Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Motokurye Yunus Emre Göçer’in eşi Medyascope’a konuştu: “İstanbul Valisi geldi, ‘Onu kelepçeyle göreceksiniz’ dedi”

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un oğlu Muhammed Hassan Şeyh Mahmud’un çarptığı motokurye Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer ve avukatı Iyaz Çimen Medyascope’a konuştu. Göçer, eşini kaybetmesinin ardından biri otizmli iki çocuğuyla kaldığını ve baş etmek zorunda oldukları sorunları anlatırken, avukat Çimen ise olayın hukuki boyutunu ve Mahmud’un iade edilme ihtimalini değerlendirdi. Somali’yle Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması olmadığını vurgulayan avukat Çimen, Mahmud’un iadesinin zor olduğunu söyledi.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un oğlu Muhammed Hassan Şeyh Mahmud, 30 Kasım Perşembe günü öğle saatlerinde İstanbul – Avrasya Tüneli çıkışında motokurye Yunus Emre Göçer‘e (38) çarparak ölümüne sebep oldu. Olay sonrası serbest bırakılan Mahmud Türkiye’den kaçarken, Adalet Bakanlığı şüphelinin yakalanması için uluslararası prosedürün işletildiğini duyurdu.

Göçer’in eşi Öznur Göçer ve avukatı Iyaz Çimen Medyascope‘a konuştu. Biri otizmli iki çocuğuyla yalnız kaldığını söyleyen Göçer, adalet bekliyor. Uluslararası prosedürü anlatan avukat Çimen, Mahmud’un Türkiye’ye iadesinin neden mümkün olmadığını anlattı.

“Sadece kalbi atıyordu”

Öznur Göçer, eşi Yunus Emre Göçer’in hastaneye kaldırıldığını, otizmli çocuğunu rehabilitasyon merkezinde beklerken, olayı bir yakınından öğrendiğini söyledi. Hastaneye gittiğinde çok sayıda kurye ile karşılaştığını belirten Öznur Göçer, eşinin sağlık durumunun kritik olduğunun ilk anda kendisine söylenmediğini anlattı.

Yunus Emre Göçer’i çok kısa gördüğünü kaydeden Göçer, “Kırmızı alanda bekletiyorlar. Entübe yapmışlar. Tamam, bu adam gelmiş, yaşatmaya çalışmışsınız ama bu hastanede yoğun bakım yoksa neden başka hastaneye götürmediniz? Sadece kalbi attı. Beyinden hiç beklenti yoktu. Altı kırık, beyin direkt hasar almış. Adam vurmuş, kask uçmuş ve tekrar üstünden geçmiş” dedi.

“Kimi aradıysa hemen salıverdiler”

Kamera kayıtlarında Mahmud’un telefonla konuştuğunu gördüğünü söyleyen Göçer, “Kimi aradıysa hemen olay yerinde salıyorlar zaten. Hiç karakola bile götürmemişler” dedi.

Öznur Göçer, kazaya ilişkin hazırlanan ilk raporun ardından yetkililerin kendisine Yunus Emre Göçer’in intihar ettiğini söylediklerini aktardı.

Görüntüler ortaya çıktıktan sonra bilirkişi raporunun yüzde 100 eşini haklı gördüğünü söyleyen Göçer, “‘Dosya yok’ diyorlar, ‘Kamerayı veremeyiz’ diyorlar. Bize CD verdiler, üçü de bozuk. Biz gidip geliyoruz. Ve savcı da bunu onaylıyor. ‘Bu adam atlamış oradan oraya’ diyorlar. Bu adam niye atlasın? Biz zaten çocuğumuzun derdine düşmüşüz, biz ölsek bu çocuğa ne olacak diye” dedi.

“İstanbul Valisi geldi, ‘Onu kelepçeyle göreceksiniz’ dedi”

Göçer, kazanın ardından İstanbul Valisi Davut Gül’ün kendisini ziyaret ettiği söyledi. Vali Gül’ün kendisine ne istediğini sorduğunda Mahmud’u kelepçeyle görmek istediğini söylediğini aktaran Göçer, Vali Gül’ün de “Onu kelepçeyle göreceksiniz” dediğini söyledi. Göçer, Mahmud’un ceza alacağını düşünmediğini ekledi.

Konsolosluktan veya Somalili yetkililerden kimsenin kendisini aramadığını söyleyen Göçer, Somali’ye de medya üzerinden baskı yaptıklarını kaydetti.

“Mahmud’un iadesi mümkün değil”

Avukat Iyaz Çimen ise Mahmud’un Türkiye’ye getirilip yargılanma ihtimalini değerlendirdi. Taksirli suçlarda uluslararası arama kararı çıkartılması gibi bir prosedürün olmadığını kaydeden Çimen, arama kararı çıksa dahi Somali’yle suçluların iadesi anlaşması bulunmadığından Mahmud’un iade edilmeyeceğini söyledi:

“Vatandaşın yargılanması devletin iktidarının karşılığı. Onun vatandaşını burada yargılamak için Somali devletinin bu hakkından bizim lehimize feragat etmesi gerekiyor.”

Konu olan suçun üst sınırının altı yıl cezası olduğunu aktaran Çimen, Mahmud üst sınırdan ceza alsa dahi bu cezanın bir ay yatarı olduğunu vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.