Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi Medyascope’a konuştu: “Partilerin kararlarına saygılıyız ama seçmende işbirliği talebi varsa kimse engel olamaz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi Medyascope’un sorularını yanıtladı. Yerel seçimlerde “tabanda ittifakın” nasıl sağlanacağı yönündeki soruya Çiftçi, “Partilerin yetkili kurullarının aldığı kararlara saygılıyız. Asla bunun aksine, üstüne çıkacak bir davranış sergilemeyeceğiz. Bunu kampanyada da yürütmeyeceğiz ama yerelde seçmen tabanında böyle bir talep varsa buna kimse engel olamayacak. Bu CHP lehine de İYİ Parti lehine de olabilir” yanıtını verdi. 

CHP 38. Olağan Kurultayı’nın ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel yeni A Takımını belirledi. Partide gençlik kollarından başlayarak çeşitli görevlerde yer alan Gül Çiftçi, Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. Çiftçi, Özgür Özel’in İYİ Parti ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’ne (DEM Parti) yaptığı ziyaretlere de birlikte katıldığı heyette yer aldı. 

Kurultayda seçildikten sonra yeni yönetim hızlıca yerel seçim çalışmalarına başladı. Bir yandan belediye başkan adaylarının belirlenmesine ilişkin çalışmalar sürerken diğer yandan Tüzük Kurultayı, 100. yıl affı, örgütlenme, sandık güvenliği çalışmaları devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, yerel seçimler ve alanına ilişkin konulardaki çalışmaları Medyascope’a anlattı. 

Hafta başında DEM Parti ve CHP arasında bir görüşme yapıldı. Uzun bir süre sonra iki parti arasında genel merkezlerde yapılan ilk görüşmeydi. Özgür Özel de verdiği mesajlarda diğer partilerle görüşmelerin “şeffaf” olacağını sık sık vurguladı. DEM Parti büyükşehirler dahil tüm bölgelerde aday açıklayacağını söyledi. Görüşme nasıl bir havada geçti? Bundan sonra DEM Parti ve CHP arasında nasıl bir süreç göreceğiz? İki parti arasında işbirliği için kapılar aralandı mı?

“Siyasi partilerin hangi parti olursa olsun istişare kanallarının açık olması gerektiğini düşünüyoruz. Toplumsal uzlaşı, barış dediğimiz toplumun birbirine karşı olan gerilimini azaltmak için siyasi partiler diyalog halinde olmalı. Biz o diyalog kanallarını açabilmek adına ziyareti kıymetli bulduk. Ziyaretimiz sadece “hayırlı olsun”la sınırlıydı. ‘Yerel seçimlerde işbirliği gerçekleştirelim’ gibi bir cümle onlardan da bizden de olmadı. Her iki parti de 2019 sürecinden belki daha öncesinden bugüne işbirliği, ittifak süreçlerini, gördü. İki parti de bu süreçlerin nasıl yürüyeceğini biliyor. Uzun vadede ‘olur, olmaz’ diye bir şey diyemeyiz ama bu görüşme öyle bir görüşme değildi.”

“Meclis’te grubu olan bir parti, oy alan bir partinin genel merkezine gitmekten imtina etmek bizim için doğru bir şey değil. Biz Meclis’te ya da Genel Merkez’de görüşmek gibi bir kısıtlamaya girmedik. Genel Merkezleri doğru adres diye düşünüp ziyarette bulunduk. Çok da sempatik, samimi havada geçen bir ziyaretti.”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bazı ilçelerde İYİ Parti ile işbirliği konusunda talepler geldiğini belirterek, “Yerel çözümünü üretmiş bile” demişti. Yerelde DEM Parti ile işbirliği yapma talebi sunan yerler var mı?

“İlçe başkanlarımız ‘Biz geçmişten gelen diyalog kanallarını hiç kapatmadık’ diyorlar, birlikte girmek istiyorlar. Çünkü derdi Cumhur İttifakı’ndan belediye almak. Belediye başkan adayı olmak isteyen ilçe başkanlarımız İYİ Parti İlçe Başkanı’nın desteğini alarak da geldiğini söylüyor. Bundan sonra duyarız duymayız, onlar farklı bir yol izler izlemez bilemiyorum. Ancak DEM Parti nazarında olup olmadığını duymadım. 

