Yapay zekâ tarafından üretilen göçmenlerle ilgili bir şarkı, Almanya’da en çok dinlenen 50 şarkı arasına girmeyi başardı. Verknallt in einen Talahon isimli eser, göçmenlerle ilgili ırksal klişelere dayanan sözleri 1960’ların pop müziği ile harmanlayan parodi şarkı.
Müziği, vokali ve görselleri tamamen yapay zekâ tarafından üretilen şarkı, Almanya’da 48 numarada. Yayınlandıktan kısa bir süre sonra şarkıyı Spotify’da 3,5 milyon kişi dinledi. Şarkı, Spotify’ın listesinde de 3 numara.
Şarkıyı YouTube’da da 78 bin kişi dinledi.
Butterbro takma ismini kullanan şarkının yaratıcısı Josua Waghubinger, basit metinlerden vokal ve enstrüman üretebilen bir yapay zekâ aracı olan Udio aracılığıyla şarkıyı oluşturduğunu söyledi.
Şarkı sözleri, Shangri-Las’ Leader of the Pack gibi 1960’ların şarkılarının klasik “iyi kız, kötü çocuğa aşık oluyor” hikâyelerini parodileştiriyor.
Öncelikli motivasyonunun sosyal medyada viral olacak bir parça üretmek olduğunu söyleyen Waghubinger, maço davranışlarla dalga geçen bir şarkı üretmek istediğini söyledi. Waghubinger, Die Klangküche’ye verdiği demeçte, “Kendime koyduğum meydan okuma buydu” dedi.
Müzik sektörünün yapay zekâyla ilgili mevcut ikilemi öncelikle etik ve yasal sorunlar etrafında dönüyor ancak yapay zekâ destekli araçlar, müzik piyasasında kullanılmaya başladı. 2023 yılında Beatles, John Lennon’ın vokallerini tahmin etmek için yapay zekanın yardımını kullanan bir parça olan Now and Then’i yayınladı.
Yapay zeka, müzik yapımcıları tarafından tanınmış şarkıcıların tarzında vokaller üretmek için giderek daha fazla kullanılıyor. Örneğin 2023 yılında Beatles, John Lennon’ın ardından George Harrison’ın vefatıyla birlikte 2 üyesini kaybeden The Beatles, yapay zekâ sayesinde son bir kez daha bir araya geldi.
Kaynak: Guardian
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.