İzleyin – Zaporijya Nükleer Santrali’nde yangın çıktı

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya‘da yangın çıktı. Rusya, Zaporijya Nükleer Santrali’nin soğutma sistemindeki yangının Ukrayna saldırısı nedeniyle çıktığını öne sürerken Ukrayna ise Rusya’yı suçluyor.

Rusya’nın ele geçirdiği Zaporijya’da Bölge Valisi olarak atanan Yevgeniy Balitskiy yazılı bir açıklama yaptı ve Zaporijya’daki son durum hakkında bilgi verdi. Ukrayna ordusunun top atışları sonucu santralin soğutma sisteminde yangın çıktığını öne süren Balitskiy, “Santralde bulunan 6 ünite soğuk durdurma durumunda, patlama veya başka bir tehlike bulunmuyor” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy X hesabından yaptığı paylaşımda Rusya’nın Zaporijya NGS’de yangın çıkardığını iddia etti. Zelenskiy, bu saldırıya dünyanın ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) tepki göstermesi gerektiğini belirtti.

Yangının söndürülmesine yönelik çalışmalar sürüyor.

Zaporijya Nükleer Santrali hakkında bilmeniz gerekenler

1984 ve 1995 yılları arasında inşa edilen Zaporijya nükleer santrali, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın dokuzuncu en büyük nükleer santrali. Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinden yaklaşık 200 kilometre uzaktaki ve Kiev’in 550 kilometre güneydoğusundaki Enerdohar şehrinde bulunuyor. 

Zaporijya Nükleer Santrali.

Santralde, her biri 950 megavat enerji üreten altı reaktör bulunuyor. Bu reaktörlerin hepsi çalıştığında da santral beş bin 700 megavat enerji üretiyor.

Santral, Ukrayna’daki tüm elektriğin yaklaşık dörtte birini üretiyor.

Bölgede bir patlamanın gerçekleşmesi halinde “Çernobil’in 10 katı büyüklükte olacak” deniliyor.

Santral, Mart 2022’de Rusya tarafından ele geçirildi.

Santralin çevresinde saldırılar yaşanırken, taraflar birbirlerini suçlamaya devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.