Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay, Selahattin Demirtaş hakkındaki dört yıl sekiz aylık cezayı onadı

Yargıtay, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verilen dört yıl sekiz aylık hapis cezasını onadı. Ceza, Demirtaş’ın 2013’teki Nevruz kutlamasında sarfettiği sözler gerekçe gösterilerek “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla 7 Eylül 2018’de İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilmişti. 

Selahattin Demirtaş’ın avukatları, cezanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararının açıklanmasından önce verildiğini hatırlattı. Avukatlar, “propaganda suçlamasıyla verilen en yüksek ceza” olduğuna dikkat çektikleri cezanın “AİHM’nin serbest bırakma kararı verebileceğini gözeten hükümetin, Demirtaş’ın başka suçtan hükümlü olduğu göstermek amacıyla verildiğini” aktardı.

Avukatlar “Hukukta ısrar edeceğiz.  Bugün değilse bile bir gün hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı sağlandığında söyleyecek çok sözümüz, yapacak çok işimiz olacak” dedi.

Karara tepkiler

HDP TBMM Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, sosyal medya hesabından avukatların açıklamasını paylaşarak karara dair  şu yorumu yaptı:

“Yargı’nın geldiği durum. 
Sevgili Selahattin Demirtaş’ın Yargıtay’daki dosyası Kobani davasının başladığı gün onandı. 
Her yönüyle baştan sona hukuksuzluk, tutarsızlık ve siyasi karar. Avukatların açıklamasına lütfen gözatın.”

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede ise HDP’nin internet sitesinde yayımlanan açıklamasında “Kararlar siyasi” dedi:

“AİHM Büyük Dairesi’nin Demirtaş kararında da oldukça açık ve net bir biçimde açıkladığı üzere Demirtaş’a ilişkin verilen kararlar siyasidir. Taraflı ve bağımlı yargı mensupları tarafından verilen bu karar da hukuken yok hükmündedir. Yargıtay’ın onama kararını 26 Nisan’da vermesi de tesadüf değildir. HDP olarak tüm bu hukuksuzlukları, hem hukuken hem de siyaseten mücadelemizi büyütmenin vesilesi yapacağız.”

AİHM derhal tahliye demişti 

Demirtaş, 4 Kasım 2016’dan beri Edirne F Tipi Cezaevi’nde  tutuklu.
AİHM Büyük Dairesi, Aralık 2020’de, Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması için Türkiye hükümetinin gerekli tüm tedbirleri almasını istemişti. Kararda, Demirtaş’ın tutukluluğunun “siyasi bir amaca hizmet ettiği” ve bu tutukluluk üzerinden Türkiye halkına “yanlış bir mesaj verildiği” belirtilmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.