Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (17 Ocak 2024): Emekliye yüzde 5 ek zam

Günaydın! Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de Türkiye ve dünyanın gündemini aktarıyoruz. Gelin, birlikte bakalım!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup toplantısında konuşacak.

Saadet Partisi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grup toplantısı düzenlenecek.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis’teki basın toplantısında konuşacak.

TBMM Genel Kurulu devam edecek. 

Meclis’teki bildiri krizi Meclis Başkanlığı tezkeresi formülüyle çözüldü

TBMM verdiği 18 günlük aranın ardından çalışmalarına terör gündemiyle başladı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dokuz askerin şehit olduğu saldırı ve terörle mücadele konusunda Genel Kurul’a bilgi verdi. Teröre karşı ortak bildiri krizi de Genel Kurul sürerken çözüldü. Genel Kurul öncesi Meclis’te yine bildiri krizi yaşandı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), terör saldırılarına karşı kendi bildirisini hazırlarken, Saadet-Gelecek Grubu ile DEVA Partisi ve Demokrat Parti de ayrı bildiri hazırlığındaydı. Genel Kurul’daki görüşmelere verilen aralarda Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile siyasi parti grupları arasında “bildiri” trafiği yaşandı. 

Görüşmelerin ardından, herhangi bir partinin çağrısıyla ya da imzasıyla bildiri yayımlanması değil, TBMM Başkanı’nın imzasıyla yayınlanacak tezkerenin Meclis’te oylanması konusunda uzlaşma sağlandı. CHP ve Saadet-Gelecek Grubu, hiçbir partinin imzasının olmadığı Meclis Başkanlığı tezkeresine “Evet” deme kararı aldı. DEM Parti ise “Hayır” dediği tezkere konusundaki tavrını 17 Ocak’ta basın toplantısı ile açıklayacak.

CHP’den ayrı bildiri

CHP de şehit düşen dokuz askerle ilgili olarak bir bildiri yayımladı. Bildiride terörle mücadelenin siyaset üstü bir konu olduğu vurgulandı, “Meclis denetiminden kaçmak isteyenler, diğer taraftan milli güvenlik konularını iç siyaset malzemesi yaparak buradan karşıtlık üretmekten çekinmemektedirler” denildi. Bildiride saldırıların etkin bir şekilde araştırılması ve bunlara karşı önlem alınması gerektiğinin belirtildiği söylendi. 

Emekliye zam yüzde 5 ek zam

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından konuştu. Erdoğan, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yüzde 5 ek zam yapıldığını ve en düşük emekli maaşının 10 bin Türk Lirası’na (TL) yükseltildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ı destekleyen Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan emeklilere yapılan yüzde 5 ek zamma tepki gösterdi. Erbakan, “İktidarı bir kez daha ‘önce millet’ anlayışıyla hareket etmeye çağırıyoruz” dedi. 

İYİ Parti Ankara’da seçmene “sosyal demokrat” seçenek sunmak istiyor

İYİ Parti’nin 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’ne hür ve müstakil girme kararının ardından aday belirleme mesaisi sürüyor. CHP’nin işbirliği teklifinin reddedilmesi ile İstanbul ve Ankara’da kimlerin yarışacağı merak edilirken, Genel Başkan Meral Akşener teşkilat buluşmaları ile aday tanıtımlarına devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı adayını belirlemek üzere bizzat görüşmelerini sürdüren Akşener’in önümüzdeki günlerde parti yetkilileri ve İstanbul teşkilatından isimlerle istişare için bir araya gelmesi bekleniyor. İYİ Parti’nin İstanbul adayının ocak ayı içinde açıklanması planlanıyor.

İYİ Parti Ankara adayı içinse, AKP’nin adayının açıklanmasından sonra kolları sıvamaya hazırlanıyor. Ocak ayında ilan edilmesi hedefleniyordu ancak İYİ Partili yetkililer Ankara adayının açıklanmasının şubat ayına sarkabileceğini dile getiriyor.

AKP’nin Ankara’da Turgut Altınok’u aday göstereceği konuşuluyor. Turgut Altınok aday gösterilirse, İYİ Parti Ankara için milliyetçi ancak her kesimden oy alabilecek bir ismi tercih edebilir.

İYİ Parti, CHP’nin ülkücü kökenli adayı Mansur Yavaş ile AKP’nin ülkücü kökenli adayı Altınok arasında, seçmene üçüncü bir yol sunmak ve sosyal demokrat bir adayla Ankaralıların karşısına çıkmak istiyor.

