Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Bugün Ne Oldu? (16 Ocak 2024): Somali Cumhurbaşkanı’nın oğluna ödül gibi ceza

Prodüktör: Büşra Uygun

İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i Bugün Ne Oldu?’da günün en önemli gelişmelerini ele alıyoruz.

Bahçeli Can Atalay ve AYM’yi hedef aldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) açıldı. Meclis hayli yoğundu. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında konuştu. Hemen hemen her konuşmasında Anayasa Mahkemesi’ni (AYM) hedef alan Bahçeli, bugünkü konuşmasında da bildiği yoldan şaşmadı. 

Bahçeli, Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında AYM’nin hak ihlali kararı vermesine yine tepki gösterdi. Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için çağrı yapan Bahçeli, “Mahkum Can Atalay’la ilgili kararın da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde derhal okunmasını istiyoruz” dedi.

AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın “Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının hiçbir gerekçesi olamaz” sözlerini hatırlatan Bahçeli, AYM üyelerini “PKK hukukunun kafesinde” olmakla suçladı. Bahçeli, AYM kararının yanlış olduğunu söyleyerek “Geceyle gündüz gibi ayrıyız” dedi.

Bahçeli, TBMM çalışmalarına ara vermeden önce, 26 Aralık 2023’te yaptığı grup toplantısında da AYM Başkanı Zühtü Arslan’a “Bay Zühtü, senin ipin kimin elinde” diye seslenmiş ve AYM’nin kapatılmasını istemişti.

Özgür Özel’den iktidara eleştiri

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında iktidara terör saldırılarıyla ilgili sorular yöneltti. Özel, aralık ayında 12 askerin şehit olduğu Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde, 12 Ocak’ta dokuz askerin daha şehit olmasıyla ilgili iktidarı, “Aynı bölge, aynı üs, aynı zafiyet, aynı hatalar ve yeni şehitler” diye eleştirdi. CHP’nin ortak bildiriyi imzalamama kararını eleştirenlere yanıt veren Özel, AKP’den ayrışarak kendi bildirgesini imzalaması için İYİ Parti’ye çağrı yaptı. Özel, operasyon bölgesine ilişkin kararlar için “Askeri olarak verilmekte mi, askere dayatılmakta mı?” diye sordu.

Tülay Hatimoğulları’ndan Bahçeli’ye cevap

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin grup toplantısında konuştu. Hatimoğulları, “DEM Parti’nin parlamentoda yeri yok” diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye “Bizim yerimiz parlamentodur. Parlamentoda yeri olmayanlar savaş çığırtkanlığı yapanlardır, çatışmaları derinleştirenlerdir” cevabını verdi. Hatimoğulları, “Yolumuz çözüm sürecinin üretilmesinin yoludur” diyerek, savaş ve çatışmaların bitirilmesi çağrısı yaptı.

Hatimoğulları’ndan CHP ile işbirliği sorusuna cevap

Tülay Hatimoğulları, gazetecilerin CHP ile görüşmelerine yönelik sorularını yanıtladı. DEM Parti heyeti, 11 Ocak’ta CHP’yi ziyaret etmişti. Görüşmenin ardından konuşan genel başkanlar, yerel seçimlerde işbirliği yapılabileceğine işaret etmişti. Hatimoğulları, gazetecilerin işbirliği konusunda uzlaşılan yerler olup olmadığı sorusuna, “Konuşulmuş il, ilçeler yok, olunca zaten kamuoyuyla paylaşacağımızı daha önce de belirttik” dedi. DEM Parti’nin İstanbul’da aday çıkarıp çıkarmayacağı konusunda Hatimoğulları, “Henüz netleşen bir durum yoktur” diye konuştu.

AKP cumartesi günü İstanbul’un ilçe belediye başkan adaylarını açıklayacak

Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) adayı Murat Kurum, İstanbul Sanayi Odası’nı (İSO) ziyaret etti. Kurum ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu.

İstanbul’un ilçe belediye başkan adaylarını 20 Ocak Cumartesi günü saat 14:00’te Haliç Kongre Merkezi’nde açıklayacaklarını söyleyen Kurum, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da tanıtım toplantısına katılacağını aktardı.

Kurum, ilçe belediye başkan adayları açıklandıktan sonraki süreçte İstanbul’a dair projelerini anlatacakları bir tanıtım toplantısı düzenleyeceklerini söyledi.

İmamoğlu, metro projelerinin yatırım planına alınmamasına tepki gösterdi

2024 Yılı Yatırım Programı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak bu planlamada İBB’nin Eyüpsultan – Bayrampaşa Tramvay Hattı ile Sefaköy – Beylikdüzü – TÜYAP Metro Hattı projelerine yer verilmedi. Bu projelerin tüm teknik raporları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından onaylanmıştı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyenin metro projelerinin 2024 Yatırım Programı’na alınmamasına tepki gösterdi. Projelerin ve maddi kaynakların hazır olduğunu, sadece devletten onay beklendiğini fakat bunun da gerçekleşmediğini söyleyen İmamoğlu, “Bu milleti cezalandırıyorlar. Bu millet, kendisine verilecek hizmeti engelleyeni sevmez” dedi.

