Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EŞİK’ten BM’ye Afganistan mektubu: “Kadın haklarının ikinci plana atılmasını kabul etmiyoruz”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne “Afganistan Raporu”na ilişkin açık mektup yazdı. Mektupta “BM Güvenlik Konseyi’ni, Taliban’ın cinsiyete dayalı apartheid politikalarına derhal son vermesi için güçlü bir çağrı yayınlamaya davet ediyoruz” denildi.

EŞİK’in yayımladığı mektupta Ağustos 2021’ten bu yana Afganistan’da kötüleşen kadın haklarına dikkat çekildi ve 15 Ağustos’ta 16 Mart 2023 tarihli ve 2679 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı ile Afganistan’daki duruma dair bağımsız değerlendirmeden sorumlu misyonun Özel Koordinatörlüğü görevine getirilen Feridun Sinirlioğlu’na gönderilen mektup hatırlatıldı:

“Gerek mektubumuzda gerekse Sinirlioğlu ve ekibinin Afganistanlı sivil toplum ile düzenledikleri sanal istişare toplantısında, Özel Koordinatör’den, cinsiyete dayalı apartheid suçunun uluslararası hukukta tanınması için küresel kadın hareketinin sürmekte olan kampanyasına raporunda yer vermesini, bu konuya eğilmesini istemiştik.”

Mektupta beklentilerinin karşılanmadığı vurgulandı ve “Sinirlioğlu’nun henüz kamuoyuyla paylaşılmamış olan nihai raporu, cinsiyete dayalı apartheid’ı sonlandırmak için yürütülen bu kampanyadan bahsetmediği gibi – raporda kapsanmasına dair özel talepler olmasına rağmen – kavramın kendisine dahi herhangi bir atıfta bulunmamaktadır. Afganistan’daki derin insani krizin farkında olmakla beraber kadın haklarının ‘önemli güvenlik, bölgesel ve siyasi konulara’ dair tartışmalarda ikinci plana atılmasını kabul etmiyoruz” denildi.

Mektupta Afganistan’daki kadın haklarının ikinci plana atılmasının kabul edilemeyeceği söylendi ve “Endişemiz odur ki, raporun tavsiyeleri ve önerilen “angajman modeli”, tanınma, meşruiyet ve kaynak arayışında olan Taliban’ı daha da cesaretlendirecektir. Uluslararası toplumun, özellikle de BM Güvenlik Konseyi’nin herhangi bir angajmanı, kadınların ve kız çocuklarının temel insan haklarını tam olarak ve kayıtsız şartsız güvence altına alacak şekilde yapılmalıdır” denildi.

EŞİK’in yayımladığı açık mektup, şu sözlerle sona erdi:

“BM Güvenlik Konseyi’ni, Taliban’ın cinsiyete dayalı apartheid politikalarına derhal son vermesi için güçlü bir çağrı yayınlamaya; kadınlar dahil herkesin temel insan hakları ve demokratik bir rejimin inşası için net ve kalıcı adımlar atıncaya dek BM üyesi devletleri Taliban’a doğrudan ya da dolaylı yardımları yasaklayan kararlar almaya çağırmaya davet ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.