Çin’in, İngiltere’deki “diplomat pandaları” geri dönüyor

Çin ile İngiltere arasındaki panda diplomasisi sona erdi. İngiltere’nin iki dev pandası, 12 yıldır misafir oldukları ülkeye veda etti. Pandalar, 30 Kasım Perşembe günü son kez Edinburg Hayvanat Bahçesi’nde ziyaretçileriyle buluştu, bambu saplarını çiğnedi. Son birkaç haftadır Yang Guang ve Tian Tian adlı iki panda, Çin’e dönüş yolculukları için kafeslere alışmaya çalışıyordu.

Yang Guang ve Tian Tian’ın geliş hikâyesi

Guang ve Tian, İskoçya Kraliyet Zooloji Derneği (RZSS) ile Çin Yaban Hayatı Koruma Derneği (CWCA) arasındaki on yıllık bir anlaşmanın parçası olarak 2011’de Edinburgh’a geldi. Anlaşma koronavirüs salgını nedeniyle iki yıl uzatıldı. İngiltere’ye geldiklerinde bir yavru dünyaya getirmeleri umuluyordu fakat çiftleşme girişimleri başarısız oldu.

İskoçya Kraliyet Zooloji Derneği İcra Kurulu Başkanı David Field, pandaların hayvanat bahçesindeki insanlarla çabucak iletişim kurduğunu vurgulayarak, “Yang Guang ve Tian Tian milyonlarca insana doğayı önemsemeleri için ilham vererek inanılmaz bir etki yarattılar” diye konuştu.

Kasım ayı başlarında 50 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gelen pandalar da geri dönmüştü. Mei Xiang, Tian Tian ve 3 yaşındaki yavruları Xiao Qi Ji, Washington’daki Ulusal Hayvanat Bahçesi’nden ayrılmıştı.

Her şey 1972’de dönemin ABD Başkanı Richard Nixon’ın Çin’ yaptığı ziyaret ile başladı. Daha sonra Pekin hükümeti, ABD’ye iki dev panda hediye etti. Dev pandalar Çin Yaban Hayatı Koruma Derneği ile yapılan sözleşmeler kapsamında ABD hayvanat bahçelerine kiralandı. Son yıllarda bu tür sözleşmeler uzatılmadı.

Panda diplomasisi nedir?
Panda diplomasisi, genellikle bir ülkenin başka ülkelerle dostluk ve işbirliği kurma çabalarını tanımlayan bir terim. Çin’in panda diplomasisi, ünlü panda ayılarını diğer ülkelere hediye etme ve onlarla özel bir ilişki kurma stratejisini ifade eder. Bu sevimli hayvanlar, uluslararası ilişkilerde yumuşak güç kullanımının bir örneği olarak görülüyor. Çünkü pandalar, genellikle sevgi ve pozitif duygularla ilişkilendirilir, bu da ülkeler arasında olumlu bir hava yaratmaya yardımcı olabilir.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.