Tek kitlendiğimiz şey var: Türkiye’de AKP ve MHP’nin yönettiği yerlerde belediyeleri kazanmak, mevcut elimizdekileri korumak. Hedefimiz yalnızca bu. Örgütlerimizle istişareyi sürekli dinamik tutuyoruz. İl, ilçe başkanlarımız yerelde yaptıkları çalışmaları bize anlatıyorlar, biz de bu süreci doğru yönetmek istiyoruz.”

İYİ Parti ile görüşmenin sonrasında GİK İstanbul ve Ankara dahil her yerde aday çıkarma kararını değiştirmedi. CHP de tabanda işbirliği olacağını, böyle bir talep olduğunu vurguladı. Burada nasıl bir strateji izlenecek? Kampanyaya yansıyacak mı?

“Kampanyamızı buna yönelteceğimiz bir şey yok. Partilerin yetkili kurullarının aldığı kararlara saygılıyız. Asla bunun aksine, üstüne çıkacak bir davranış sergilemeyeceğiz. Bunu kampanyada da yürütmeyeceğiz ama yerelde seçmen tabanında böyle bir talep varsa buna kimse engel olamayacak. Bu CHP lehine de İYİ Parti lehine de olabilir. Seçim sahasında karşımıza ne çıkacağını göreceğiz.”

“Görevlerimizin dışına çıktığımızda hepimiz bir seçmeniz. Muhalif seçmende güçlüyü destekleme konusundaki geçişkenlik seçmen tabanında olan bir şey. Bu önceki seçimde de 10 yıl, 20 yıl önceki seçimde de böyleydi. Seçmen, güçlü üzerine bir çalışma gerçekleştirmek istiyor. Özellikle İç Ege, İç Anadolu gibi oy geçişkenliği yüksek illerde bunu iyi okumak lazım.

PM, dün yerel seçimler için ilk adayları açıkladı. 227 belediye başkan adayı belirlendi. Süreç nasıl ilerleyecek? Memnuniyet anketlerinden de ilk bulgular gelmeye başladı. Hangi sonuçlar çıktı? 

“Merkez Yönetim Kurulu olarak Parti Meclisi’nden yetki almadık. Bütün çalışmaları ham haliyle Parti Meclisi önüne sunacağız. Görünen o ki, bir hafta, on günde bir Parti Meclisi toplantısı yapacağız. Çalışması biten her yeri oylayalım, adaylarımız sahaya çıksın, kampanyalarını yürütsün istiyoruz. Bu şekliyle devam edecek.”

“Bursa ve Balıkesir anket sonuçlarımızı dün Parti Meclisi üyelerimizle paylaştık. Biz inanıyoruz ki Bursa, Balıkesir’de büyükşehirleri kazanacağız ve oralarda da artık CHP’nin sosyal belediyeciliğiyle seçmen tanışmış olacak. Bozbey’e ve Akın’a da bir teveccüh vardı. Onlar hiç ellerini çekmediler şehirden. Adaylıkları hep devam ediyormuş gibi belediye başkanıymış gibi hep sahada çalıştılar.”

“Siyaset, insan yatırım işidir. Biz belli ki oralarda doğru yatırımlar yapmışız geçmişteki onlarda hiç seçmenle halkla bağını kaybetmemişler, kopartmamışlar ve bir karşılıkları hala var. Bu da çok kıymetli. Bugünden yapacağımız yatırımlar bir sonraki seçimde de bize güçlü oy olarak da geri dönüyor.”

Peki ya Manisa?

“Manisa’nın tabii ki bizim için şöyle bir kıymeti de var, manevi değeri de fazla genel başkanımızın memleketi. Dolayısıyla biz Manisa’yı da kazanmaya ve yönetmeye adayız. Ben Manisa’da da bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Aynı şey Denizli içinde geçerli. Biz Denizli’yi de alacağız. Bu seçimde yapılan çalışmalar ham halleriyle bize bunu gösteriyor. Oralarda da iddialıyız. Yani onunla birlikte bir sürü seçim çevresinde iddialıyız.”

