Rakel Dink, Ogün Samast tahliyesi hakkında ilk kez konuştu: “Yasın en ağır günlerine geri yolladılar bizi”

Rakel Dink, eşi Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliye edilmesine ilişkin ilk kez konuştu. Rakel Dink, “Yasın en ağır günlerine geri yolladılar bizi” dedi.

Rakel Dink, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 19 Ocak 2007’de gazete binasının önünde düzenlediği silahlı saldırıda öldüren Ogün Samast’ın tahliye edilmesiyle ilgili ilk kez konuştu. 

“Cumhuriyetin 100. yılında Azınlık Hakları Konferansı”nın açılışında konuşan Rakel Dink, bir kez daha adaletsizliğin yüzlerine çarpıldığını söyledi ve yıllardır katillerle aynı havayı soluduğunu belirtti:

“Yasın en ağır günlerine geri yolladılar bizi. Biz zaten yıllardır katillerle aynı  havayı soluyoruz. Dink’in ölüm emrini verenlerin aramızda dolaştığını biliyoruz. Sabahattin Ali’nin, İlhan Erdost’un, Mehmet Zeki Tekiner’in, Uğur Mumcu’nun, Musa Anter’in katilleriyle aynı havayı soluduğumuzu bilmiyor muyuz? Yargıtay, ilk kez saçmalamış gibi yapamıyoruz. Dink’in kalemini kıran aynı Yargıtay değilmiş gibi yapamıyoruz. Mesele, hiçbir zaman şu ya da bu kişinin üç-beş yıl fazla ya da az ceza alması değil. İlk günden beri karanlığın sorgulanması gerektiğini söyledik. ‘Bu davada adaletin yerini bulması, ülkenin demokratikleşmesi için olmazsa olmazdır’ dedik.”

Ne oldu?

Agos Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 19 Ocak 2007’de İstanbul Şişli’deki gazete binasının önünde öldüren ve o zamanlar 17 yaşında olan Ogün Samast, cinayetten 16 yıl sonra tahliye edildi.

Ogün Samast, cinayeti işlediğinde yaşı 18’den küçük olduğu için “tasarlayarak insan öldürmek” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından toplam 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Samast, infaz yasasına göre cezaevinde 15 yıl iki ay kalacaktı ancak 2020 yılında gardiyanlara saldırdığı gerekçesiyle ek ceza aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.