Sırbistan’da.yapılan erken genel seçimlerin tekrarlanmasını isteyen protestocular başkent Belgrad’daki belediye binasını bastı. Genel seçimlerde ikinci olan “Sırbistan Şiddete Karşı” İttifakı’nın (SPN) destekçileri binaya girmeye çalıştı. Peki Sırbistan’da neler oluyor? Tartışmalar nereden çıktı?
Sırbistan’da yapılan genel seçimleri Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in 2012’den bu yana iktidarda olan Sırp İlerleme Partisi (SNS) kazanması usulsüzlük tartışmalarına yol açtı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri, Vucic’i sandığa müdahale etmek ve oy satın almakla suçluyor.
Devlet Seçim Komisyonu’nun sandıkların yüzde 96’sının sayımına dayanan ön sonuçlarına göre popülist Sırp İlerleme Partisi (SNS), 17 Aralık Pazar günü yapılan seçimlerde oyların yüzde 46,72’sini kazandı. Böylece SNS, 250 üyeli Sırbistan Parlamentosu’nda 128 koltuk kazandı. “Sırbistan Şiddete Karşı” İttifakı (SPN), oyların yüzde 23,56’sını alarak ikinci ve Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) ise oyların yüzde 6,56’sını alarak üçüncü oldu.
- Sırbistan seçimleri: Devlet Başkanı Aleksandar Vucic, sandığa müdahale etmek ve oy satın almakla suçlanıyor
- İzleyin | Belgrad’da Aleksandar Vucic karşıtı gösteriler
Oy satın almak, sandığa müdahale etmek: Seçimler neden şaibeli?
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemci heyetinin lideri Reinhold Lopatka, seçimlerinin ardından düzeneldiğ basın toplantısında, seçimlerin “cumhurbaşkanının dahli ile domine edildiğini ve iktidar partisinin sistematik avantajlar kazandığını” söyledi. Seçim sürecinde Vucic, kendi adını taşıyan “Aleksandar Vucic-Sırbistan Durmamalı” aday listesinde yer almamasına rağmen SNS için aktif olarak kampanya yürüttü. Gözlemciler ayrıca kamu kaynaklarının kötüye kullanıldığını, resmi görevler ile kampanya faaliyetleri arasında ayrım yapılmadığını, seçmenlerin sindirildiğini ve oy satın alındığını söyledi.
Muhalefet partileri, uluslarası gözlemcilerden gelen bu iddiaların ardından seçimlerin tekrarlanmasını talep ediyor. Vucic ise hakkındaki iddiaları “yalan” olarak nitelendiriyor. Belgrad’daki protestoların nedeni de tam olarak bu: Seçmenler, başkente “seçmen taşındığını” düşünüyor.
Protestolarda ne oldu?
Vucic’in sandığa müdahalesini protesto etmek isteyen Sırplar, SPN liderleri Srdjan Milivojevic ve Vladimir Obradovic ile Belgrad’da toplandı, belediye binasının kapısını açmaya çalıştı. Polis, protestoculara göz yaşartıcı sprey kullandı. Protestolarda en az 8 polis yaralandı, 38 protestocu gözaltına alındı.
Protestoların ardından kameralar karşısına geçen Vucic, protestolardan “dış güçler”i sorumlu tuttu ve “Şiddete karşı mücadele yemini edenlerin gerçek serseri oldukları ortaya çıktı” diye konuştu.
Seçimlerin ardından Sırbistan’da sular durulmuyor. Muhalefet partilerinden yedi isim, seçimlerin tekrarlanması için açlık grevine başladı. Seçim Komisyonu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülkede kurulan 8 bin sandıktan 30’unda seçimin tekrarlanmasını istedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: BBC