Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da Mahsa Amini protestolarına katılan Mohammad Ghobadlou, Yüksek Mahkeme’nin durdurma kararına rağmen idam edildi

İran’da Mahsa Amini eylemlerine katıldığı için tutuklanan 23 yaşındaki Mohammad Ghobadlou bu sabah idam edildi. Ghobadlou’nun idam edilmesinin ardından ailesi ve yakınları infazın gerçekleştiği Kerec Qezelhesar Cezaevi’nin önünde toplandı, karara isyan etti.

Mizan haber ajansının haberinde Tahran Ceza Mahkemesi, Mohammad Ghobadlou’yu Mahsa Amini eylemleri sırasında öldürülen görevli Farid Karimpour’u “kasten öldürme” suçlamasıyla idama mahkum etmişti. Ghobadlou, aktivistlere, gazetecilere ve siyasi mahkûmlara verdiği sert cezalar nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından yaptırım uygulanan yargıç Abolqasem Salavati tarafından ölüm cezasına çarptırılmıştı.

Ghobadlou’nun avukatı Amir Raisiyan, geçtiğimiz temmuz ayında müvekkilinin Tahran Yüksek Mahkemesi’nin idamı durdurma kararı verdiğini açıklamıştı. İnfaz haberinden saatler önce Raisian, X sosyal medya hesabından “Yüksek mahkemenin kararına rağmen infazın gerçekleşmesi hukuken mümkün değil” yazmıştı.

Norveç merkezli insan hakları örgütü Hengaw’ın direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam, Ghobadlou’nun infazını “yargısız infaz” olarak nitelendirdi. Amiry-Moghaddam X’te paylaştığı mesajında, “İslam Cumhuriyeti lideri Ali Hamaney ve yargısı bu suçtan sorumlu tutulmalıdır. Bu infaz güçlü uluslararası kınamalarla karşılanmalıdır!” diye yazdı.

Uluslararası Af Örgütü de idamı kınadı. 15 yaşından beri bipolar bozukluk nedeniyle bir psikiyatri hastanesinde gözetim altında tutulduğunu belirten Af Örgütü, Ghobadlou’nun infazını kınadı.

22 yaşındaki Mahsa Amini’nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle “ahlak polisi” tarafından gözaltına alınması ve gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolara katılan ve protestolarda gözaltına alınan en az 8 kişinin idam cezası infaz edilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM), Amini’nin ölümünün ardından aylar süren protestolarda aralarında 40’tan fazla çocuğun da bulunduğu 300’den fazla İranlı hayatını kaybetmişti. BM, İnsan Hakları Komitesi’nin araştırmasına atıfta bulunarak geçen yıl yayımladığı bir raporda ülke genelinde binlerce kişinin tutuklandığını söyledi.

Kaynak: CNN

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.