Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Verilerle Rusya-Ukrayna savaşının iki yılı: Kim, neyi başardı?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından iki yıl geçti. Birçok asker ve sivilin hayatını kaybettiği bu savaşta, Batı bloğu ise siyasi arenada savaşın bir tarafı oldu. Yeni cepheler açıldı, diğer birçok cephe de Ukrayna’nın zaferi ile sonuçlandı. İki yılını geride bırakan savaş ise henüz bitecek gibi görünmüyor. Peki veriler ne gösteriyor?

Rusya’nın Ukrayna’yı 24 Şubat 2022’de işgal etmesiyle başlayan savaş iki yılı geride bıraktı. Bu iki yıl içinde birçok cephe kapanırken birçok cephe de açıldı. Bir dönem Ukrayna ordusu geri çekilirken bugün Rusya ordusu cephelerde savunma pozisyonunda.

Savaşın üçüncü yılına girerken Rusya ordusu, Ukrayna’nın yüzde 18’sini işgal etmiş durumda.

Kırım ve Sivastopol’ü kontrol altına alan Rusya, bu iki yıl içinde bazı cephelerde ilerledi, bazılarında geriledi. İşgalin başladığı 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı kuzey, güney ve doğudan işgal etmeye başladı. Kuzey cephelerinde başarısızlıkla sonuçlanan işgal girişimlerini güney ve doğu cephelerinde çeşitli başarılar izledi.

Ukrayna’nın Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk Bölgelerinin bir kısmını işgal eden Rusya, 15 Temmuz 2022’de Mariupol’ü ele geçirdi.

Bir diğer önemli gelişme ise Rusya’nın 9 Kasım 2022’de Herson şehrinden çekilmesi oldu.

Son önemli gelişmelerden biri ise 17 Şubat 2024’te Ukrayna ordusunun Avdiyvka kentinden çekilerek Rusya’nın şehri ele geçirmesi.

İşgalin başlamasından bu yana hem Rusya tarafından hem de Ukrayna tarafından birçok asker hayatını kaybetti. Her ne kadar Rusya, sivillerin hedef alınmadığını söylese de Ukrayna’da bugüne kadar birçok sivil hayatını kaybetti. Statista’nın verilerine göre 24 Şubat 2022’den 10 Eylül 2023’e kadar geçen sürede Rusya, Ukrayna’da 554’ü çocuk olmak üzere dokuz bin 614 sivilin ölümüne yol açtı. Ayrıca işgal sırasında bin 180’i çocuk olmak üzere 17 bin 535 kişi de ağır yaralandı.

İşgalin başlamasından bu yana her iki taraf da ne kadar asker ve mühimmat kaybı verdiklerini saklıyor. Ancak her iki ülkenin de 2023 verilerine göre askerî personellerini kıyaslamak mümkün. Yine Statista’nın verilerine göre 2023’te Rusya’nın toplam askeri personeli bir milyon 330 bin 900 kişiyi bulurken Ukrayna’nın toplam askeri personel sayısı ise yalnızca 500 bin.

Aynı zamanda Rusya ile Ukrayna’nın hava ve kara güçlerini kıyaslamak da mümkün.

İşgal yalnızca askeri personelin hayatını etkilemiyor. Bununla birlikte birçok sivil yerinden de ediliyor. Ailesi parçalananlar bir yana daha iyi eğitim almak için veya yemek bulamadığı için kaçmak zorunda kalanların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Verilere göre işgalin başlamasından 12 Eylül 2023’e kadar olan sürede 21 milyon 122 bin 40 kişi Ukrayna’dan kaçmak zorunda kaldı.

Ancak aynı zamanda 17 milyon 391 bin 965 kişi de ülkelerine geri döndü.

Her ne kadar savaş Rusya ile Ukrayna arasında geçse de birçok ülke bu savaşa çeşitli yönlerden dahil oluyor. Bir yandan Rusya, kendisine uygulanan yaptırımların etkisini azaltmak için yeni ittifaklar ararken bir yandan da ticaret hacmini farklı yöne kaydırıyor. Elimizdeki veriler hangi ülkelerin Rusya’ya ne kadar yaptırım uyguladığını karşılaştırmak için yeterli.

Ukrayna, Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkeler arasında elbette birinci sırada yer alıyor. Ukrayna’yı hemen takip eden ülke ise iki bin 99 yaptırım kararıyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD). İsviçre, İngiltere ve Yeni Zelanda da listede ABD’yi takip eden sıralarda.

Elimizdeki son veriler, Ukrayna’dan kaçan ve başka ülkelere sığınan mültecilerin sayısında artış olduğunu gösteriyor. Mültecilerin en çok tercih ettiği ülke ise Polonya. Polonya, resmi olarak toplam 956 bin 635 Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Polonya’yı takiben Çek Cumhuriyeti ve Slovakya da Ukraynalı mültecilere en fazla kapı açan ülkeler arasında yer alıyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı’na dahil olan birçok ülke ve kurum ise çoğunlukla Ukrayna’ya maddi destek sağlıyor. Ukrayna, işgalin başlamasında bu yana özellikle Batılı hükümetler ve kurumlardan askeri, insanî ve finansal yardım alıyor. Avrupa Birliği (AB) kurumlarından toplam 77,18 milyon euro finansal yardım alan Ukrayna, en fazla askeri yardımı da 42,22 milyon euro ile ABD’den aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.