Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğru bilgi hadis, eleştirel düşünme tefekkürle anlatılacak: İşte müfredata yeni giren “Temel Yaşam Becerileri” dersi

Ortaokullarda seçmeli ders olarak müfredata giren “Temel Yaşam Becerileri” dersi, eğitim camiasında tartışmaya neden oldu. Bu ders kapsamında öğrencilere Türk İslam tarihinin yanı sıra İslamiyetin toplumsal değerlere, mesleklere ve günlük ihtiyaçlara bakış açısı anlatılacak. Eğitim Uzmanı Özgür Bozdoğan, doğru ve güvenilir bilginin hayata etkilerini ayet, hadis, atasözü ve vecizeler üzerinden anlatan dersin içeriğini “Bilimsel bilgi yerine dinin referans alındığı bir öğretim programı ile karşı karşıyayız” sözleriyle eleştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ortaokul ve imam hatip ortaokullarında okutulacak “Temel Yaşam Becerileri Dersi”nin programlarını yayımladı. Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan program, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 16 Kasım 2023 tarihli kararıyla onaylandı. Bu yıl müfredata giren seçmeli ders programında dersin amacı, perspektifi, işlenecek konular ve üniteler yer aldı.

Bilimsel bilginin yerine referans olarak ‘din’ alınıyor”

Eğitim Uzmanı Özgür Bozdoğan, müfredat değişikliklerinin yıllara yayılan hazırlıklar, çalışmalar ve pilot uygulamalar içermesi gerektiğini söyledi. Bozdoğan, aceleyle yapılan değişikliklerin pedagojik kaygı taşımadığını vurguladı. Bozdoğan programa yönelik, “Bilimsel bilgi yerine dinin referans alındığı bir öğretim programı ile karşı karşıyayız. Böylesi bir program ne öğrencilerin gereksinimlerini karşılamakta ne de günün gerçeklerine uyuyor. MEB, öğrenciler için kullanılacak öğretim programlarını bilim insanları ile birlikte bilimsel yöntemlerle oluşturmak durumunda” dedi.

Öğrencilerin düşünme yetisi yok ediliyor

Eğitim İş Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. F. Dilek Gözütok ise Milli Eğitim Kanunu’nun temel amaç ve ilkeleri olduğunu, bunlar arasında Atatürk milliyetçiliği, üretken olmak, meslek sahibi olmanın bulunduğunu anlatıyor. Bir ders programının bilim insanlarıyla, bilimsel şekilde hazırlanması gerektiğini vurguladı. Hazırlanan programda “iletişim”, “eleştirel düşünme”, “sorumluluk alma” gibi beceri başlıklarının güzel olduğunu ancak içeriğin din temeline dayandığını söyleyen Prof. Dr. Gözütok, şöyle devam etti:

“İçerik dini değerlerle öğretilmeye çalışılıyor. Bilim temelli değil. Dinde sorgulama yoktur. Eleştirel düşünüp Peygamberin hayatı sorgulanmaz. Din inanmak , inanmamak üzerinedir. Din ile 21. yüzyıl yaşam becerileri öğrenilemez. Öğrenciler bu şekildeki bir içerikle itiraz etmemeyi öğreniyor. Sorgulamıyor. Düşünme yetisi yok ediliyor. Beyin gelişimini duraklatılıyor.”

Bozdoğan ve Prof. Dr. F. Gözütok’un eleştirdiği programa göre öğrenciler dersi birinci ve ikinci düzey halinde 10 ünitede alacak.

Birinci düzeyde yer alan “İletişim” ünitesinde etkili iletişim unsurları, dinleme becerisi, dinlemenin önemi gibi konular ele alınacak. İletişimde beden dilinin önemi açıklanacak ve Hz. Muhammed’in beden dilini etkili bir şekilde kullanmasına ilişkin örneklere yer verilecek. Peygamberin konuşurken tüm bedeniyle muhatabına dönmesi, küçük çocuklarla konuşurken onların göz hizasına inmesi gibi örnekler anlatılacak. Kişiler arasında iletişimi etkileyen faktörlere değinilecek. Türk kültür ve medeniyetinde kötü söz söylemenin zararları anlatılacak. Ayet, hadis, atasözü ve vecizelerden örnekler verilecek.

“Sorumlu Olma” ünitesinde öğrencilerin çevresindeki canlılara karşı sorumlulukları açıklanacak. Öğrencilerin varlık âlemi içerisindeki insanın, çevresine karşı emanet şuuru ile davranması gerektiği anlatılacak.

“Öğrenmeyi Öğrenme” ünitesinde öğrencilerin ihtiyaç duyduğu bilgilere ulaşma yolları anlatılacak. İslam dininin ilk emrinin “Oku” olduğu vurgulanıp bilgiye verdiği önem belirtilecek. Bilginin doğruluğunu teyit etmede bilgi iletişim teknolojileri önemi tartışılacak. Doğru ve güvenilir bilginin hayata etkileri ile ilgili ayet, hadis, atasözü ve vecizeler üzerinde durulacak.

“Problem Çözme ve Karar Verme” ünitesinde problem çözümüne yönelik bilgiler verilecek.

“Eleştirel Düşünme” ünitesinde farklı düşünme biçimleri örneklerle anlatılacak. Eleştirel düşünme önemi tartışılacak. İslam dininin eleştirel düşünmeye verdiği değer, akletme, tefekkür gibi kavramlar üzerinden açıklanacak. Türk İslam tarihinden konu ile ilgili örneklere yer verilecek.

“Sağlıklı Yaşam” ünitesinde beden sağlığı, dengeli ve sağlıklı beslenme gibi içerikler anlatılacak. Günlük yaşamda temizlik kurallarına değinilecek. İslam dininin temizliğe verdiği önem vurgulanacak, temizliğin maddi ve manevi boyutları olduğu izah edilecek. İslam dininin koruyucu hekimliğe verdiği önem üzerinde durulacak.

“Stresle Baş Etme” ünitesinde stres tanımlanacak baş etme yolları öğretilecek. Öfke başta olmak üzere olumsuz duyguların bertaraf edilmesinde Hz. Muhammed’in söz ve davranışlarından örnekler verilecek.

“Empati” ünitesinde farklı bakış açılarına saygı gösterildiği anlatılacak, empatik iletişimi geliştirmek için önerilerde bulunulacak. Öğrencilerin empati ve diğerkâmlık değerleri arasında bağlantı kurmaları ve İslam dininin bu değerlere verdiği önemi tartışmaları sağlanacak. Kendisi için istediğini başkaları için de istemenin önemini vurgulayan hadis-i şerif üzerinde durulacak.

“Takım Çalışması” ünitesinde takım çalışması tanımlanıp önemi açıklanacak, sorumluluklara yer verilecek. Takımda alınan ortak kararlara saygı duymanın önemi örnekler üzerinden anlatılacak. Türk İslam kültüründen istişarenin önemi ile ilgili örnekler verilecek.

“Bilinçli Tüketim” ünitesinde ihtiyaç, kavramlar, tedbirler, tasarrufun manevi boyutları gibi konular anlatılacak. Bilinçli tüketici kavramı açıklanarak, israf ile ilgili ayet, hadis, atasözü ve vecizelere yer verilecek. Zaman yönetiminin önemi ele alınacak. Zaman yönetimi ile ilgili ayet, hadis, atasözü ve vecizelerden örnekler verilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.