Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bugün bilmeniz gerekenler (12 Ocak 2024)

Medyascope editörleri Türkiye’den dünyaya, günün öne çıkan haberlerini sizler için derledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkan adayını 14 Ocak Pazar günü duyuracaklarını söyledi.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, “Gazze’deki Filistin halkına soykırım yaptığı” gerekçesiyle İsrail hakkında açtığı davanın, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’ndaki (UAD) kamuya açık ilk duruşması İsrail’in yaptığı sözlü savunma ile devam etti. İsrail’i temsil eden avukatlar, soykırım iddialarını reddetti ve amaçlarının “Gazze’deki sivil halkı korumak” olduğunu iddia etti.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Ankara, Antalya, Bolu, Konya, Kocaeli, Kayseri, Samsun’da aday göstereceklerini söyleyerek “Gözünüz kulağınız bizde olsun, seçimin kilit partisi olduğumuzun gayet farkındayız” dedi. Selahattin Demirtaş’ın aktif siyasete dönüp dönmediğine ilişkin soruya Doğan “Savunmalarında nasıl siyasetin içerisinde olduğunu görmüşsünüzdür. Siyasetçilerimiz oldukları yerden siyasete devam ediyorlar, ne vazgeçtiler ne ayrıldılar” diye cevap verdi.

CHP Etimesgut Belediye Başkan adayı Erdal Beşikçioğlu, adaylığının belli olmasının ardından ilk açıklamayı yaptı. Beşikçioğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adaylığına itiraz ettiği yönündeki iddialara, “Televizyonda seyrettiğim durumları yaşamadım açıkçası. “Vay, siyaset de enteresanmış” dedim. Mansur Başkanla benim asla bir sıkıntım olamaz. Mansur Başkan’ın da benimle asla sıkıntısı olamaz. İkimiz de Angaralıyız, iki Angaralı neler yapar” yanıtını verdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 11 Ocak’ta 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler için 242 belediye başkan adayını daha açıkladı. Açıklanan listeye göre Ayşe Ünlüce, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi. Böylece 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde 25 yıllık Yılmaz Büyükerşen dönemi sona erecek. Büyükerşen konuyla ilişkin açıklamasında kendisiyle ilgili anket yapılmasına kırıldığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, memleketi Manisa’da muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) bir araya geldiği toplantıda, enflasyon verilerine dikkat çekti. Özel, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı üzmediğini ama emekliyi üzdüğünü söyledi.

Çözüm sürecinde Adalet Bakanı olarak görev yapan Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Ergin, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Kobani davasındaki savunmasında çözüm sürecine dair söylediklerini doğruladı. Diyarbakır’da konuşan Ergin, çözüm süreci döneminde başbakan ve bakanlar düzeyinde görüşmelerin olduğunu söyledi.

Diyarbakır’da aday tanıtım toplantısında konuşan Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Diyarbakır’ın seçmen iradesinin gasp edildiğini ve kayyum politikalarıyla sandığın yok sayıldığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York şehrinde düzenlenen “Yatırımcı Günü” etkinliğinde konuştu. Erkan, parasal sıkılaşma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngördüklerini ve fiyat istikrarı sağlanana kadar işlerinin bitmiş sayılmayacağını belirtti.

Yunanistan’da eşcinsel evlilik yasallaşıyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, eşcinsel evliliklere izin veren yasanın yakında parlamentoya sunulacağını ancak eşcinsel çiftlerin taşıyıcı anne yoluyla gelecekte ebeveyn olma hakkına sahip olmayacağını söyledi.

İran, Tüpraş’a ham petrol getirmek üzere Irak’tan yola çıkan Marshall Adaları bayraklı St. Nikolas isimli petrol tankerine el koydu. Yüzlerce maskeli ve silahlı kişi gemiye çıktı. İran devlet medyasında yer alan haberlere göre bu saldırı, geçen yıl İran petrolü taşırken aynı tankere ABD tarafından el konulmasına misilleme olarak yapıldı.

1400’den fazla Finlandiyalı sanatçı, İsrail’in bu yıl İsveç’in Malmö kentinde düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmaması için imza topladı. İmza metninde Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçları nedeniyle Rusya’nın men edildiği hatırlatıldı.

Dünyaca ünlü İngiliz orkestra şefi Jan Latham-Koenig (70), çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla suçlanıyor. Londra Metropolitan Polisi’nden yapılan açıklamada, Latham-Koenig’in 10 Ocak Çarşamba günü Victoria Tren İstasyonu’nda gözaltına alındığı ve bugün hakim karşısına çıkacağı belirtildi.

2019 yılında cinsel istismar suçlamaları nedeniyle tutuklanan ve mahkemeye çıkmadan intihar eden milyarder Jeffrey Epstein’in yargılandığı dava ile ilişkili isimler kamuoyuna açıklanmaya devam ediyor. Yeni bilgiler ortaya çıktıkça komplo teorileri gündemi bulandırmaya başlıyor. Yıllardır ortalıkta dolaşan bu komplo teoriler birkaç gündür Türkiye’de de sosyal medyayı işgal etmiş durumda. Medyascope bu teorileri inceledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.