Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Scarlett Johansson, yapay zeka ile karşı karşıya

Dünyaca ünlü oyuncunun yüzü, rızası dışında bir yapay zeka reklamında kullanıldı. AI ve “deepfake” yüzünden daha önce de problemler yaşayan Johansson, yasal adımlar atma kararı aldı. Ancak yasal adımların ne kadar işe yarayacağı konusunda şüpheleri var.

Lisa AI: 90’s Yearbook & Avatar” isimli bir yapay zeka (AI) uygulaması tarafından yayınlanan 22 saniyelik reklamda, Johansson’ın gerçek görüntüleri kullanılarak sahte bir görüntü ve diyalog oluşturuldu.

Scarlett Johansson ve avukatları, yasal işlem başlattı. Ünlü oyuncunun avukatı Kevin Yorn bir açıklama yaptı ve böyle bir şeyi “Hafife alamayacaklarını” söyledi.

Reklam, yayından kaldırıldı.

Lisa AI: 90’s Yearbook & Avatar
Uygulamaya yüklenen fotoğraf ve görüntülerle, farklı “avatarlar” ve görüntüler oluşturmak mümkün

Kaldırılan video reklam, Johansson’un “Black Widow” filminin setinden bir kamera arkası klibiyle açılıyor ve AI ile oluşturulan görüntüde Johansson şöyle diyor:

“Nasılsınız çocuklar? Ben Scarlett ve benimle gelmenizi istiyorum!”

Ekran kendisine benzeyen yapay zeka tarafından oluşturulmuş fotoğraflara geçiş yapıyor. Aktörü taklit eden bir ses uygulamayı tanıtmak için konuşmaya devam ediyor: “Sadece avatarlarla sınırlı değil. Metin içeren görseller ve hatta yapay zeka videolarınız da oluşturabilirsiniz. Bence bunu kaçırmamalısınız.”

Scarlett Johansson’un AI ile değiştirilmiş görselleri

Reklamın altından geçen yazıda da şöyle deniyor: “Bunlar, Lisa AI tarafından üretilen görüntüler. Gerçek kişiyle hiçbir ilgisi yoktur.”

Johansson, isimlerinin ve benzerliklerinin yapay zeka için kullanılmasına karşı kamuoyu önünde konuşan tek oyuncu değil. Geçtiğimiz ay Tom Hanks, Instagram hesabından kendisinin AI tarafından oluşturulmuş bir görüntüsünü kullanan bir reklam hakkında uyarmıştı.

Bu olay, Johansson’un görüntüsünün rızası dışında kullanılmasına ilk kez maruz kaldığı vaka da değil.

2018’de Washington Post’a verdiği bir demeçte, kadınların yüzlerinin pornografik videolara yapay olarak eklendiği, bilgisayar tarafından oluşturulan “deepfake” videolarda kullanılmasından bahsetmişti: “Hiçbir şey birilerinin benim ya da bir başkasının görüntüsünü kesip farklı bir bedene yapıştırmasını ve istediği kadar ürkütücü derecede gerçekçi görünmesini engelleyemez. İnternette temelde hiçbir kural yok çünkü internet yine sadece burada geçerli olan ABD politikalarına rağmen, neredeyse kanunsuz kalan bir uçurum.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.