Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bill Clinton, Prens Andrew, Michael Jackson ve diğerleri: Jeffrey Epstein davasında adı geçen isimler kimler?

2019 yılında cinsel istismar suçlamaları nedeniyle tutuklanan ve mahkemeye çıkmadan intihar eden milyarder Jeffrey Epstein’in yargılandığı dava ile ilişkili isimler kamuoyuna açıklandı. Epstein belgelerinde eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanları Bill Clinton ve Donald Trump’ın yanı sıra Kraliçe II. Elizabeth’in oğlu Prens Andrew de var.

Jeffrey Epstein, suç ortağı olduğu iddia edilen Ghislaine Maxwell ile birlikte aralarında reşit olmayan kız çocuklarının da bulunduğu pek çok kişiye cinsel tacizde bulunmak ve insan kaçakçılığı yapmakla suçlanıyordu. Maxwell davası kapsamında Epstein ile ilgili isimlerin kamuoyuna açıklanmasına karar verildi.

Açıklanan 900 sayfalık belge, Epstein’in siyasetçiler, iş dünyasından isimler ve Kraliyet Ailesi’nden yüksek profilli kişiler ile ilişkisi de gösteriyor. Fakat söz konusu isimlerin Epstein belgelerinde yer alması bir suç anlamına gelmiyor. Listedeki bazı isimler suçlanıyor; bazıları iddialarda bulunuyor ya da adları potansiyel tanık olarak geçiyor. Hakim Loretta Preska, belgelerdeki isimlerin zaten daha önce yapılan haberlerle kamuoyunda duyulduğunu ve çok sayıda kişinin de isminin açıklanmasına dair bir itirazları olmadığını söyledi.

Belgelerde kimler var?

York Dükü Prens Andrew, belgelerde adı en çok geçen isimlerden biri. Johanna Sjoberg, 2001’de Epstein’in Manhattan’daki malikânesinde Prens Andrew tarafından cinsel tacize maruz bırakılığını iddia ediyor. Virginia Giuffre ise 17 yaşındayken Epstein tarafından Prens Andrew’a seks için götürüldüğünü iddia ediyor. Prens Andrew, Giuffre ile hiç tanışmadığını söylerken; Buckingham Sarayı ise bu iddiaları “kategorik olarak” doğru bulmuyor. 2022’de Kraliyet Ailesi, Giuffre’nin Andrew hakkında açtığı davayı sonuçlandırması için milyonlarca dolar ödemeye çalışmıştı.

Belgelerde adı geçen isimlerden biri de eski ABD Başkanı Bill Clinton. Belgelere göre Johanna Sjoberg, Epstein’ın bir keresinde kendisine Clinton’ın “kızları genç sevdiğini” söylediğini anlattı. Clinton, Amerikan başkanı olduğu sırada Beyaz Saray’da çalışan 22 yaşındaki stajyeri ile de ilişki yaşamıştı. Belgeler arasında Clinton’ın Epstein’in özel jetiyle seyahat ettiğini doğrulayan ifadesi de bulunuyor. Fakat Clinton’ın kaç kez Epstein’in uçağı ile seyahat ettiği belirsiz. 25 yıl boyunca Epstein’ın özel pilotu olarak çalışan bir tanık da Donald Trump, Bill Clinton, Prens Andrew ve ABD’li aktör Kevin Spacey’nin Epstein’in uçağına bindiğini söylemişti.

Belgelerde adı geçen isimlerden bir diğeri de Donald Trump. Sjoberg’in Epstein’in New Jersey’deki kumarhanelerden birine giderken Trump ile iletişime geçeceğine dair ifadesi de belgeler arasında yer alıyor. Yine belgelerde Michael Jackson, David Copperfield, Jean-Luc Brunel gibi isimler de yer alıyor.

Wall Street Journal’ın (WSJ) aktardığına göre mahkeme belgelerinde geçen diğer isimler şunlar: Vera Wang, Naomi Campbell, Eski Norveç Başbakanı Thorbjørn Jagland, Robert Kennedy Jr., Google’un kurucu ortağı Sergey Brin, CIA Direktörü William Burns, Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.