Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM’de Can Atalay krizi | Numan Kurtulmuş: “Meclis Başkanlığı’nın siyasi polemik içine çekilmesine müsaade etmem, suhuletle çözülmesi en doğru yol”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın, Meclis’in olağanüstü toplantı çağrısı konusundaki eleştirilerine “Şimdi bu tür konular üzerinden Meclis Başkanlığı’nın siyasi polemik içerisinde çekilmesine müsaade etmem” karşılığını verdi. Kurtulmuş, Can Atalay konusunda ise “Bu meselenin suhuletle çözülmesi en doğru yol” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Meclis’te Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaret etti. Kurtulmuş, Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılmasına verdiği olumsuz yanıtla ve tutuklu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay’la ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“Meclis’in gündemi içerisinde bu konu gündeme geldiğinde ama şimdi bir şey söylemek istemem. Başından itibaren şuna dikkatle riayet ettim. İki yargı organı arasındaki bu sürtüşmenin bir de TBMM tarafı olmaması için biliyorsunuz yazıyı şimdiye kadar Genel Kurulu’na göndermedik, bu meselenin suhuletle çözülmesi en doğru yol. Dolayısıyla bu konuda ortaya çıkmış bir şey yok, süreç içerisinde bunu da göreceğiz.”

“Siyasi polemik içerisine çekilmesine müsaade etmem”

Numan Kurtulmuş, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın, Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılması konusunda kendisine yönelttiği eleştirilere şu sözlerle tepki gösterdi:

“Bu tür konular üzerinden Meclis Başkanlığının siyasi polemik içerisinde çekilmesine müsaade etmem. Dikkat ederseniz, daha evvel yaz tatili sırasında CHP Grubu’nun olağanüstü toplantı talebini istedikleri günde ve istedikleri saatte tereddütsüz bir şekilde yerine getirdik. Çünkü Meclis tatildeydi, bir buçuk ay ara verilmişti. O ara içerisinde bir Meclis grubunun ve belli sayıda milletvekilinin iradesini gerçekleştirmesi bakımından bu meseleye riayet etmek gerekirdi. Orada yaptığımız Başkanlık Divanı toplantılarda da zabıtlara geçirilmiştir. Olağanüstü toplantıyı sıradanlaştırmamak lazım. Yani zamanlı, günlü, ivedi bir konu varsa bunun için Meclis’in bir an evvel toplanması lazım. İkincisi Anayasa’nın bize verdiği yetki ve içüzük gereği. Şu anda zaten Meclis bir ara verme ve tatil döneminde değildir. Şu anda Meclis zaten fiilen açıktır. Kaldı ki daha önce Sayın Şentop zamanında yapılan bir olağanüstü çağrıyı Cumhuriyet Halk Partisi’nin grubu o zaman tam da bu gerekçeyle reddetti. Yani yapmayın böyle bir çağrı yapmayın demiş. Demek ki şu anda ikincisi bir ara verme ya da tatil durumu söz konusu değil. Üçüncüsü ise zaten üç gün sonra Meclis toplanacak. Meclis üç gün sonra toplandığında bu konuyu enine konuna müzakere edebilecek bir kabiliyeti vardır, gücü vardır.”

“TBMM hukuki bir tartışmanın tarafı değil”

Meclis Başkanı Kurtulmuş, TİP milletvekili Can Atalay konusunu şu sözlerle değerlendirdi:

“Şimdi ben tekrar geçmiş örneklerdeki durum yaşanmasın diye Enis Berberoğlu ve Gergerlioğlu dosyalarındaki durum yaşanmasın diye Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda vereceği kararın beklenmesi gerektiğini düşündüğüm için bunu Meclis’te okutmadım. Ama burada meselenin bir şekilde halledilmesi lazım. Zaman içerisinde bu uygulamayı ortaya koyarız. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye’de millet adına demokrasiyi, kurallarıyla, kurumlarıyla yerleştirme gayreti içerisinde olan en nadide, en güzide kurumumuzdur. Bu anlamda TBMM hukuki bir tartışmanın tarafı değildir ve olamaz. Onun için de ısrarla iki yargı kurumu arasındaki bu tartışmanın tarafı olmaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ve böylece hukuki olarak ortada olan bu sürecin, tartışma konusunun bir de siyasi tartışmaya dönmemesi için gayret sarf ettik. Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine hakimdir ve bu anlamda da gerekli adımları atar.”

CHP heyeti Kurtulmuş’u ziyaret edecek

CHP Grup Başkanvekili ve olağanüstü toplantı çağrısında bulunan diğer siyasi parti temsilcilerinin heyet olarak 11 Ocak’ta (yarın) kendisini ziyaret edeceğini bilgisini paylaşan Numan Kurtulmuş şu mesajı verdi:

“Meclis Başkanı olarak, konumum gereği tarafsız bir Meclis Başkanı olarak Meclis yönetmeye gayret ediyorum. Arkadaşlarımızın fikirleri varsa görüşürüz, konuşuruz, gider gelirler, tartışırız. Ben onları dinlerim. Fikirlerin arasında bir ortaklaşmayı sağlayabilecek imkan olursa bunu sağlamaya gayret ederiz. E olmazsa, bize Anayasa’nın ve içtüzüğün verdiği imkanlar çerçevesinde Meclis’in yönetilmesine gayret ederiz.”

Gazetecilere “Yeşil Pasaport” için yeşil ışık

Numan Kurtulmuş, MHP’li İsmail Özdemir tarafından Meclis’e kanun teklifi olarak sunulan gazetecilere yeşil pasaport hakkı verilmesiyle ilgili şu görüşleri paylaştı:

“Benim de şahsi fikrim müspet yöndedir. Yani 15 yıl belki daha uygun olur. 15 yıllık süreyi doldurmuş olan, gazetecilik mesleğinde doldurmuş olan arkadaşlarımızın yeşil pasaport hakkından yararlanması ve böylece seyahatlerinin daha kolay olmasının faydalı olduğu kanaatindeyim. Bununla ilgili de Meclis’e verilmiş bir kanun teklifi var. Partilerin ortak bir teklif haline dönüştürme istidadında olduğunu görüyorum bu teklifin. En kısa süre içerisinde TBMM gelir ve bu konu yasalaşır diye ümit ediyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.