Parti Meclisi’nin ilk açıkladığı belediye başkan adaylarında 227 aday içinde 20’ye yakın kadın aday açıklandı. Kadın adaylar konusunda bir hedef vardı. Daha çok görecek miyiz?

“Sonraki Parti Meclisi sonuçlarında daha çok göreceksiniz. İki aday var ve ikisi de ankette aynı oy alıyorsa biri erkek, biri kadınsa kadın tercih edeceğiz. Orada bir pozitif ayrımcılığa gideceğiz. Kadın olduğum için de bunu çok yönlü rahatlığıyla söyleyeyim, erkek siyasetçiler de kızsın istemem ama kadının elinin dokunduğu yer ifadesi vardır ya toplumda o ifade kıymetli bir ifade. Kadın disiplini, çalışkanlığı bambaşka bir şey. CHP, Türkiye Cumhuriyeti’ne, kadına, seçme ve seçilme hakkın getirmiş, tanıtmış, bunu benimsemiş bir parti. Bunu eşit temsil noktasına getirebilene kadar çok çalışmamız gerekiyor.”

“Diyelim ki kadınlar aday adaylık başvurusunda bulunmadı. Belki belediye meclislerinde onları tecrübelendirip bir sonraki döneme de hazırlamak lazım. Kadını, genci daha çok ön plana çıkartmamız gerekiyor. Bu konuda çok kararlıyız. Verdiğimiz sözün arkasındayız. Ön seçim noktasında da verdiğimiz sözün arkasındayız. Geçen sefer 659 seçim bölgesinde ön seçimi örgütümüze sorduk. Şimdi yavaş yavaş geliyor. 23 yer için böyle bir talepte bulundular, 23-24 Aralık’ta sandığı koyacağız.”

Sandık güvenliği çalışmalarında neler göreceğiz?

“Ciddi bir alt yapımız var. Hareketleri görecek ve örgütlerimizi mobilize edeceğiz. Örgütlerimizi mobilize ettikten sonra da itirazlarımızı yapıp sonuç alabilmek adına bir vaktimiz olacak. Soru işaretini ortadan kaldırabilecek yapıya sahibiz. Bize oy veriyorlar ve verdikleri oyu da biz kendi namusumuz gibi sahip çıkacağız. Yani bu konuda kimsenin kafasında herhangi bir karışıklık olmasın. Çok tecrübeliyi ve eksiğimizi, fazlamızı biliyoruz. Hepsini cebimize koyup üzerine ekleye ekleye götürüyoruz. Şu anda çalışmalarımız o yüzden devam ediyor ama tek başıma benim değil. Bütün bir MYK’nın yaptığı bir süreç bu aslında.”

Seçimlerin ardından Parti Meclisi 4 Eylül’de Sivas’ta toplanacak. Tüzük Kurultayı CHP’nin kuruluş yıl dönümünde yapılacak. Tüzük Kurultayına ilişkin çalışmalar ne zaman başlayacak, neler yapılacak?

“Tüzük Yazım Komisyonu belirlendi. Parti Meclisi üyelerimiz Turgay Özcan, Melisa Uğraş, Kadın Kolları Genel Sekreterimiz Mehtap Yücel, milletvekilleri Abdurrahman Tutdere ve Servet Mullaoğlu, Aliye Coşar çalışmaları yürütecek. Komisyon çalışmalarına başladı. Online platforma gelen talepler var. Şu anda o talepleri bitirdikten sonra takvimimiz kapsamında yerel seçim gündemimizden sonra o takvim kapsamında örgütlerimiz çalışmaya başlayacak. Çalışmalar neticesinde de gelen öneriler süzülecek. Avrupa tüzükleri ve sosyal demokrat partilerin tüzükleri incelenecek. Önceki çalışmaları da aldık. Tüzük Kurultayı sonrasında program kurultayı yapmak istiyoruz. Tüzük Kurultayımızın son günü program kurultayımızın ilk toplantısı olsun istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.