Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Bugün Ne Oldu? (21 Mart 2024): Merkez Bankası faizi yüzde 50’ye çıkardı

Prodüktör: Büşra Uygun

İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i Bugün Ne Oldu?’dan herkese merhaba! Günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50’ye çıkardı. Faiz artış döneminin sonuna gelindiği düşünülürken Merkez Bankası “enflasyon görünümündeki bozulmayı” dikkate alarak politika faizini 500 baz puan artırdı.

Anayasa Mahkemesi’nin yeni başkanı Kadir Özkaya oldu. Recep Tayyip Erdoğan’ın atadığı üyelerden biri olan Özkaya, Can Atalay için hak ihlali kararı veren isimlerden biriydi. Kadir Özkaya, Gezi davası nedeniyle tutuklu olan ve Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın haklarının ihlal edildiği yönünde oy kullanan dokuz üyeden biriydi. Başkanlık seçiminde altı oy alan Hakyemez de, Can Atalay için hak ihlali kararı altında imzası vardı.

Yerel seçimlere 10 gün kaldı. Adaylar hız kesmeden seçim çalışmalarına devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve CHP’nin İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, Girişim ve Sürdürülebilirliğin Merkezi İstanbul’ Tematik Sunumu’nda konuştu. İstanbulluların Nevroz Bayramı’nı kutlayan İmamoğlu, “Nevruz bu topraklar için çok özel bir bayram, 86 milyon insanımızın adına kendi içimdeki coşkuyu tarif edemem” dedi.

İmamoğlu ayrıca Kanal İstanbul projesine ‘Beton İstanbul’ benzetmesinde bulunarak, projenin altından İstanbul’unda Türkiye’nin de altından kalkamayacağına dikkat çekti. Kanal İstanbul için “Bu işi isteyen kişinin en büyük emlak projesidir” diyen İmamoğlu, projenin imar alanının İstanbul’un beş Esenyurt ilçesi büyüklüğünde olduğunu söyledi.

AKP’nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum’un daha önce Kanal İstanbul için “Gündemimizde yok” ifadesini hatırlatan İmamoğlu, “Gündemimizde yok’ diyor, bakanı, il başkanı yalanlıyor. Cumhurbaşkanı umursamıyor. İstanbul’un doğal kaynaklar bakımından en zengin bölgesini imara açıp akılları sıra yine bir yerlere peşkeş çekecekler” dedi.

AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok’un, malvarlığı beyanında yer almayan 600 dairesi olduğu iddia edilmişti. Altınok, iddiaları yalanlarken, 600 dairenin belgesinin ortaya çıkmasının ardından konu, ABB Başkanı Mansur Yavaş’a soruldu. 

“600 daireyi unutmuş olamaz” diyen Yavaş, konuyu kamuoyunun takdirine bıraktığını belirterek, Altınok’u “gereğini yapmaya” çağırarak, “Mal beyanını açıkladı ve bu 600 daire yok. Demek ki saklamak istedi veya kamuoyuna yalan söyledi. Bir siyasetçi yalan söyleyemez. Yalan söylediği ortaya çıkıyorsa mutlaka gereğini yapması lazım. İnsanın aklına hemen şu geliyor: Daha açıklamadığı neler var? Sakladığı bir şey mi var?” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri’de Cumhuriyet meydanında düzenlenen mitingde halka hitap etti.

Emeklilere ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, kamu bankalarında emekli maaşı alanlara verilen banka promosyonlarında güncelleme yapıldığını emekliye müjde olarak şöyle duyurdu: “Kamu bankalarımız bu yılki promosyon ödemesi miktarlarını alınan aylığa göre 8 bin lira ile 12 bin lira arasında belirledi. Diğer bankaların da bu rakamların altında kalmayacak şekilde promosyon ödemeleri yapacağına inanıyorum.”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün Samsun ve Sinop’ta Halk Buluşması’na katıldı. İktidarı eleştiren Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi: “Erdoğan bizim söylediğimiz ’emekli kartı’ seçim sonrası için düşünüyormuş. Sosyal yardım diyormuş ama esas mesele en düşük emekli maaşının asgari ücret olması. Yani emeklilere 7 bin lira seyyanen zam verilmesi. Gelecek hafta çıkıp da ‘Ben bunu ileride yapacağım’ deme. Çünkü sen vereceğim dediğin bayram ikramiyesini 6 bayram vermemiş insansın. Eğer emekliye bir şey yapacaksan Özgür Özel burada, CHP Grubu burada. Önümüzdeki pazartesi Meclis’i açalım, emeklinin zammını salı günü yapalım. Seçimden önce yapalım.” 

Türkiye, çocukların yalıtımlı bir odada cinsel istismara maruz bırakılmasını konuşuyor. İstanbul-Bağcılar’da Metin Şenay, kendisine ait su dükkanında yaptığı ses yalıtımlı özel bir bölmede çocukları cinsel istismara maruz bıraktı. Şenay, istismar ettiği çok sayıda çocuğun görüntüsünü kayıt altına aldı. 10 yıl boyunca cinsel istismara maruz bırakılan bir çocuk felç geçirdi. Tutuklu bulunan Şenay hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame kabul edildi. Şenay, 7 Mayıs’ta hakim karşısına çıkacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.