Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali İsmail Korkmaz davasında polise “basit yaralamadan” ceza: Karar Yargıtay’a taşınacak 

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Gezi Parkı eylemlerinde dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin başvurusu üzerine yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından yeniden görülen davada, sanık polis memuru Hüseyin Engin’e yedi ay 15 gün hapis cezası verildi.

2013 yılındaki Gezi Parkı eylemlerinde dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru sonucu hakkındaki karar bozulan polis memuru Hüseyin Engin’in yeniden yargılandığı davanın ilk duruşması, Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Savcı mütalaasında, polis memuru Engin’e kasten yaralama suçundan ceza verilmesini istedi. Korkmaz ailesinin avukatı Ayhan Erdoğan ise AYM’nin kararı doğrultusunda “eziyetin geniş yorumlanmasını” ve sanığın “insanlığa karşı suçtan” cezalandırılmasını talep etti. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Engin’i “kasten basit yaralama” suçundan yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı.

Aile, kararı Yargıtay’a taşıyacak

Duruşmanın ardından Medyascope’a konuşan Ali İsmail Korkmaz’ın abisi ve avukat Gürkan Korkmaz, kararı Yargıtay’a taşıyacakları söyledi. 18 Nisan 2016’da görülen Ali İsmail Korkmaz davasında polis memuru Hüseyin Engin, beraat etmişti. Bu karara değinen Gürkan Korkmaz, dava sürecini şöyle anlattı:

“Sanık polis Hüseyin Engin hakkında ilk yargılamada beraat kararı verilmişti. İtirazımızın sonucundan Yargıtay bu kararı bozdu ve basit yaralamadan ceza almasına hükmetti. Basit yaralamadan ceza aldı. Biz yine Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Bugün yargılama yeniden başladı. Biz burada AYM kararı doğrultusunda eziyetin geniş yorumlanması gerektiğini, sanığın insanlığa karşı suçtan cezalandırılmasını talep ettik ve üst sınırdan ceza verilmesi gerektiğini savunduk. Ancak mahkeme yine önceden verilen kararı dikkate alarak sadece erteleme kararını ortadan kaldırdı.”

Sanık hakkında hak yoksunluğu kararı

2015’teki yargılama sürecinde de sanık polis memuru Hüseyin Engin’e “kasten basit yaralama” suçundan yedi ay 15 gün hapis cezası verilmiş ancak mahkeme, hükmün açıklanmasının da geri bırakılması kararını vermişti. Bugünkü kararda bu hüküm ertelenmeyerek sanık hakkında beş ay süreyle hak yoksunluğu kararı verildiğini belirten Korkmaz, şöyle konuştu:

“Bu defa sanık polis hakkında bir mahkumiyet söz konusu olduğunu için beş ay hak yoksuniyeti kararı verdi. Sanık polis hakkında mahkumiyet kararı var. Suçu kasten işlendiği için mesleki idari bir soruşturmanın önünü açacak. Hatta bu karar meslekten men edilmeye kadar götürülebilecek. Biz bu yönüyle yeniden itiraz edeceğiz. Yargıtay’a, AYM’ye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar taşıyacağız.”

“Bu sadece Ali İsmail Korkmaz’ın davası değil”

Gürkan Korkmaz, bu davanın sadece Ali İsmail Korkmaz’ın değil, daha önce hak ihlaline uğramış ailelerin de davası olduğunu belirtti. Korkmaz ayrıca, sanıklar gereken cezayı alana kadar mücadele edeceklerini söyledi:

“Bu adil ve hukuki olmayan bir karar. Biz bu yönüyle yeniden itiraz edeceğiz. Bu karar sadece Ali İsmail Korkmaz’ın kararı değil, bundan önce hak ihlaline uğramış binlerce mağdur ailenin dosyasını açtıracak bir dava. Bu dava sonra oluşacak hak ihlallerine bir ‘dur levhası’ niteliğinde olacak. Sanıkların gereken cezayı alması için mücadelemizi devam ettireceğiz.”

Ne olmuştu?

İstanbul’da 2013 yılında başlayan Gezi Parkı eylemleri, Türkiye genelinde 79 ile yayıldı.

Eskişehir’de düzenlenen eyleme katılan 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz, birkaç polis memuru ve karşıt görüşlü esnaf tarafından dövüldü. Kaldırıldığı hastanede 38 gün komada kalan Korkmaz, beyin kanaması nedeniyle 10 Temmuz 2013 tarihinde 19 yaşında hayatını kaybetti.

Korkmaz, Hatay’ın Antakya ilçesindeki Ekinci Kabristanı’na defnedildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.