Görüş: Sorun biziz aslında, sokak hayvanları değil

Bazen, bazı şeyleri açık konuşmak, anlaşılır şekilde haykırmak gerek. İktidar, sokak hayvanlarıyla ilgili bir sorun olduğunu topluma kabul ettirmeye çalışıyor, çözüm olarak da bu hayvanları öldürmeyi öneriyor. Bunu bu şekilde söyleyemediği için de “barınak”, “sahiplendirmek”, “sahiplendirilemeyen”, “uyutmak” gibi sözcüklerle laf salatası yapıyor. Kaya Heyse yazdı.

Siyasetçilerin bu tartışmadan bir çeşit siyasi rant devşirmeye çalıştıkları belli. Tartışmanın en agresif, en seviyesiz şekilde yürütülmesi için ortam hazır. Sosyal medyayı troller istila etti, “amapekiyaşukonunolcak”çılık (whataboutism) öne çıkarılarak sağduyulu sesler bastırılıyor, herkes tarafını belli etmeye zorlanıyor.

Anadolu Ajansı ve iktidar medyası her gün “sokak köpekleri saldırdı” haberleri yayınlıyor. Ama ortada veri yok. Kaç olay oluyor yılda kimse bilmiyor. Kaç tane sokak hayvanının olduğu bile bilinmiyor. Birileri 2 milyon diyor, birileri 4 milyon… Madem sokakta o kadar hayvan var, neden izin verildi sayının bu kadar artmasına? Bir gecede mi ulaştı rakam milyonlara?

Tartışmaların odağındaki taslak sonunda belli oldu. Gazeteci Nuray Babacan’ın haberine göre sokak hayvanları öldürülecek. Bu konuda, en azından şimdilik, bir geri adım yok.

Kaya Heyse yazdı: Sorun biziz aslında, sokak hayvanları değil (Fotoğraf: Tuncay Tunç)

Şöyle yazıyor Babacan:

“Teklifte, muhalefetin önerileriyle bazı değişiklikler yapılması beklenirken, bazı basın organlarında yazıldığı gibi, ‘Uyutulacak hayvanların durumlarına göre seçileceğine’ ilişkin metinde hüküm bulunmuyor.”

Taslakta Babacan’ın dikkat çektiği madde şu:

“Hayvan bakım evlerinde bulunan hayvanlardan bir ay içerisinde sahiplendirilmemiş olanlara ötanazi yapılır.”

Taslağın geri kalanında top belediyelere atılıyor, hayvanların nasıl ve kim tarafından öldürüleceğinin bakanlık yönetmelikleriyle belirleneceği anlatılıyor. Merak ediyorum: Sadece sokak köpekleri mi öldürülecek yoksa sokak kedileri de bu plana dahil mi? Ya başka türlerin sokağa düşmüş hayvanları?

Sorular çoğalabilir

Hayvanları kim öldürecek (yönetmelik gelecekmiş), hayvanlar nasıl öldürülecek (yönetmelik gelecekmiş), hayvanları öldürecek kişilere psikolojik destek verilecek mi? Bu insanlar olası taciz, tehdit ve fiziksel saldırılardan nasıl korunacak? Bu uygulamaya tepki gösterenlere nasıl yaptırımlar uygulanacak?

Milyonlarca hayvanı öldürmek bir kamu sağlığı riski doğurur. Kuduz da yayılır, başka hastalıklar da. Sokak hayvanlarını toptan öldürme fikri sırf bu yüzden bile manyakça.

Hadi bir de ekonomik pencereden bakalım: Milyonlarca hayvanı öldürmek mi daha ucuz, uzun dönemde insani yollardan nüfuslarını kontrol altına almak mı? Bunun çalışması yapıldı mı? Taslağa göre sokak hayvanlarının sayısı 2 milyon olsa, yıllık bakım maliyeti yaklaşık 7 milyar TL ediyormuş. Bu az mı çok mu ben bilmiyorum, uzmanlar değerlendirsin. Öldürme maliyeti nedir? Bunu bilelim.

Sokak hayvanları ne zaman bir “sorun” olarak kabul edildi de “önlemi” alındı da “yetersiz” kalınca bu “önlemler” böyle bir “çözüme” başvuruluyor?

ABD’nin, Avrupa’nın falan başka ülkelerin bu konuda neler yaptığı beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Her ülke farklıdır, her toplum farklıdır, her insan farklıdır. Türkiye gibi sosyal çürümenin başını alıp gittiği bir ülkede ölüm, öldürmek çok fazla ve çok kolay konuşuluyor, normalleştiriliyor. Yaşamın tarafında kimse kalmamış durumda.

Ben tarafım. Sokak hayvanlarının tarafındayım. Çünkü Türkiye’nin bir sokak hayvanları sorunu yok. Türkiye’nin hayvanlara kötü davranan, onları sokağa atan bir insan sorunu var.

Bir ahlak ve vicdan problemimiz var

Hayvanların sokakta olmasının sebebi bizleriz. Sırf sokaktalar, sahipsizler diye hayvan öldürmek caniliktir.

Sokak hayvanları bizim yüzümüzden sokakta. Bakamayınca atıyoruz, hevesimiz geçince atıyoruz, hastalanınca atıyoruz, atmak için bin bir sebep bulabiliyoruz. Ama bu gezegende bizden daha güçlü bir tür yok. Bu yüzden eylemlerimizden sorumluyuz ve hayvanların sokağa düşmelerini önleyecek insani çözümler bulmakla yükümlüyüz.

Unutmayın… Bu ülkede bir sokak köpeğine kumpas bile kuruldu.

“Çözüm” mü istiyoruz?

Önce elinizi vicdanınıza koyun ve şu sorunun cevabını açıkyüreklilikle verin:

Sokak hayvanlarının öldürülmesini istiyor musun?

Cevabınıza göre konuşuruz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.