Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geçmişten günümüze Türkiye’yi hedef alan IŞİD saldırıları

İstanbul-Sarıyer’de bulunan Santa Maria Kilisesi’nde pazar ayini sırasında silahlı saldırı düzenlendi, bir kişi hayatını kaybetti, olayla ilgili çok sayıda kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırıyı IŞİD’in yaptığını düşündüklerini söyledi. IŞİD, geçmişten bugüne Türkiye’yi hangi saldırılarla, ne zaman hedef aldı?

Derleyen: Cenk Narin

Reyhanlı saldırısı

IŞİD, Türkiye’ye yönelik ilk saldırısını 11 Mayıs 2013’de Hatay-Reyhanlı’da gerçekleştirdi. Bombalı araçla yapılan saldırının sonucunda 53 kişi öldü, 146 kişi yaralandı.

Saldırı, 2015’teki Ankara saldırısından sonra cumhuriyet tarihinin en kanlı ikinci saldırısı olarak kayıtlara geçti.

Saldırıyla ilgili 33 kişinin yargılandığı davayla ilgili karar Şubat 2018’de çıktı. Dokuz sanığa 53 kez ağırlaştırılmış müebbet, 13 sanığa da 15 ile 22 yıl 6 ay arasında hapis cezası verildi.

Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT), 23 Nisan 2013’te Suriye’nin Rakka kentinde üç otomobile bomba yüklendiğini ve şüphelilerin Türkiye’ye saldırı planladığını, bombacıların Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa’da üç ayrı sınır kapısını kullanabileceğini söylemişti.

Fotoğraf: AA

5 Haziran HDP mitingi

Türkiye, 2015’teki 7 Haziran seçimlerine, 5 Haziran’da Diyarbakır’daki Halkların Demokratik Partisi (HDP) mitinginde düzenlenen bombalı saldırının etkisinde girdi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitingde iki ayrı patlama meydana geldi. Saldırıda beş kişi hayatını kaybetti, 400’ü aşkın kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, saldırının ardından “Önümüzdeki seçim mutlaka gerçekleşecek, sandık kurulacak. Biz kazanacağız, barış kazanacak” dedi.

Saldırıdan iki gün sonra yapılan 7 Haziran seçiminde AKP yüzde 40,8 oy aldı ve ilk kez Meclis çoğunluğunu kaybetti. Koalisyon görüşmelerinde sonuç alınamayınca 1 Kasım için erken seçim kararı alındı ve Türkiye seçimlere bombalı saldırılar ile gitti.

Suruç katliamı

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla, 20 Temmuz 2015’te, Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine gelenlerin açıklamada bulundukları sırada bir IŞİD üyesi tarafından intihar saldırısı düzenlendi.

Saldırıda 33 kişi hayatını kaybetti, 100’e yakın kişi ise yaralandı.

Suruç katliamında hayatını kaybeden 33 kişinin isimleri şöyle: Uğur Özkan, Kasım Deprem, Polen Ünlü, Hatice Ezgi Sadet, Cemil Yıldız, Çağdaş Aydın, Nazlı Akyürek, Fikriye Ece Dinç, Mücahit Erol, Murat Yurtgül, Emrullah Akhamur, İsmet Şeker, Okan Pirinç, Nartan Kılıç, Ferdane Kılıç, Serhat Devrim, Mehmet Ali Barutçu, Erdal Bozkurt, Süleyman Aksu, Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Alper Sapan, Alican Vural, Osman Çiçek, Vatan Budak, Dilek Bozkurt, Büşra Mete, Yunus Emre Şen, Aydan Ezgi Şalcı, Mehmet Ali Varol, Mert Cömert.

Gar katliamı

10 Ekim 2015’te Ankara Garı’nda düzenlenen Barış Mitingi’ne intihar saldırısı düzenlendi. Saldırının ardından polis, ölenlere, yaralılara ve onlara yardım etmek isteyenlere biber gazı sıktı.

Saldırıda 103 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 400 kişi yaralandı. Saldırı “Türkiye’nin en kanlı terör eylemi” olarak tarihe geçti. Saldırının ardından üç günlük ulusal yas ilan edildi.

Canlı bombalardan birinin Yunus Emre Alagöz, diğerinin kimliği tespit edilemeyen Suriye uyruklu bir kişi olduğu belirlendi.

Yunus Emre Alagöz’ün erkek kardeşi Abdurrahman Alagöz’ün de Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 33 kişinin yaşamını yitirdiği intihar saldırısını düzenleyen kişi olduğu açıklandı.

Sultanahmet saldırısı

12 Ocak 2016’da İstanbul-Sultanahmet Meydanı’nda bir turist kafilesi hedef alındı. Suriye kökenli 28 yaşındaki Nebil Fadli, turist kafilesinin arasına girerek üzerindeki bombayı patlattı.

IŞİD’in üstlendiği saldırıda 13 kişi hayatını kaybetti, 16 kişi ise yaralandı.

2016 İstiklal Caddesi saldırısı

Taksim-İstiklal Caddesi’nde bulunan Beyoğlu Kaymakamlığı önünde 19 Mart 2016’da intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

Saldırıda dört kişi hayatını kaybetti, 39 kişi yaralandı. Hayatını kaybeden dört kişiden üçünün İsrail, birinin İran vatandaşı olduğu belirlendi.

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü saldırısı

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde 1 Mayıs 2016’da IŞİD tarafından bomba yüklü araçla bir saldırı düzenlendi.

Saldırıda üç polis hayatını kaybederken, 18’i polis 22 kişi yaralandı.

Atatürk Havalimanı saldırısı

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 28 Haziran 2016’da bombalı saldırı düzenlendi.

Dış hatlar terminalinde düzenlenen saldırıyı IŞİD üstlendi.

Saldırı sonucu 45 kişi hayatını kaybetti, 239 kişi yaralandı.

Kına gecesi saldırısı

Gaziantep’te 20 Ağustos 2016’da IŞİD tarafından bir kına gecesine bombalı saldırı düzenlendi.

Saldırıda 52 kişi hayatını kaybetti, 94 kişi yaralandı.

HDP’den yapılan açıklamada, “Gaziantep’te partili üyelerimizin düğününe yönelik terör saldırısında çok sayıda yurttaşımız yaşamını yitirdi. Saldırıyı kınıyor ve lanetliyoruz” denildi.

Reina saldırısı

IŞİD’in Türkiye’de hedef aldığı yerlerden biri de ünlü eğlence mekânı Reina’ydı. IŞİD, 1 Ocak 2017’de Reina’ya silahlı bir saldırı gerçekleştirdi. Yılbaşı eğlencesi devam ederken, saat 01:15’de Noel Baba kıyafeti giymiş biri, uzun namlu silahla girdi ve mekândaki herkese ateş etmeye başladı.

Saldırıda sonucu çoğu turist 39 kişi hayatını kaybetti, 70 kişi de yaralandı.

Hükümet, 4 Ocak 2017’deki açıklamayla saldırganın kimliğinin belirlendiğini duyurdu. Saldırganın Özbek asıllı, 2011 yılından beri Türkiye’de bulunan, Abdulkadir Mashapirov isimli bir IŞİD militanı olduğu ortaya çıktı. Saldırgan 17 Ocak 2017 tarihinde İstanbul-Esenyurt’ta bir sitede güvenlik güçleri tarafından yapılan operasyonla yakalandı. Ayrıca saldırganın kaldığı dairede bulunan üçü kadın dört kişi daha etkisiz hale getirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.