Mahsa Amini eylemlerine destek veren İranlı rapçi Tumac Salihi hakkındaki idam cezası bozuldu

İran’da hükümet karşıtı eylemlere destek verdiği gerekçesiyle hapse atılan ve idam cezasına çarptırılan İranlı rapçi Tumac Salihi hakkındaki idam cezası bozuldu.

İran’da 2022’de ahlak polisi tarafından “başörtüsünü düzgün takmadığı” iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra polis gözetiminde ölen Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesiyle başlayan eylemlere sanatçılar şarkılarıyla destek vermişti.

Tumac Salihi, İran’daki Mahsa Amini eylemlerine şarkılarıyla destek veren sanatçılardan biriydi. Salihi’nin avukatlarından Emir Reisiyan X’teki paylaşımında, İran Yüksek Mahkemesi’nin Salihi’nin idam kararını bozduğunu ve yeniden yargılanmasına karar verdiğini duyurdu.

Salihi’nin ekibi tarafından yönetilen X hesabından yapılan paylaşımda, “Herhangi bir geçerli yasal gerekçe olmaksızın ve yalnızca eleştirel görüşlerini ifade ettiği ve protestocu insanların seslerini desteklediği için hapsedildi… Devam eden tutukluluğunun hiçbir hukuki dayanağı yoktur ve bir an önce serbest bırakılarak büyük ailesinin yanına teslim edilmelidir” denildi.

https://twitter.com/OfficialToomaj/status/1804465448571842819

Birkaç ay önce de Mahsa Amini eylemleri için yazılan “Baraye” şarkısının bestecisine hapis cezası verilmişti.

Salehi 2023’te hapis cezası almıştı

İranlı rapçi 2022’de eylemlerin başlamasının hemen ardından kamu önünde protestolara destek veren açıklamalarda bulunmuş ve daha sonrasında da gözaltına alınarak birçok suçlamayla karşı karşıya kalmıştı.

Salehi, Temmuz 2023’te Yüksek Mahkeme’nin kararıyla ölüm cezasından kurtulmuştu ancak altı yıl üç aylık hapis cezasına çarptırılmıştı.

İsfahan Devrim Mahkemesi ocakta rapçinin daha önce beraat ettiği suçlamalara ek yeni suçlamalar getirildiğini belirtti. Raesian, mahkemenin Yüksek Mahkeme kararlarını tanımadığını belirtti.

Salehi, 2022’deki eylemlerden önce de muhalif isimlerden biriydi. Kamu önünde konser vermesi yasak olan rapçinin şarkıları sosyal medyada paylaşılıyordu.

Sanatçı geçen kasımda kefaletle serbet bırakıldı ancak birkaç gün sonra “kanıt olmadan yanlış iddiaları paylaşma” suçlamasından yeniden tutuklandı. Bahsedilen paylaşımların Salehi’nin “işkence gördüğünü” ve “istihbarat ajanları” tarafından baskıya maruz bırakıldığını iddia ettiği videolar olduğu düşünülüyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.