Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da kürtaj hakkı anayasal güvence altına alınacak

Dünyada birçok ülke kadınların kürtaj hakkını tartışmaya devam ederken, Fransa’dan önemli bir hamle geldi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kadınların kürtaj hakkını Fransız anayasasına dahil etme sözü verdi.

Macron, hükümetinin önümüzdeki hafta içinde Fransa’nın en yüksek idari mahkemesine bir taslak metin sunacağını ve amacının yıl sonuna kadar kürtaj hakkını anayasal güvence altına almak olduğunu söyledi.

“Milletvekilleri ve derneklerin çalışmaları sonucunda hazırlanan anayasa taslağı bu hafta danıştaya gönderilecek ve yıl sonuna kadar bakanlar kuruluna sunulacak. 2024 yılına kadar kadınların kürtaj yaptırma özgürlüğü geri döndürülemez bir hale gelecek.”

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, özellikle ABD’de alınan kürtaj hakkı karşıtı kararlara tepki olarak bu adımı attı. Son 8 Mart’ta verdiği mesaj şu şekildeydi: “Bugün bu hakkın ihlal edildiğini gören tüm kadınlara evrensel bir dayanışma mesajı yolluyoruz. Fransa, kadınların kürtaja başvurma özgürlüğünü anayasasına ekleyecektir.”

Cinsiyet Eşitliği, Çeşitlilik ve Eşit İmkanlar Bakanı Bérangère Couillard da karar hakkında, “Bu, tüm kadınlar için bir zafer ve haklarımızın kaybolduğu dünyanın diğer ülkelerine gönderilen güçlü bir mesajdır” dedi.

Fransa’da anayasanın değişmesi için ya referandum ya da parlamentonun her iki kanadının en az beşte üçünün onayı gerekiyor.

Hükümet referandumdan kaçmak için, milletvekilleri arasından çıkan bir tasarı yerine kendi tasarısını sundu. Bu da Macron’un her iki mecliste de özel bir kongre toplayabileceği anlamına geliyor.

Fransa’da kürtaj 1975 yılında yasallaştı ve o tarihten bu yana çıkarılan çeşitli yasalar, özellikle kadınların sağlığını ve gizliliğini korumanın yanı sıra prosedürün maddi yükünü hafifleterek kürtaj koşullarını iyileştirmeyi amaçladı.

Geçen yıl Fransa’da 234 bin kürtaj gerçekleştirildi.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin Haziran 2022’de bir kadına anayasal kürtaj hakkı tanıyan ve kürtajı ülke çapında yasallaştıran 1973 tarihli Roe v Wade kararını bozmasının ardından, dünyada sol ve merkez pek çok siyasi parti kürtaj hakkının anayasaya girmesi için baskı yapmaya başlamıştı.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Macaristan’ın aşırı sağcı Orban hükümeti, kadınların güvenli bir kürtaja erişebilmeleri için “Fetüsün kalp atışlarını dinleme” zorunluluğu getirdi.

Avrupa’daki en sert kürtaj yasalarından bazılarına sahip olan ve hamileliklerin yalnızca tecavüz, ensest ya da annenin sağlığına veya hayatına yönelik bir tehdit durumunda sonlandırılmasına izin veren Polonya’da, 2020 yılında ülkenin anayasa mahkemesinin fetal kusurlar nedeniyle yapılan kürtajların anayasaya aykırı olduğuna karar vermesiyle kısıtlamalar daha da sıkılaştırıldı.

İtalya’da kürtaj 1978’den bu yana yasal olmasına rağmen, ahlaki açıdan karşı çıkan jinekologların sayısının yüksek olması nedeniyle prosedüre erişim son derece zor. İtalya’da geçtiğimiz Ekim ayında iktidara gelen sağcı hükümet, kürtaja karşı olsa da Başbakan Giorgia Meloni yasanın değiştirilmeyeceğini söyledi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.