Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deprem Üçlemesi (2) | İSİAS: ORTAK DAVAMIZ

Kendi ülkelerinde şampiyon olduktan sonra büyük bir mutlulukla Adıyaman’a giden ve ülkelerine ödül ile dönmek isteyen KKTC’li çocukların yarım kalan hikâyesi…

Turnuva için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) gelen Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımından 35 kişi, Adıyaman’ın en iyi otelinde, yani Grand İSİAS Otel’de kalıyordu. Otel, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde orada konaklayan insanlara yaşam alanı bile tanımadan çöktü. KKTC’den gelenler ve rehberlerin de aralarında bulunduğu 72 kişi, İSİAS Otel’de hayatını kaybetti. Gazimağusalıların 1974’teki savaştan sonra en büyük toplu kaybı olarak anılan bu felaket sonrası halk tarafından hayatını kaybeden çocuklara “Şampiyon Melekler” ismi verildi. Bu belgeselde size, şampiyon melekleri, ailelerinin verdiği hak mücadelesini ve çocukların yarım kalan hikâyelerini anlatıyoruz…

Bu belgesel Research Institute on Turkey – Türkiye Deprem Fonu desteğiyle hazırlanmıştır.

Kıbrıs’ın sayılı okullarından olan Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nde okuyan çocuklar, ailelerin anlattıklarına göre sevgi dolu, başarılı, vicdanlı, güçlü, ışıl ışıl… Her biri voleybolcu…

Adıyaman’a gidiş

Voleybolcu çocuklar, ülkelerarası turnuvada yarışabilmek için Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın seçtiği herhangi bir şehre gidiyor. Bakanlık çocukları, genellikle şehirlerin sosyal ve kültürel olarak gelişimine katkı sağlamaları için daha küçük bölgelere gönderiyordu. Bu sefer ki durak Adıyaman’dı…

Amaç ise belliydi: Ülkelerarası şampiyon olmak!

Ailelerin birçoğu Adıyaman’ı belki de ilk kez duyuyordu… Adıyaman’ın nerede olduğunu bile bilmeyen ailelerin ilk işi bu şehri internetten araştırmak oldu. En büyük endişeleri ise havanın soğuk olmasıydı. Herhangi bir felaketin yaşanabileceğini düşünmüyorlardı…

Aileler bir araya gelerek çocukların rahat edebileceği, vakit geçirebileceği en iyi oteli araştırdı. Karşılarına ise Grand İSİAS Otel çıktı…

Bu otel, tur rehberlerinin, siyasetçilerin, ziyarete gelenlerin en çok tercih ettiği ve Adıyaman’ın en lüks otellerinden biri olarak biliniyordu. 39 kişilik kafile turnuva için 3 Şubat’ta KKTC’den Adıyaman’a yola çıktı. Aynı gün şehre varan KKTC’liler hemen otele yerleşti.

Yolculuk boyunca çok heyecanlı ve mutlu olan bu sporcular, 5 Şubat’ta voleybol maçına çıktı. Nitekim bu maçı kazandılar…

KKTC’den gelen kafile, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı 6 Şubat günü saat 08:00’de otelden çıkarak spor salonuna gitmeyi planlıyordu. Fakat şehrin en iyi, en lüks, en konforlu oteli, 6 Şubat saat 04:17’de çocukların ve rehberlerin başta olmak üzere 72 kişiye mezar oldu.

Kumdan kale

39 kişilik kafileden sadece dört kişi hayatta kaldı: Murat Aktuğralı, Esra Özberkman, Pervin Aksoy ve Recep Kılıç…

Enkazdan sağ çıkmayı başaran Murat Aktuğralı’nın gözünü açtığında ilk gördüğü şey gökyüzü ve yıldızlardı.

Kurtulanlardan Esra Özberkman da otelin birince katında kalıyordu: “Ben birinci kattaydım, çocuklar üçüncü kattaydı, kurtulduğum için çocukların da kurtulmuş olabileceğini düşündüm.”

Enkaz altında kalan Recep Kılıç ise sesini duyurduğu insanlara 30 çocuğun nerede olduğunu sordu. Aldığı cevap ise şuydu: “Çocuk filan yok burada!”

