Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meclis Başkanı Kurtulmuş’un zor sınavı: Can Atalay için nasıl bir tavır izleyecek?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği karara ilişkin tartışmalar sürüyor. Hukuk ekseninde yürütülen tartışmalar bir yana Yargıtay’ın kararıyla birlikte top Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde. 16 Ocak’ta Meclis’in çalışmalarına başlamasıyla Atalay TBMM’nin öncelikli gündem maddesi olacak, gözler ise Yargıtay kararının Meclis Genel Kurulu’nda okunup okunmayacağında olacak. Bu konuda son sözü Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş söyleyecek.


Yargıtay 3. Ceza Dairesi, TİP milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığı”na hükmetti ve kararın “jüristokratik” bir davranış olduğunu bildirdi.

Atalay konusundaki karar, AYM ve Yargıtay arasındaki krizi bir kez daha gözler önüne sererken Cumhur İttifakı ortaklarının AYM’ye yönelik tepkilerini de alevlendirdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, uzun süredir tepkili olduğu AYM konusunda “Anayasa Mahkemesi kapatılsın” diyerek rest çekmişti. Cumhur İttifakı ortaklarının Atalay konusundaki tavrı, Yargıtay kararının bir an önce Meclis Genel Kurulu’nda okunması ve Atalay’ın milletvekilliğinin 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesinde düşürülmesi yönünde… Bunun ilk işaretini de Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atalay konusunda henüz AYM kararını bile vermemişken, 1 Ekim’de TBMM’nin açılış resepsiyonunda yaptığı açıklama ile ortaya koymuştu. Tunç, “Anayasamızın 84’üncü maddesinde düzenlenmiş, 84’üncü maddede kesin hükmün Genel Kurul’da okunmasıyla birlikte milletvekilliği düşüyor. Tüm bu süreçleri hep beraber takip edeceğiz. Kesin hükmün sonuçları ne olur Anayasamızda yazılmış. Bu kurallara hepimiz uyacağız.” açıklamasında bulunmuştu.

Meclis Başkanı tartışmaları dikkatle takip ediyor

Muhalefet partileri ise hukuk açısından bir hayli tartışmalı olan süreçte Yargıtay’a tepki gösterirken Anayasa Mahkemesi’nin kararının uygulanması ve Atalay’ın tutukluluğunun sona erdirilerek Meclis’te seçmen iradesini temsil etmesinin sağlanmasını istiyor. Hem yaşanan krizde hem de Atalay’ın milletvekilliği konusunda Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın, hukukçuların, Cumhur İttifakı ortaklarının ve muhalefet partilerinin tavrı net… Merakla beklenen ise Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un nasıl bir tavır izleyeceği konusu. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 2024 mali yılı bütçesi ve torba yasa teklifini kanunlaştırdıktan sonra 16 Ocak’a kadar tatile girmişti. Yargıtay’ın Can Atalay’la ilgili verdiği kararın ardından TBMM’de tartışmaların 16 Ocak’tan sonra daha da yoğunlaşması ve konunun Meclis’in öncelikli gündem maddeleri arasında olması bekleniyor. Bu süreçte gözlerin çevrildiği Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un AYM ve Yargıtay arasındaki krizi dikkatle takip ettiği, hukukçularla AYM ve Yargıtay’ın kararları konusunda istişare halinde olduğu belirtiliyor.

AYM kararı ortada, Meclis gereğini yerine getirecektir” demişti

Meclis Başkanı Kurtulmuş, AYM’nin Atalay’la ilgili ‘hak ihlali’ kararını vermesinin ardından 27 Ekim’de yaptığı açıklamada, TBMM’nin tavrının açık olduğunu söylemişti. Yargıtay’ın kararının Meclis’e geldiğini ancak Genel Kurul’a sevk etmediğin dile getiren Kurtulmuş, Atalay’ın özlük haklarını kullandığını ve bütün partilerin ittifakıyla TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi seçildiğini hatırlatmıştı. Atalay konusundaki tavrını da “AYM kararı ortadadır, Meclis gereğini yerine getirecektir” sözleriyle ortaya koymuştu.

Yargıtay kararından sonra nasıl bir tavır izleyecek?

Kulislerde ise 27 Ekim’deki duruşu net olsa da Yargıtay kararı nedeniyle Atalay konusunun Meclis Başkanı için “zor bir sınava” dönüştüğü değerlendirmeleri yapılıyor. Özellikle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin mesafeli yaklaştığı bilinen Meclis Başkanı Kurtulmuş’un, Cumhur İttifakı’nın Atalay’ın milletvekilliğinin yerel seçim öncesi düşürülmesi yönündeki talepleri doğrultusunda nasıl bir tavır izleyeceği şimdilik belirsizliğini koruyor. 16 Ocak’tan sonra konunun Meclis gündemine gelebileceği ve Kurtulmuş’un da Yargıtay kararı ve Cumhur İttifakı ortaklarının görüşü doğrultusunda konuyu Meclis Genel Kurulu gündemine getirebileceği dile getiriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.