FATF, üç yıl sonra Türkiye’yi gri listeden çıkardı

FATF, Türkiye’yi sıkı mali incelemeye tabi tutulan ülkelerin bulunduğu gri listeden çıkardı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Başardık” dedi.

FATF, 2021 yılında “artırılmış gözetim listesine” aldığı Türkiye ile Jamaika’yı gri listeden çıkardı. FATF tarafından yapılan açıklamada, “FATF genel kurulu, karşılıklı değerlendirmeler sonucu tespit edilmiş olan kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele konularındaki stratejik eksiklikleri gidermekte kat etmiş oldukları önemli mesafe nedeniyle Türkiye’yi ve Jamaika’yı kutlamaktadır” denildi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Genel Kurulu, Singapur’da yapıldı. Dönem Başkanı T. Raja Kumar’ın liderliğindeki toplantılara ağ üyesi ülkelerin yanı sıra Uluslararası Para Fonu, Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, INTERPOL ve Egmont Mali İstihbarat Birimleri Grubu da dahil olmak üzere gözlemci kuruluşları temsil eden delegeler katıldı.

FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele (AML/CFT) politikalarında eksikler olduğu için Türkiye’yi 2021 yılında gri liste olarak tabir edilen “artırılmış gözetim listesine” aldı.

Açıklamada “Eylem planlarını tamamlayarak tespit edilen stratejik eksikliklerini mutabık kalınan süre içinde gideren bu iki ülke artık FATF’nin artırılmış gözetim sürecine tâbi olmayacaktır” denildi.

Yüksek riskli ülkeler ve yoğunlaştırılmış gözetime tâbi ülkeler hakkındaki ayrıntılı raporda ise Türkiye’nin kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele rejiminde kaydettiği ilerlemenin memnuniyet yarattığı ifade edildi.

Raporda FATF tarafından Ekim 2021’de sekiz alanda tespit edilen eksikliğin giderildiği ifade edilerek, “Türkiye AML/CFT sistemindeki iyileştirmeleri devam ettirmek için FATF ile çalışmaya devam etmelidir” denildi.

FATF’tan Türkiye’yi izlemeye devam mesajı

FATF Başkanı Raja Kumar, gri listeden çıkmanın “mükemmel bir sisteme sahip olunduğu anlamına gelmediğini” vurgulayarak, “Daha yapacak çok şey var. FATF listelerinden ayrılan tüm ülkeler izlenmeye devam edecek. Tetikte kalmaya devam etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Bakan Mehmet Şimşek: “Başardık”

FATF’ın güncellenmiş listeyi açıklamasına dakikalar kala, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten açıklama geldi. Şimşek, sosyal medya platformu X üzerinden “Başardık” diyerek, Türkiye’nin gri listeden çıktığını duyurdu. 

https://twitter.com/memetsimsek/status/1806593207381131273

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: “Uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin gri listeden çıkmasına yönelik açıklamada bulundu. Yılmaz “Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış olduğumuz eylem planı sayesinde, Türkiye bugün gri listeden çıkmıştır” dedi.

Yılmaz’ın açıklaması şöyle:

“Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış olduğumuz eylem planı sayesinde, Türkiye bugün gri listeden çıkmıştır. Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir. Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır. Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır. Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere, bu süreçte emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz.”

Bakan Ali Yerlikaya: “Suç odaklarıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise “Başta terör ve o hainlerin finansmanına yönelik olmak üzere, organize suç örgütleriyle, zehir tacirleriyle, göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle, kara para aklayan suç odaklarıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

https://twitter.com/AliYerlikaya/status/1806616915378319599

FATF’ın gri listesinde hangi ülkeler var?

FATF Genel Kurulu, 26 Haziran’da Singapur’da başladı. Türkiye, yaklaşık üç yıldır gri listede bulunduğu süreçte 40 standardın 39’u ile uyum sağladı. Türkiye’nin listeden çıkmasıyla beraber TL değer kazanabilir ve TL varlıklar güçlenebilir.

Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle Türkiye’yi 21 Ekim 2021’de gri listeye aldı.

FATF, üye ülkeleri kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetliyor.

FATF’ın gri listesinde Türkiye ve Jamaika’nın çıkmasıyla Nijerya, Güney Afrika, Kenya, Vietnam, Yemen, Bulgaristan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Filipinler ve Suriye dahil olmak üzere 18 ülke daha yer alıyor.

FATF nedir?

FATF, 1989 yılında G7 ülkeleri tarafından Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde kuruldu. Hükümetler arası bir organizasyon olarak çalışan FATF’a Türkiye 24 Eylül 1991’de üye oldu. FATF, faaliyetlerini her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen toplantılarla yürütüyor. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca FATF’in görevi, kara para aklama, terörün finansmanı, kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanıyla ve uluslararası finansal sistemin bütünlüğüne yönelik diğer tehditlerle mücadele için standartlar belirlemek ve yasal, düzenleyici ve operasyonel tedbirlerin etkin bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek olarak tanımlanıyor. FATF ayrıca, diğer uluslararası paydaşlarla işbirliği halinde uluslararası finansal sistemin kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla ulusal düzeydeki zayıf noktaları tespit etmeye çalışan bir organizasyon.

Türkiye neden gri listeye alındı?

FATF, aralık 2019’da Türkiye için Karşılıklı Değerlendirme Raporu (MER) yayımladı. Bu rapor Kanada, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Guernsey ve Hindistan temsilcilerinden oluşan bir değerlendirme ekibi tarafından hazırlandı. 2019 tarihli MER’de bulunan değerlendirmelere dair ilerleme olup olmadığına ilişkin Takip Raporu ise Kasım 2021’de yayımlandı ancak bu raporun öncesinde ekim 2021’de FATF, “Gözetimi Artırılacak Hükümranlık Alanları” listesini yayınlayarak, Türkiye’nin de gri listeye alındığını duyurdu. Rapora göre Türkiye, 40 tavsiyeden 11’inde uyumlu, 20’sinde büyük ölçüde uyumlu, 7’sinde kısmen uyumlu, 2’sinde uyumsuz bulundu. 

Türkiye, 2019’da yapılan değerlendirmede “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanına İlişkin Hedeflenen Finansal Yaptırımlar” ile “Siyasi Nüfuz Sahibi Kişilerle İlgili Önleyici Tedbirler” başlıklı maddelerde uyumsuz bulundu. 2021 raporunda ise “Siyasi Nüfuz Sahibi Kişilerle İlgili Önleyici Tedbirler” (12. tavsiye) ve “Yeni Teknolojiler İçin İlave Önleyici Tedbirler” (15. tavsiye) başlıklarında, FATF’ın kriterlerine uymadığı tespiti yapıldı. 

FATF’ın ekim 2023 açıklamasına göre Türkiye ile birlikte FATF’nin gri listesinde, Arnavutluk, Barbados, Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Cayman Adaları, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Hırvatistan, Cebelitarık, Haiti, Jamaika, Ürdün, Mali, Mozambik, Nijerya, Panama, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya , Türkiye, Uganda, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam, Yemen yer alıyor. Kore Demokratik Cumhuriyeti, İran, Myanmar ise FATF’ın kara listesinde. 

Daha önce 2011 yılında gri listeye giren Türkiye, yapılan düzenlemelerin ardından Mehmet Şimşek’in Maliye Bakanı olduğu 2014 yılında listeden çıkarıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.