Aileler öğreniyor

Enkazdan kurtulan Aktuğralı, Özberkman, Aksoy ve Kılıç’ın ilk işi, KKTC’deki ailelere haber vermek oluyor. Aileler de ne ile karşılaşacaklarını bilmeden Adıyaman’a geliyor. Karşılaştıkları manzara ise hayalet bir şehir… Ama yine de umutlarını kaybetmeden çocuklarını bulmayı ümit ediyorlar…

Otele ilk müdahaleyi, depremin üzerinden 17 saat geçtikten sonra, KKTC’den gelen sivil savunma ekipleri yapıyor. Ancak otel kumdan kaleye dönüşüyor… Ekipler de iş makinaları gelmesine rağmen çöken otelin enkazını kum yığını gibi kovalarla taşımak zorunda kalıyor…

Sivil savunma ekipleri, depremin üzerinden 44 saat geçtikten sonra kafileye rehberlik eden Anıl Zeybek’i mucizevi bir şekilde enkazdan sağ çıkarıyor. Anıl Zeybek enkazın altındayken ses duyduğunu söylüyor ve elinden geldiği kadar ekiplere gelen sesin yönünü tarif etmeye çalışıyor. Fakat o yönlerde ne bir ses ne de bir nefes var.

Çocuklar bulunmaya başlıyor

Depremin üçüncü gününde çocukların cenazeleri çıkmaya başlıyor…

Aileler, koskoca şehir sessizliğe büründüğünde bir cenazenin bulunduğunu anlıyordu… Sürekli çalışan iş makinaları bir cenaze bulunduğunda susuyor, aileler ise dua etmek için uzaklaşıyordu. Cenazeler çıktıktan sonra aileler, çocuklarını teşhis etmek için çadıra giriyordu…

Çocuklarını gülerek, şampiyonluk için hiç bilmedikleri bir memlekete sadece beş günlüğüne gönderen aileler, çocuklarıyla birlikte KKTC’ye dönüyor. Ancak bu sefer yan yana değiller:

“Çocuğumla aynı uçaktaydık ama ben yukarıda koltuktaydım, o aşağıda. Çocuğumu kargo kapısından teslim aldım.”

Şampiyon melekler

KKTC halkının “şampiyon melekler” olarak adlandırdığı voleybolcular ülkede şehit ilan edildi ve devlet töreniyle Gazimağusa’da toprağa verildi.

KKTC’de bir nesil yok oldu…

Kıbrıs Türk Barolar Birliği hemen bir dernek kurulumu için gerekli yasal işlemleri başlatıyor. Kurulan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği hem KKTC’de hem de Türkiye’de, İSİAS Otel’in sahibi ve inşaatında yer alan herkesi sorumlu tutmak üzere mahkemelere başvuruyor.

Dava süreci

Depremin üzerinden dokuz ay geçtikten sonra İSİAS Otel ile ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi bilirkişi raporunu tamamladı. Raporda, otelin bir katının kaçak olduğu aktarıldı. Otel 2016 yılında dokuzdan 10’a çıkarmıştı…

Türkiye’deki davanın ilk duruşması ise depremin birinci yılından hemen önce, 3 Ocak 2024’te Adıyaman Adalet Sarayı’nda yapıldı. Aileler, sorumluların olası kast ile yargılanmasını istiyor.

Beşi tutuklu 11 sanık hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

TANIKLIKLAR:

Ayşe Akın – Doruk ve Alp’in annesi
Can Ahmet Yeniçeri – Bedriye’nin eşi, Ecem’in babası
Caner Kalaycı – Duygu’nun eşi, Lavin’in babası
Esra Özberkman – Sahil’in annesi
Feriha Yiğittürk – İzcan’ın annesi
Mehmet Akif Bilgen – Hasan’ın babası
Murat Aktuğralı – Aras’ın babası
Recep Kılıç – Havin’in babası
Ruşen Yücesoylu Karakaya – Selin’in annesi
Sena Bundak Topukçuoğlu – Mert Niyazi’in annesi
Şenay Konuklu – Pamir’in eşi, Atakan’ın annesi
Serap Korkmaz İş – Kağan Selim’in annesi
Sibel Kumsal – Hayal’in annesi
Meriç İçme – Özgür’ün babası
Av. Hasan Esendağlı – K.T. Barolar Birliği Başkanı

BELGESEL EKİBİ:

Araştırma & Röportajlar
Murat Türsan
Ayşegül Karagöz

Kamera & Prodüksiyon
Murat Türsan
Ayşegül Karagöz

Kurgu
Murat Türsan
Ayşegül Karagöz

Renk Ayarları
Servet Dilber

Sosyal medya & topluluk yönetimi
Janset Atacan

Lojistik & Finans
Esra Tonguç

Araştırma Koordinasyonu
Göksel Göksu

Uygulayıcı Yapımcı
Onur Sazak

Yapım Yönetmeni
Kaya Heyse

Yönetmen
Murat Türsan
Ayşegül Karagöz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.