Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altmış sene önce hayatını kaybeden Édith Piaf kendi belgeselini seslendirecek: Yapay zeka yine sahnede

1963’te hayatını kaybeden Édith Piaf’ın sesi, biyografi filminde kullanılacak. Ancak bu sesi özel kılan şey, yapay zeka (AI) yardımı ile yapılacak olması.

Warner Music Group (WMG), “Edith” isimli uzun metraj filmin yapımcılığını üstlenmek üzere Piaf’ın varisleriyle ortaklık kurdu. Yapay zekaya (AI), Piaf’a ait yüzlerce ses dosyası verildi ve sesini taklit etmek üzere eğitildi

WMG’ye göre ortaya çıkan eser, “Piaf’ın hikayesinin gerçekliğini ve duygusal etkisini daha da artıracak”

Filmde Piaf’ın hikayesine “Modern bir bakış” sağlanması için animasyonlar da kullanılacak. Yapay zekanın, yeni bir Piaf şarkısı üretmek için kullanılıp kullanılmayacağı hakkında bir açıklama yapılmadı.

Diana Ross, Sting ve Stevie Wonder belgeleselleri yapan Fransız yönetmen Julie Veille, Piaf belgeselinin arkasındaki isim.

Filmi için şöyle diyor: “Filmi yaparken kendimize sürekli, ‘Édith hala aramızda olsaydı, genç nesillere hangi mesajları iletmek isterdi’ diye sorduk. Onun hikayesi inanılmaz bir dayanıklılık, mücadelelerin üstesinden gelme ve sosyal normlara meydan okuyarak büyük başarılara imza atma hikayesidir ve o zaman olduğu gibi şimdi de güncelliğini korumaktadır. Amacımız animasyon ve teknolojideki en son gelişmeleri kullanarak bu zamansız hikayeyi her yaştan izleyiciyle buluşturmak.”

Piaf’ın mirasının vasileri Catherine Glavas ve Christie Laume da, “Édith’in sesini bir kez daha duyabilmek çok özel ve dokunaklı bir deneyim oldu. Teknoloji sayesinde sanki onunla aynı odadaymışız gibi hissettik. Animasyon çok güzel ve bu film aracılığıyla Édith’in gerçek yüzünü, neşeli kişiliğini, mizahını ve sarsılmaz ruhunu gösterebileceğiz” dedi.

Hayatını kaybetmiş bir sanatçının, AI yardımı ile ilk kez sesi bir eserde kullanılmıyor.

2022 yılında Andy Warhol’un sesi, Netflix belgeseli The Andy Warhol Diaries için yapay zeka aracılığıyla yeniden yaratılmıştı.

John Lennon’ın sesi de kısa bir süre önce yapay zeka aracılığıyla temizlendi ve Beatles’ın son şarkısı olan Now and Then’in piyasaya çıkmasına olanak sağladı. Paul McCartney yazılımın yeni bir Lennon performansı yaratmak için kullanılmadığını vurguladı: “Hiçbir şey yapay ya da sentetik olarak yaratılmadı. Hepsi gerçek ve hepimiz üzerinde çalıyoruz. Bazı mevcut kayıtları temizledik.”

Ancak AI ve müziğin birleşmesi, bazen sorunlar da doğuruyor.

Nisan ayında Drake, Ice Spice’ın sahte bir müzik performansında kendisinin bir yapay zeka versiyonunun kullanılmasının ardından bunu, “Bardağı taşıran son damla” olarak değerlendirdi.

O ay Universal Music Group da “Jeneratif yapay zeka ile yaratılan ihlal edici içerikten” şikayetçi oldu ve Drake ile Weeknd’in AI tarafından üretilmiş versiyonlarını içeren bir şarkıyı yayından kaldırdı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.