Erdoğan, Mehmet Şimşek’in Davos’a gitmesini istemedi

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), dün (15 Ocak) İsviçre’nin Davos kasabasında başladı. 20 Ocak’a kadar sürecek zirvenin bu yılki teması “Güveni Yeniden İnşa Etmek” olarak belirlendi. Bloomberg’den Fırat Kozok’un haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurmaylarından, organizatörlerin İsrail-Hamas savaşındaki duruşu nedeniyle bu hafta Davos’ta düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu’na katılmamalarını istedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Davos’a katılmayı planladığı ancak Erdoğan’ın Şimşek’in Davos’a katılımını veto ettiği iddia edildi. Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıları “terör saldırısı” olarak nitelendirmiş ve kınamıştı.

Somali Cumhurbaşkanı’nın oğluna verilen hapis cezası 27 bin 300 TL para cezasına çevrildi

İstanbul’da çarptığı motokurye Yunus Emre Göçer’in ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un yargılandığı davanın ilk ve karar duruşması tamamlandı. Savcı, sanığın iki yıldan altı yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti ise üç yıl hapis cezası önce takdir indirimi ile iki yıl altı aya düşürdü. Ardından bu ceza 27 bin 300 lira para cezasına çevrildi. Mahmud’un ehliyetinin altı ay süreyle geri alınmasına karar verildi.

Fatih Mehmet Maçoğlu Kadıköy’den aday oldu

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde İstanbul Kadıköy’den belediye başkan adayı oldu. Maçoğlu’nun İstanbul – Kadıköy’den aday olduğunu Türkiye Komünist Partisi (TKP) duyurdu. Partinin açıklamasında, Kadıköy’de güçlü bir ittifak ile komünist esaslara dayalı halkçı belediyenin örnekleri yaratılacağı aktarıldı. Açıklamada, “Sayın Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Türkiye Komünist Partisi’nden Kadıköy Halk Dayanışması adayı olarak yerel seçimlerde Kadıköy Belediye Başkan adayı gösterilmesine karar verilmiştir” denildi.

Belediye başkanına rüşvet davası

Diyarbakır’da bir iş insanı, Haziran 2023’te inşat işi için Bağlar Belediyesi’ne başvurdu. Ancak belediyeye bağlı İmar Müdürlüğü’nde çalışan Fırat Kılıç, iş insanından bu işin yapılması karşılığı yüklü miktarda rüşvet istedi. İş insanı yaşananları emniyete bildirdi, savcılık da soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında AKP’li Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun yardımcısı Sıddık Aycıl ve Fırat Kılıç tutuklandı. Beyoğlu’nun ise ifadesi alındı ve yurtdışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Beyoğlu, Aycıl ve Kılıç’a rüşvet davası açıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında şüpheliler hakkında 10 yıla kadar hapis cezası istedi.

İran Devrim Muhafızları, Erbil ve Suriye’ye hava saldırısı düzenledi

İran Devrim Muhafızları Ordusu, dün (15 Ocak) Suriye ve Irak’ta pek çok bölgeyi hedef aldı. IRNA haber ajansının Devrim Muhafızları’nın açıklamasına dayandırdığı haberine göre saldırılarda Erbil’deki “casusluk karargâhı” ve “İran karşıtı terörist grupların toplandığı bir yer” hedef alındı, imha edildi. Reuters’a konuşan güvenlik kaynakları, patlamanın ABD Konsolosluğu’nun ve sivil yerleşim yerlerinin bulunduğu bir bölgede meydana geldiğini bildirdi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesrur ​​Barzani saldırıları kınadı ve “egemenliğin apaçık ihlali” olarak nitelendirdi.

Kültür – sanatta bugün

Kültür sanat meraklılarına birkaç önerimiz var. Yolunuz İstiklal Caddesi’ne düşerse, Beyoğlu Sineması’na uğramayı unutmayın. Bu ayı Peru filmlerine adayan Beyoğlu Sineması’nda “Horoz Siklet”, “En İyi Aileler”, “Margarita” ve “Lezzetli Kuruyemiş” gibi filmleri yarından itibaren izleyebilirsiniz. 

Cendere Sanat Müzesi’nin bahçesindeki 395 yıllık çınardan ilham alan “Ağaçlar Konuşunca” sergisi ziyaretçilerini bekliyor. Serginin küratörlüğünü Derya Yücel, Ebru Yetişkin, Esra Aliçavuşoğlu ve Marcus Graf üstleniyor. 

Kosta Kortidis ve Akın Kaplan’ın “Bir özgürlük meselesi” sloganıyla kurduğu Teatro Rudius’un beşinci prodüksiyonu “Çiçekçi Sokağı”, 19 Ocak’ta Kartal Sanat Tiyatrosu’nda. Biletler tükenmeden elinizi çabuk tutun.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.