Eslem Teker’in ölümü: İçişleri Bakanlığı Yüksekova Belediye Başkanı hakkında soruşturma izni verdi

İçişleri Bakanlığı, Hakkari-Yüksekova’da köpek saldırısı sonucu yaşamını yitiren 12 yaşındaki Eslem Teker için mülkiye müfettişinin raporu doğrultusunda Belediye Başkanı, yardımcısı, meclis üyeleri ve Veteriner İşleri Müdürü hakkında soruşturma izni verdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya eslem
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Yüksekova Belediye Başkanı hakkında soruşturma izni verildiğini açıkladı.

Eslem Teker’in ölümü sonrası başlatılan soruşturma

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hakkari-Yüksekova’da köpek saldırısı sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Eslem Teker ile ilgili açıklama yaptı.

Yerlikaya, olay sonrası bakanlık tarafından Mülkiye Müfettişi görevlendirildiğini açıkladı. Müfettişin hazırladığı ön inceleme raporuna göre belediye yönetimi kusurlu bulundu.

Rapora göre Yüksekova Belediyesi, sahipsiz hayvanlar için gerekli bütçeyi tam olarak ayırmadı, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince, belediyeler bütçelerinin binde beşini bu amaçla kullanmalı. Ayrıca yine rapora belediyenin kullanılabilir durumda bir hayvan bakımevi de bulunmuyor.

Bakanlık müfettişi, belediyenin 5199 sayılı Kanun’daki değişikliklere uygun hareket etmediğini söyledi.

Yerlikaya, rapor doğrultusunda Bakanlık tarafından soruşturma izni verildiğini duyurdu. Soruşturma, Yüksekova Belediye Başkanı, Belediye Başkan Yardımcısı, Belediye Meclisi Üyeleri ve Veteriner İşleri Müdürü’nü kapsıyor.

“Sokak hayvanlarıyla ilgili 81 ile müfettiş gönderildi”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 13 Mart’ta geçtiğimiz yıl hizmete açılan, Batman Belediyesi Hayvan Bakım ve Yaşam Merkezi’ni ziyaret etti.

Ali Yerlikaya, 39 mülkiye müfettişi görevlendirdiklerini, bunların da 14 günde 81 ilde denetleme yapacağını açıkladı.

39 mülkiye müfettişi görevlendirildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sokak hayvanları tartışmalarına ilişkin, “39 mülkiye müfettişi yarın görevlerine başlayacak. Müfettişler, valiliklerin, büyükşehir, il ve ilçe belediyeleriyle, il özel idarelerinin uygulamalarını, yerinde detaylı olarak inceleyecekler. Bu bir soruşturma süreci değildir. Durum tespiti yapacaklar” dedi.

“İhmali tespit edecekler”

Müfettişlerin, sokak hayvanları yasasının yürürlüğe girdiği 2 Ağustos 2024’ten bu yana yapılanları yerinde inceleyeceklerini söyleyen Yerlikaya, “İhmal konularını tespit edecekler ve gerekli tedbirlerin alınmasını kendilerinden isteyecekler” diye konuştu.

Bazı belediyelerin sahipsiz hayvanları sokaklardan toplayıp, hayvan bakımevine teslim etmek yerine, başka bir belediyenin sınırları içerisine bıraktığına söyleyen Yerlikaya, bu konuyla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını ileri sürdü.

Yerlikaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Tespit edeceğiz ve bu tür yaklaşımlarda bulunan belediyeleri de açıklayacağız. Bazı belediyeler sahipsiz hayvanlarla ilgili yeterli bütçe ayırmalarına hatta fazlasıyla ayırmalarına rağmen daha hızlı hareket edebilmek için, yardım kampanyaları başlatmak istiyorlar. Başvuru yapan belediyelere Bakanlık olarak izin verdik. Yine başvuran olursa izin vereceğiz. Sahipsiz hayvanların korkusuyla, çocuklarını gönül rahatlığıyla parka götüremeyen anneler var. Sabah namazına camiye giderken, endişe içinde olan vatandaşlarımız var. Kimi zaman trafik kazalarına dahi neden olabiliyor sahipsiz hayvanlar. Gerek sahipli, gerek sahipsiz, bizim her bir cana saygımız baki. Bu, inancımızın, kültürümüzün, yasalarımızın ve ait olduğumuz medeniyet değerlerimizin bir gereği.”

“Kısırlaştırma ile kontrolsüz üremenin önüne geçeceğiz”

Bundan sonra neler yapacaklarına ilişkin de bilgilendirmede bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Bu amaçla ne yapacağız? Sahipsiz sokak hayvanlarına, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri sunacağız. Kısırlaştırma ile kontrolsüz ürememenin önüne geçeceğiz. Sahiplendirme ile sokak hayvanlarına yeni yuvalar bulacağız. Bu sorumluluğu layığıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Bütün gayretimiz yeni Rana’lar, Eslem’ler, Tunahan’lar olmaması için. Buna müsaade edemeyiz. Aziz milletimizle, yetkili kurumlarımızla, yerel yönetimlerimizle, valiliklerimizle bu sorunu Allah’ın izniyle çözeceğiz” diye konuştu.

Yasa Meclis’ten nasıl geçti?

“Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni görüşmek üzere başkanvekili Celan Adan başkanlığında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 17 maddelik sokak köpeklerinin öldürülmesini öngören ve bunun sorumluluğunu belediyelere bırakan kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Oylamaya 593 milletvekilinin 498’i katıldı. Yasa teklifine 273 milletvekili kabul, 224 milletvekili ret oyu verdi. Bir milletvekili ise çekimser kaldı. Yasa Erdoğan’ın onayı ve Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. AKP’li milletvekilleri yasa teklifi Genel Kurul’dan geçince zafer pozu verdi.

(ANKA)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.