Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da yeni ders kitabı: Gençler Rus ordusuna katılmaya teşvik ediliyor

Rusya’da 15 ile 18 yaşları arasındaki lise öğrencileri için hazırlanan bir ders kitabında Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın tarihi anlatılıyor. Ders kitabı ayrıca gençlerin orduya katılmasını teşvik ediyor.

Rusya’da ve Ukrayna’nın işgal edilen topraklarında lise öğrencilerine zorunlu olarak verilen bir dersin kitabında öğrenciler, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşta orduya katılmaya teşvik ediliyor.

“Anavatanın Güvenliği ve Savunması Hakkında Temel İlkeler” başlığı altında verilen dersin eğitim kitabında Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın tarihsel arka planı da anlatılıyor.

Bu ders daha önce bilinen “Güvenli Yaşam Hakkında Temel İlkeler” konusunun yerini alıyor ve eylülden itibaren haftada bir kez zorunlu olarak okullarda öğretilecek.

Bu dersi, Rus ordusunda görev yapmış eski askerler öğretecek.

Joseph Stalin ve İkinci Dünya Savaşı’nda Rus ordusu övülüyor

Toplam 368 sayfadan oluşan ders kitabında 13. yüzyıldan bu yana Rus ordusunun “kahramanca savaşarak edindiği başarılar” konu ediniyor.

Bu ders kitabın ayrıca Eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) Başkanı Joseph Stalin’i övüyor. İkinci Dünya Savaşı sıraısnda Rus ordusunun başarılarının anlatıldığı bu kitapta Kırım’ın da Rusya’ya ait bir toprak olduğu iddia ediliyor.

Rusya, 2014’te Kırım’ı ilhak etmişti.

Kitapta, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın “tarihsel nedenlerinin” anlatıldığı bir bölüm de bulunuyor. Kremlin hükümetinin diliyle “özel operasyon” olarak bahsedilen Ukrayna savaşının nedenlerini kitabın yazarları şöyle anlatıyor:

“Kiev’de 2014’te darbe olduğunda yeni hükümet Rusya’yla ilgili olan her şeye karşı savaş açtı. Rus kitapları yakıldı, anıtlar yıkıldı ve Rus şarkıları yasaklandı. ‘Rus kanından’ oluşan kokteyler restoranlarda servis edildi.”

Luhansk ve Donetsk gibi şehirlerin Nazi roketleriyle Ukrayna tarafından vurulduğunu iddia eden kitap yazarları ayrıca “savaşı Ukrayna ve NATO’nun başlattığını” söylüyor.

Gençler, orduya katılmaya teşvik ediliyor

Kitabın bir diğer bölümü ise Rus ordusu hakkında detaylı bilgi içeriyor ve 18 yaşını doldurmuş gençlerin orduya katılmasını teşvik ediyor.

Ders kitabı, Rus ordusuna katılmak için gerekli olan belgelerin tam listesini de içeriyor.

Bunların yanı sıra ders kitabı, orduya katılanların Rusya’da sahip olacağı bedava sağlık hizmetleri ve kazanacakları yüksek maaş hakkında detaylı bilgi de içeriyor.

Ukraynalı analist: “Kitap bolca yanlış ve yalan bilgi içeriyor”

Ukraynalı analist Volodimir Fesenkp, kitabın “bolca yanlış ve yalan bilgi içerdiğini” söylüyor.

Ukrayna’nın birçok sivili öldürdüğüne dair iddialarda bulunan kitaba yönelik karşı argümanların bulunduğunu belirten Fesenko, “Hepimiz Rusya’nın Buça’daki sivilleri nasıl katlettiğini hatırlıyoruz” dedi.

Fesenko, kitapta Rusya’nın sivillere yönelik herhangi bir saldırıda bulunulmadığının da anlatıldığı söylüyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.