Kuzey Kore savaşta ilk kayıplarını verdi: En az 30 askerin öldüğü iddia edildi

Kursk'taki çatışmalarda 30 Kuzey Koreli asker öldü.

Ukrayna Askeri İstihbarat Teşkilatı ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya’nın Kursk bölgesinde Ukraynalı askerlere karşı savaşan Kuzey Kore askerlerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Kuzey Kore, Rusya’ya yardım etmek üzere yaklaşık 12 bin asker göndermeye karar vermiş ve yaklaşık 1500 askerin Rusya’nın Uzak Doğu bölgesine konuşlandırıldığı bildirilmişti. Ukrayna ve ABD, Kursk’taki çatışmalarda Ukrayna’ya karşı savaşan Kuzey Kore askerlerinin öldürüldüğünü açıkladı. Böylece savaşta ilk kez, Kuzey Koreli askerlerin öldürüldüğü bildirilmiş oldu.

Ukrayna Askeri İstihbarat Teşkilatı, hafta sonu Ukrayna ordusu ile Kursk’ta yaşanan çatışmada 30 Kuzey Kore askerinin öldüğünü veya yaralandığını açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, cephede ölen Kuzey Koreliler ile ilgili soruları Rusya Savunma Bakanlığı’na yönlendirdi ancak bakanlık henüz bir açıklama yapmadı.

Kuzey Kore askerleri neden cephede?

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline koşulsuz destek veren ülkelerden. İki ülke arasındaki ittifak, uluslararası ilişkilere yeni bir ivme kazandırdı.

Putin ve Kim Jong-un
Putin ve Kim Jong-un.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin orta menzilli füzelerinin Avrupa’ya ve Asya’ya konuşlandırmasının yeni tehditler yarattığını söyledi. Putin, “Artan jeopolitik gerginlikler göz önüne alındığında güvenliğimizi sağlamak için ek önemler almalıyız” dedi.

Askeri uzmanlara göre Rus ve Kuzey Koreli askerler arasındaki dil bilme sorunu, muharebe alanındaki koordinasyonu zorlaştırıyor.

NATO, 18 Ekim’de Kuzey Kore birliklerinin Rusya’nın savaşına dahil olduğuna dair kanıt bulduklarını ilk kez kamuoyuyla paylaşmıştı.

Gerilim artacak mı?

Kuzey Kore’nin savaşa dahil olma adımına dair haberler Güney Kore’de de endişe yarattı ve iki taraf arasındaki gerilimi tırmandırdı.

Seul, Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna’dan “derhal çekilmesini” sağlama amacıyla Rusya büyükelçisini bakanlığa çağırmıştı. Güney Kore aynı zamanda, Ukrayna’ya bizzat silah tedarik etmeyi değerlendirdiği uyarısında bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.