Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) 25 Aralık 2021’de fırlattığı dünyanın en büyük ve en gelişmiş uzay teleskopu James Webb, bilinen en eski ve uzak galaksiyi keşfetti.
JADES-GS-z14-0 olarak nitelendirilen yıldızlar topluluğu, Büyük Patlama’dan 290 milyon yıl sonraki haliyle fotoğraflandı. James Webb teleskopu, 6,5 metre genişliğindeki birincil aynası ve hassas kızılötesi cihazlarla bu galaksiyi keşfetti.
The world’s most powerful space telescope has done it again.
Webb has discovered what appears to be a new record-holder for the most distant known galaxy — shattering its own previous record. This galaxy existed only 290 million years after the big bang: https://t.co/6JN3L2CvRG pic.twitter.com/pbshZ2H0GC— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) May 30, 2024
James Webb daha önce de Büyük Patlama’dan 325 milyon yıl sonraki haliyle bir galaksiyi tespit etmişti.
Webb’in ölçümlerine göre galaksi, 1600 ışık yılından daha geniş.
NASA’nın Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla ortak çalışmasının ürünü olan James Webb, şimdiye kadar yapılmış en büyük ve güçlü bilim gözlemevi Hubble Uzay Teleskopu’nun halefi olarak görülüyor. Teleskopun temel hedeflerinden biri, evrede 13,5 milyar yıl önce parıldamaya başlayan yıldızların ilk ışıklarını tespit etmekti.
Webb’in üzerinde bulunan teknolojinin aynı zamanda potansiyel olarak yaşamı destekleyen yeni gezegenleri keşfetmesi bekleniyor.