Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Önce/Sonra: Fotoğraflarla Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının 2 yılı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ikinci yılını dolduruyor. Üçüncü yılına giren savaş hem cephede hem de siyasi arenada hız kesmeden devam ediyor. Ukrayna’nın birçok kenti, savaşın başlamasıyla birlikte değişti. Savaşın ilk günlerinde yıkılmış binalar, hasar görmüş caddeler ve boş sokaklar Ukrayna’yı tarif ediyordu. Şimdilerde ise Ukrayna sokaklarında gözle görülür bir değişim yaşanıyor.

Aşağıdaki ilk fotoğrafta Harkov Karazin Üniversitesi’nin ekonomi fakültesi binasında Mart 2022’de çıkan yangını itfaiyeciler kontrol altına almaya çalışıyor. İkinci fotoğraf ise aynı yerin 2024’teki hali.

İlk fotoğrafta Ukraynalı askerler Mayıs 2022’de Andriy Vertiev ve Serhiy Evtushenko’nun tabutlarını Lviv’deki Lychakiv mezarlığına taşıyor. İkinci fotoğraf ise aynı yerin 2024’teki hali.

Aşağıdaki ilk fotoğraf Lviv’de Aralık 2022’deki elektrik kesintisi sırasında bir caddeyi gösteriyor. İkinci fotoğraf ise aynı caddenin 2024’te görüntülenmiş hali.

Ukrayna’nın Irvin kentinden Mart 2022’de kaçmaya çalışanlar yıkılmış bir köprünün altında görüntülendi. Aynı köprü 2024’te Dimitar Dilkoff ve Sergei Supinsky tarafından çekildi.

Lyiv kenti yakınlarındaki bir kasabada Kasım 2022’de gerçekleşen roket saldırısını inceleyen polis görüntüleniyor. İkinci fotoğraf ise Şubat 2024’ten.

İtfaiyeciler, Mart 2022’de Harkov’da ağır hasar gören bir binadaki molozları temizlemeye ve çıkan yangını söndürmeye çalışıyor. Aynı bölge, Şubat 2024’te de görüntüleniyor.

Bir rahip Nisan 2022’de Buça’daki toplu mezarda dua ediyor. İkinci fotoğrafta ise aynı yerde bir kadın kar temizliyor.

Kiev’in kuzeybatısındaki Borodianka kasabasında çekilmiş ilk fotoğrata yıkılmış binalar görünüyor. Aynı yerin 2024’teki çekilmiş versiyonunda ise yıkılmış binalardan eser yok.

Aşağıda aynı caddenin Mart 2022’deki hali ile Şubat 2024’teki hali karşılaştırıldı.

Bu fotoğraflar Lviv Ulusal Sanat Galerisi’nde çekildi. İlk fotoğrafta görüldüğü üzere zamanında resimlerin asıldığı duvarlar büyük hasar aldı. Aynı yerin Şubat 2024’te çekilmiş fotoğrafında ise müze ziyaretçi almaya başlamış görünüyor.

Odesa’daki bir caddede Mart 2022’de kum torbalarından barikat kurulmuştu. Şimdi o cadde, Şubat 2024’te barikatlar kaldırılmış şekilde duruyor.

Lviv’deki bir füze saldırısında hasar görmüş apartmanlar görülüyor ilk resimde. Aynı yerden çekilen diğer görüntüde apartmanlar restore edilmiş görünüyor.

Donbas’tan kaçmaya çalışan aileler, Nisan 2022’de Kramatorsk Merkez İstasyonu’nda görüntülendi. İstasyonun şimdiki durumu ise aşağıdaki gibi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.