Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya, Türkiye’den imam almayı durduruyor

Almanya İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Almanya’nın entegrasyonu teşvik etmek amacıyla Türkiye’den gönderilen imamları kabul etmeyi durduracağını ve bunun yerine Müslüman din görevlilerini kendi topraklarında eğiteceğini söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türk-İslam çatı grubu DİTİB ile Almanya vatandaşı olmayan imamların aşamalı olarak kaldırılması ve yerlerine yılda 100 imamın Almanya’da eğitilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

DİTİB, Almanya’daki en büyük İslami dernek ve 900 cami cemaatini yönetiyor. Uzmanlara göre Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir kolu olan dernek, Türkiye’nin Almanya’da bir “uzantısı” olarak hareket ediyor.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser anlaşmanın “Almanya’daki Müslüman toplulukların entegrasyonu ve katılımı için önemli bir kilometre taşı” olduğunu söyledi: “Bizim dilimizi konuşan, ülkemizi tanıyan ve değerlerimizi savunan dini liderlere ihtiyacımız var. İmamların dinler arası diyaloğa katılmalarını ve toplumumuzdaki inanç meselelerini tartışmalarını istiyoruz.”

Almanya’da yaklaşık 5,5 milyon Müslüman var ve bu nüfusun yüzde 6,6’sını oluşturuyor. Ülkede yaklaşık 2500 cami cemaati var.

Almanya’daki imamların büyük çoğunluğu, Türkiye’de eğitim görüp Türkiye’den gelenler.

Eski Başbakan Angela Merkel ilk kez 2018 yılında Alman topraklarında imamların eğitilmesi hakkında konuşmuş ve parlamentoya bunun “Bizi daha bağımsız kılacağını ve gelecek için gerekli olduğunu” söylemişti. DİTİB, 15 Temmuz 2016’dan sonra Almanya’daki Türk diasporası üyelerini gözetlemekle suçlanmış, ancak dava daha sonra delil yetersizliği nedeniyle düşmüştü.

Kaynak: AFP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.