Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moskova’daki terör saldırısının şüphelileri tutuklandı

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Crocus Belediye Binası’na düzenledikleri terör saldırısında en az 137 kişiyi öldürmekle suçlanan dört kişi mahkemeye çıkarıldı. Mahkemede dört şüpheli de suçlarını itiraf etti. Bir sonraki dava 22 Mayıs’ta görülecek ve şüpheliler o tarihe kadar tutuklu kalacak.

Terörle suçlanan dört saldırganın isimleri şöyle: Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizod, Muhammadsobir Fayzov ve Shamsidin Fariduni.

Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizod

Şüphelilerden biri mahkemeye tekerlekli sandalye ile getirildi. Şüphelilerin adliyeye getirilirken çekilen ve mahkeme salonundaki görüntüleri yayınlandı. Dördünün de vücutlarının çeşitli yerlerinde yaralar olduğu görülüyor.

Mahkemenin Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, saldırganların suçlarını kabul ettiği belirtildi. Tass’ın haberine göre dördü de Tacikistan vatandaşı.

Muhammadsobir Fayzov ve Shamsidin Fariduni

22 Mart Cuma günü Moskova’daki Crocus Belediye Binası’na düzenlenen ve en az 137 kişinin öldüğü terör saldırısını IŞİD’in Horasan kolu üstlendi. Rus yetkililer, bir kanıt göstermeksizin saldırıyı Ukrayna’nın düzenlediğini söylüyor fakat Ukrayna bu iddialara “saçma” diyerek reddediyor. Rus yetkililer, saldırganlara Ukrayna’nın yardım ettiğini, saldırının ardından Ukrayna’ya kaçacaklarını söylüyor.

Saldırının ardından bu kişilere yardım ettiği gerekçesiyle 7 kişi daha gözaltına alındı.

IŞİD, Orta Asya ülkelerinden eleman mı topluyor?

Hazırlanan bir Birleşmiş Milletler (BM) raporunda Batılı ve diğer istihbarat servisleri, IŞİD’in Tacikistan başta olmak üzere diğer Orta Asya ülkelerinde örgüte katılmak için aday araştırmaya ve bulmaya başladığı ortaya konuldu. Bu istihbarata göre IŞİD’in Afganistan’daki kolunun son 12 ay içerisinde Tacikistan’daki eski bir radikal İslamcı grup olan Cemaat Ensarullah‘ın yanı sıra Orta Asya’daki diğer ülkelerdeki militanları da bünyesine katmayı başardığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler’in İD’in faaliyetlerine ilişkin yakın tarihli bir raporunda paylaşılan istihbarat, örgütün Afganistan’daki yerel kolunun son 12 ay içinde Tacikistan’daki eski bir radikal İslamcı grup olan Jamaat Ansarullah’ın yanı sıra Orta Asya’daki diğer gruplardan da önde gelen militanları bünyesine katmayı başardığını ortaya koyuyor

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.