitlik, adalet, özgürlük ve ana dilde eğitim talep ediyor” dedi.

Kürt Çalışmaları Merkezi, “Kürt Barometresi” projesinin tanıtımını Diyarbakır Demir Otel’de yaptı. Toplantıda, Türkiye’de yaşayan Kürtler ile ilgili yapılan araştırma anlatıldı.

Her kesimin temsilcisi vardı

Toplantıya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, siyasetçi Bayram Bozyel, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, gazeteciler ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Kürt Çalışmaları Merkezi’nden Emine Uçak açılışta konuştu. Siyaset bilimci Dr. Serhun Al ise “Neden Kürt Barometresi?” başlıklı bir sunum yaptı. Dr. Al, beş yıl önce “Kürt Barometresi” fikrinin ortaya çıktığını, Ortadoğu’da Kürtler’e yönelik ciddi bir ilgi olduğunu ama Kürtlerle ilgili tarafsız akademik çalışma olmadığını söyledi:

“Kürtler, Ortadoğu’da dört büyük ulustan biri olmasına rağmen Kürtler kimdir, ne istiyor? Bunu ortaya koyabilecek tarafsız veri seti yoktu. Başta Araplar olmak üzere diğer veri setleri Kürtleri görünmez kılıyordu. Kürt Barometresi’nin çıkışı bununla ilgilidir. Amaç, Kürt siyasi yapılanmaları ve siyaset dışı eğilimleri ortaya çıkarmak için bu barometreyi ortaya koyduk.”

“Kürt göçü, Türkiye göçü ile benzeşmeye başladı”

Araştırmanın bulgularını paylaşan Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Dr. Reha Ruhavioğlu, “Türkiye’deki Kürt göçü, Türkiye göçüyle benzeşmeye başladı. Doğduğu şehirde yaşamayanların oranı yüzde 17 çıktı” dedi.

“Kürtler, Türkler kadar milliyetçi değil ama milliyetçilik artıyor”

Ruhavioğlu, araştırmaya katılanların büyük oranının kendini, “dindar ve özgürlükçü” olarak tanımladığını söyledi.

Kürtlerin, Türkler kadar milliyetçi olmadığını belirten Ruhavioğlu, “Ama Kürt milliyetçiliği yükselişte. Kürt olmaktan gurur duymadığını söyleyenlerin oranı yüzde 13 çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 71 ise Kürt olmaktan gurur duyduğunu söyledi” dedi.

Kürtlerin yüzde 80’inin ana dilde eğitime önem verdiğini ve Kürtçe’nin hem bürokraside hem de eğitimde kullanılmasını istediğini de belirten Ruhavioğlu, “Araştırmaya katılanların üçte ikisi kuvvetli bir şekilde Kürt kimliğini sahiplenirken, göç etmiş olanların bu kimliğe sahip oranı daha yüksek” diye konuştu.

“AKP ve CHP’nin Kürt seçmenlerinin Kürt kimliği güçlü”

“AKP ve CHP’nin Kürt seçmenlerinin Kürt kimliği güçlü” diyen Ruhavioğlu, araştırmaya göre Kürtlerin yüzde 58’inin ayrımcılığa uğradığını ekledi:

“Araştırmaya katılanların yarıya yakını devlet nezdinde Türkler ile eşit olmadıklarına söylüyor. Ama buna rağmen yarısından fazlası kendini Türkiyeli görüyor. Türkiye’nin geleceği ile ilgili umutsuzlar. Kürtlerin büyük kısmı eşitlik, adalet, özgürlük ve ana dilde eğitim talep ediyor. Araştırma sonucu Kürtlerin yüzünün Batı’ya dönük olduğunu bize bir kez daha gösterdi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.