Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay, Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüne ilişkin davada polise verilen 7 aylık cezayı onadı

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 10 Temmuz 2013’te Gezi Parkı eylemleri sırasında Ali İsmail Korkmaz’ın Eskişehir’de dövülerek öldürülmesine ilişkin davada, sanık polis memuru Hüseyin Engin’e “kasten basit yaralama” suçundan verilen 7 ay 15 günlük hapis cezasını onadı.

2013’teki Gezi olayları sırasında Eskişehir’de öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın bir fotoğrafı (Kaynak: ALİKEV)

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “eziyet yasağının ihlali” kararı sonrası yeniden yargılama yapan Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 17 Ocak’taki hükmüne ilişkin temyiz incelemesini tamamladı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir’de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasında yargılanan polis memuru Hüseyin Engin’e “kasten basit yaralama” suçundan verilen yedi ay 15 gün hapis cezasını onadı.

Polis memuru sanık Hüseyin Engin’in, Ali İsmail Korkmaz’a yönelik eyleminin, “dava dışı sanıkların eylemlerinden bir süre sonra gerçekleştiği, bağımsız eylemler arasında fasıla bulunduğu” savunulan kararda, sanığın eylemi ile maktulün ölümü arasında illiyet bağı bulunmadığı öne sürüldü.

“Eziyet yasağı ihlali yok”

Dairenin kararında, AYM’nin “eziyet yasağının ihlali” kararının maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı savunularak, bu nedenle yerel mahkeme hükmünün onanmasının kararlaştırıldığı belirtildi. 

Ne oldu?

Gezi Parkı eylemleri sırasında 2 Haziran 2013’te Eskişehir’de gösterilerde, esnaf ve polislerin saldırısına uğrayan 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, başına aldığı ağır darbeler sonucu beyin kanaması geçirdi ve 10 Temmuz 2013’te hayatını kaybetti.

Korkmaz’ın ölümüyle ilgili davada, 21 Ocak 2015’te yapılan karar duruşmasında sanık polis memurları Mevlüt Saldoğan’a 10 yıl 10 ay, Yalçın Akbulut’a 10 yıl, fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever’e altı yıl ve sekiz ay hapis cezası verilirken polis memuru Hüseyin Engin de beraat etti.

Ailenin itirazı üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay, Engin’in beraat kararını bozdu ve diğer cezaları onadı. Yeniden görülen davada, Engin’e “kasten basit yaralama” suçundan yedi ay 15 gün hapis verildi ve hükmün açıklanması geriye bırakıldı.

Bunun üzerine Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, “eziyet yasağının ihlal edildiği”ne ve başvuruculara toplam 67 bin 500 lira tazminat ödenmesine oybirliğiyle hükmetti.

AYM, eziyet yasağının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yedi ay 15 gün hapis cezası verilen ve hakkındaki hükmün açıklanması geri bırakılan sanık polis memuru Engin’in yeniden yargılanması için kararı yargılamanın yapıldığı Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ocak 2023’te sanık hakkında yeniden “kasten basit yaralama” suçundan yedi ay 15 gün hapis cezası ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına yer olmadığına karar verdi. Korkmaz’ın saldırıya uğramasının ardından Hüseyin Engin’in, sokağı gören otel kameralarının kayıtların sildiğini görüntüler ortaya çıktı ve dava dosyasına eklendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.