Yeniden Refah Partisi: “AKP ile yerel seçim görüşmeleri kesildi”

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, partisinin Merkezi Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından konuştu. 2024 Yerel Seçimleri öncesi AKP ile görüşmelerin kesildiğini dile getiren Kılıç, “AKP ile ittifak görüşmeleri gitmiyor. Heyetler arasındaki görüşmeler kesildi. Randevulaşma söz konusu olmadı. Talep veya girişimimiz olmayacak” dedi. 

Liderler düzeyindeki bir görüşme talebine olumlu bakacaklarını belirten Kılıç, “Siyaset müzakereye açık olmak, işbirliğine kapıları açık tutmaktır. Eskilerin dediği gibi siyasette 24 saat bile uzun süredir” diye konuştu.

“Duruşumuzun ‘bir şeyler koparmaya çalışmak’ şeklinde özetlenmesinden rahatsızlık duyuyoruz” diyen Kılıç, Cumhur İttifakı’na katılırken AKP’yle imzaladıkları 30 maddelik protokolün dışına çıkmadıklarını söyledi.

Murat Kurum’a “Beykoz’da arsam yıkıldı” diyen kadına İmamoğlu’ndan cevap

AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum’un bir kadınla “Beykoz’da arsam yıkıldı, beş yıldan beri kentsel dönüşüme girecekti. Kurtarın bizi” diyaloğu Medyascope’un paylaşımının ardından sosyal medyaya yansıdı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Medyascope’un yönelttiği soruya, “Böyle bir yer yok, hanımefendi beni arasın, bakalım binası neredeymiş, beni bir gün içinde aramazsa bu işin kurgu olduğuna inanacağım” cevabını verdi. Medyascope’un ulaştığı yetkililer “kentsel dönüşüm” adı altında böyle bir yerin olmadığını belirtti.

Somali Cumhurbaşkanı’nın oğluna verilen hapis cezası 27 bin 300 TL para cezasına çevrildi

İstanbul’da çarptığı motokurye Yunus Emre Göçer’in ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un yargılandığı davanın ilk ve karar duruşması tamamlandı. Savcı, sanığın iki yıldan altı yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti ise üç yıl hapis cezasını önce takdir indirimi ile iki yıl altı aya düşürdü. Ardından bu ceza 27 bin 300 lira para cezasına çevrildi. Mahmud’un ehliyetinin altı ay süreyle geri alınmasına karar verildi.

Hamaney’den Husilere destek

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Kızıldeniz’de İsrail ile bağlantılı gemilere saldıran Husilere “minnetlerini sundu”. Husilerin saldırılarının “Allah adına cihat” olduğunu belirten Hamaney, “Yemenliler Siyonist rejimin yaşam damarına bir darbe vurdu ve Amerikan tehditlerinden korkmadı” dedi.

Hamaney’in açıklamaları, Husilerin Kızıldeniz’de arka arkaya düzenlediği füze saldırılarının akabinde geldi. Yunanistan’a ait Zografia adındaki bir kargo gemisi, Yemen yakınlarında füze ile vuruldu. İngiliz deniz ticareti güvenliği şirketi Ambrey, Malta bandıralı geminin Kızıldeniz’in güneyinden kuzeyine doğru geçerken bir füze ile hedef alındığını açıkladı. Saldırının ardından gemide bulunan kimse yaralanmadı ve Zografia, varış noktasına doğru devam etti.

Bülteni kapatırken kültür sanat meraklılarına birkaç önerimiz var. Yolunuz İstiklal Caddesi’ne düşerse, Beyoğlu Sineması’na uğramayı unutmayın. Bu ayı Peru filmlerine adayan Beyoğlu Sineması’nda “Horoz Siklet”, “En İyi Aileler”, “Margarita” ve “Lezzetli Kuruyemiş” gibi filmleri izleyebilirsiniz. 

Cendere Sanat Müzesi’nin bahçesindeki 395 yıllık çınardan ilham alan “Ağaçlar Konuşunca” sergisi ziyaretçilerini bekliyor. Serginin küratörlüğünü Derya Yücel, Ebru Yetişkin, Esra Aliçavuşoğlu ve Marcus Graf üstleniyor.

Kosta Kortidis ve Akın Kaplan’ın “Bir özgürlük meselesi” sloganıyla kurduğu Teatro Rudius’un beşinci prodüksiyonu “Çiçekçi Sokağı”, 19 Ocak’ta Kartal Sanat Tiyatrosu’nda. Biletler tükenmeden elinizi çabuk tutun.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.