Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MFRR: Türkiye, Avrupa’da en çok basın özgürlüğü ihlâllerinin yaşandığı ülkelerden biri

Medya Özgürlüğü Acil Müdahale (MFRR), 2023’ün ilk altı ayını değerlendiren “Medya ve Basın Özgürlüğü İhlalleri İzleme Raporu”nu yayımladı. Rapora göre Türkiye, Avrupa’da Ukrayna’yla beraber en çok basın özgürlüğü ihlâlinin yaşandığı ülke.

Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkelerde basın ve medya özgürlüğü ihlâllerini inceleyen Medya Özgürlüğü Acil Müdahale’nin (MFRR) 2023’ün ilk altı ayını değerlendiren “Medya ve Basın Özgürlüğü İhlalleri İzleme Raporu” yayımlandı.

Raporda Türkiye’de ocak-haziran arasında 172 kişi veya medya kuruluşunu içeren 136 basın özgürlüğü ihlâli meydana geldiği söylendi. Rapora göre, Türkiye, Ukrayna ile birlikte Avrupa’da en çok basın özgürlüğü ihlâllerinin meydana geldiği iki ülkeden biri.

Rapordaki vakaların yüzde 44,9’unun hukuki vakalar olduğu söylendi ve “Gazetecileri sindirmek ve eleştirel ve bağımsız haberciliği susturmak için keyfi tutuklamalar, suç isnatları ve mahkumiyetler sürekli olarak kullanıldı” denildi.

Raporun devamında şöyle denildi:

“Terörizm, ‘kamu görevlilerine hakaret’, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek’ suçlamaları gazetecilere yönelik uydurma suçlamalarda sıklıkla kullanıldı. Türkiye, dünyada gazetecileri en çok hapse atan ülkelerden biri olmaya devam etti. Bu raporun yayımlandığı tarihte 21 gazeteci halen hapisteydi.”

Deprem ve seçim döneminde gazetecilere fiziksel şiddet

Raporda deprem ve seçim sürecinde gazetecilerin fiziksel şiddete de maruz bırakıldığı kaydedildi:

“Türkiye’deki gazeteciler, seçimleri ve depremin vurduğu bölgeleri takip ederken bilhassa özel şahıslar tarafından sık sık fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Kamu görevlileri ve onların güvenlik görevlileri de gazetecilere yönelik birçok fiziksel saldırının arkasında yer aldı.

Şubat ayında Halk TV muhabiri Ferit Demir, Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışmalarını takip ederken bir terörle mücadele polisi tarafından fiziksel şiddete maruz kaldı.

Gazeteci Rabia Çetin Adıyaman’da köy korucularının saldırısına uğradı. Kalabalığa gazeteci olduğunu söyledikten sonra linç girişimiyle karşı karşıya kalan Çetin, bir grup depremzedenin yardımıyla olaydan kıl payı kurtuldu. Bir başka olayda ise Tele1 muhabiri Hazal Güven ve kameraman Umutcan Yitük, Hatay’daki deprem bölgesinde haber yaparken silahlı yağmacıların elinden zor kurtuldu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.