Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizi muzu da vurdu: Fiyatlar artacak

İklim krizinin etkisini artık hayatımızın her alanında gözlemlemek mümkün. Yediğimiz yemekten içtiğimiz suya, oturduğumuz bölgeden soluduğumuz havaya kadar… Küresel ölçekte muz üreticisi ülkeleri bir çatı altında toplayan ve ortak hareket edilmesini sağlamaya çalışan Dünya Muz Forumu’ndan Pascal Liu, iklim krizinin muzları etkilediğini ve muz fiyatlarının giderek artacağını söyledi.

Pascal Liu, iklim krizinin arz için “muazzam bir tehdit” oluşturduğunu ve hızla yayılan hastalıkların etkisini artırdığını belirtti. Dünya Muz Forumu, dünya genelindeki muz üreticilerinin yaşadıkları sorunları ele almak için bugün (12 Mart) İtalya’nın başkenti Roma’da toplanıyor.

İçerisinde bulunduğu minerallerle besleyici özelliği bulunan muz, dünyanın en çok ihraç edilen meyvesi. Örneğin İngiltere’de her yıl 5 milyar muz ithal ediliyor. Geçtiğimiz hafta İngiltere’deki birçok süpermarkette muz yoktu, perakendeciler denizdeki fırtınanın tedarik sürecini etkilediğini ve geciktirdiğini söyledi.

Muz arzı, hava olaylarıyla başa çıkabilir fakat uzmanlar ısıdan bir dünyadaki tehditlerle nasıl başa çıkacakları konusunda endişeli. Perakendeciler, üretici ülkeler, ihracatçılar ve araştırma kurumları dahil olmak üzere sektör paydaşlarını bir araya getiren Dünya Muz Forumu’ndan Liu, “İklim değişikliğinin muz sektörü için gerçekten çok büyük bir tehdit olduğunu düşünüyorum” dedi.

En çok endişe yaratan hastalık ise Avustralya ve Asya’dan Afrika’ya ve şimdi de Güney Amerika’ya taşınan bir mantar enfeksiyonu olan Fusarium Solgunluğu TR4’tür. Bu hastalık bulaştığında tüm muz ağaçlarını öldürüyor. Uzmanlar bu hastalıktan kurtulmanın son derece zor olduğunu söylüyor.

Üreticiler ayrıca artan gübre, enerji ve nakliye maliyetlerinin yanı sıra yeterli sayıda işçi bulma sorunlarının yarattığı baskılarla da karşı karşıya. İklim değişikliğinin arz üzerindeki etkileri ile birlikte ele alındığında dünya genelinde muz fiyatlarının giderek artması ve bir süre fiyatların yüksek seyretmesi muhtemel.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.