Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Can Atalay, emekliye ek zam, yargı paketi, Somali tezkeresi TBMM gündeminde

Meclis, mesaisine 16 Ocak Salı günü yeniden başlıyor. Verilen aranın ardından Meclis’in öncelikli gündem maddeleri Can Atalay’ın durumu, emekliye ek zamla ilgili düzenleme, yargı paketi ve Somali tezkeresi olacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 2024 mali yılı bütçesi ve torba teklifi yasalaştırdıktan sonra 28 Aralık’tan bu yana devam eden tatilin ardından çalışmalarına 16 Ocak Salı günü yeniden başlayacak. Meclis’in önemli gündem maddeleri ise terörün yanısıra TİP milletvekili Can Atalay, çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan 8. Yargı Paketi, bu hafta TBMM’ye sunulması beklenen İç Güvenlik Düzenlemelerini kapsayan kanun teklifi ile Somali tezkeresi olacak. Verilen 18 günlük aranın ardından siyasi parti grup toplantıları da yapılacak. Bu arada emeklinin gözü kulağı da önce Kabine ardından TBMM’de. Yarın yapılması beklenen kabine toplantısında alınacak karar doğrultusunda emekliye ek zamla ilgili düzenlemenin de bu hafta Meclis’e sunulması bekleniyor.

Gözler Can Atalay konusunda atılacak adımda

Meclis’in 16 Ocak’ta mesaisinin başlamasıyla gözler de TİP milletvekili Can Atalay konusunda atılacak adımda olacak. CHP’nin başını çektiği 8 siyasi parti geçen hafta Can Atalay konusunu görüşmek üzere TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırmış ancak bu çağrıya Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş olumsuz yanıt vermişti. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve İYİ Parti dışındaki muhalefet partilerinin temsilcileri Kurtulmuş’un olumsuz yanıtının ardından da Meclis Başkanı’nı ziyaret etmiş ve ortak bildiri yayınlamıştı. Ortak bildiride ise Can Atalay’la ilgili sürecin yargı krizi olmaktan çıktığı ve derin bir demokrasi krizine dönüştüğü vurgulanırken Meclis Başkanı’na da “Meclis Başkanı; haklı, hukuka ve kamu yararına uygun taleplerimizi üzerinden siyasi karar üstünlüğü kurma durumundan kendisini çıkarmalıdır ve Meclis’in hukukunu korumalıdır” çağrısı yapılmıştı.

CHP ve muhalefet partileri Meclis Genel Kurulu’nda Can Atalay konusunun gündeme gelmesi halinde ortak hareket etme kararı alırken, Meclis Başkanlığı’nın da Atalay konusundaki kararı önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’na getirmesi bekleniyor. Kararın okunmasının ardından da Atalay’ın milletvekilliği düşecek ancak AKP’nin Atalay konusunda formül arayışında olduğu, parti içinde “Can Atalay’la ilgili milletvekilliğinin düşürülmesi kararının okunması ve vekilliğinin düşmesinin ardından Atalay’ın AYM’ye yeniden başvuru yapması, yeni kararın TBMM’yi gönderilmesinin ardından yemin ederek göreve başlaması” önerilerinin dile getirildiği öne sürülmüştü.

Yargı Paketi Meclis’e sunulacak

Meclis’in önemli gündem maddeleri arasında 8. Yargı Paketi de bulunuyor. AKP’nin geçtiğimiz hafta sonu çalışmalarını büyük ölçüde tamamladığı 8’inci Yargı Paketi de bu hafta içinde Meclis gündemine alabileceği dile getiriliyor. Ulusal Yargı Stratejisi kapsamında hazırlanan yargı paketinin ise denetimli serbestlikten soybağı reddi davasına, hakaret suçuna ön ödemeden noterlere yeşil pasaporta varıncaya kadar bir dizi düzenlemeyi barındırması bekleniyor. Paket kapsamında, kara para akladığı tespit edilen fenomenlerin mal varlıklarına, MASAK raporu beklenmeden geçici tedbir konulmasına ilişkin düzenlemenin de yer alması bekleniyor.

Hekimlerin emeklilik göstergesi

Meclis’in önümüzdeki günlerde hekimlerin emeklilik ek göstergesinin 6400’e yükseltilmesini de kapsayan ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa teklifini de görüşmesi bekleniyor. Düzenlemeyle, sağlık çalışanlarının sabit ücretlerinin hak kaybı olmadan emekliliğe yansıtılması sağlanacak. Nöbet ücretleri de düzenlenecek ve uzman aile hekimlerinin taban ücretinin de uzman hekimlerle aynı olmasının önü açılacak. Meclis, emniyet müdürlerinin emeklilik yaşının yükseltilmesini içeren Emniyet ve Jandarma teşkilat kanunlarını da görüşecek. Ocak ayı içinde kripto varlıklar yasa teklifinin de Meclis’e sunulması bekleniyor.

Somali tezkeresinin süresi uzatılacak

Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta TSK deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Hint Okyanusu ve mücavir bölgelerdeki görev süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin de görüşülmesi bekleniyor. Genel Kurul’da ayrıca Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na üye seçimi yapılacak. DEM Parti’nin görev süresi dolan üyesinin yerine yeni bir isim seçilecek. Genel Kurul, ayrıca TSK deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Hint Okyanusu ve mücavir bölgelerdeki görev süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüşecek.

Emeklinin gözü Kabine ve Meclis’te

Emeklilerin gözü ise bu hafta önce Kabine ardından da Meclis’te olacak. Kabine toplantısında emekliye ek zamla ilgili düzenlemenin netleştirilmesinin ardından hazırlanacak yasa teklifinin Meclis’te önce Plan Bütçe Komisyonu’na ardından da Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.